Leve de koning, vive la Reine !

VRTNWS

Koning Filip viert vandaag zijn 60e verjaardag: een terugblik in acht vragen Koning Filip viert vandaag 15 april zijn zestigste verjaardag. Dat doet hij thuis, met zijn gezin, in het kasteel van Laken. Oorspronkelijk wilde hij 100 landgenoten uitnodigen die op dezelfde dag geboren zijn, om deze verjaardag samen op zaterdag 16 mei te vieren. Maar dat idee dateert uit de periode nog vóór de coronamaatregelen van kracht werden. Hoe is het leven van de koning tot nog toe verlopen? Een uitgebreide terugblik in acht vragen

Tot mijn spijt verneem ik dat koning Philippe gisteren zestig jaar geworden is. Vergis je niet: ik gun die mens zijn verjaardagsfeestje. Maar ik gun het niet aan de koning, want die had niet mogen bestaan.

Zeg niet dat ik enkel een negatieve boodschap breng of slechts één kant van het verhaal aanbreng: ik heb je hierboven een link bezorgd naar een artikel dat propaganda is voor het koningshuis.

Nu is een koning van nu natuurlijk niet meer hetzelfde als een koning van voor de Franse revolutie. Dat was een grootgrondbezitter, eigenaar, zowel van de grond als van de mensen die er op leefden. Die mensen werden wel geen slaven genoemd, maar de koning had wel de macht om een (soms groot) deel van de opbrengst van hun arbeid op te eisen. Geld waarmee hij dan rijkelijk leefde en de huurlingen betaalde die zijn macht uitoefenden en het geld weghaalden bij de mensen.

Wij leven nu in een democratie, en de macht van de koning is ingeperkt door de grondwet. Bij zijn aanstelling zweert de koning dat hij de grondwet zal naleven. Natuurlijk wil hij dat want die grondwet verzekert hem er van dat hij in essentie nog altijd dezelfde rechten heeft als de koning van vroeger: hij krijgt nog altijd een deel van de opbrengst van de arbeid van de mensen op om er rijkelijk mee te leven.

Dat is wat ik mis in dit artikel dat de loftrompet steekt over Philippe: de centen. Bij die centen is de koninklijke dotatie de minst belangrijke factor. Veel belangrijker is het privé fortuin van de koning. Daar is weinig van geweten. Wat we wel weten is dat het familiefortuin is gebouwd op het afhakken van handjes in de Congo van Leopold II, en dat het nog altijd teert op de opvolgers van de Société Génerale en de Union Minière. Ja de mijnen in Congo waar nu kinderen in levensgevaarlijke omstandigheden voor een hongerloon rondkruipen om er de grondstoffen voor onze gsm’s en pc’s uit de grond te halen.

Toen Congo onafhankelijk werd, kwam de leiding in handen van de communist Lumumba die niet zinnens was om de rijkdom van Oost-Congo in handen te laten van het belgische koningshuis. De ei zo na heilige verklaarde koning Boudewijn heeft toen de opdracht gegeven om Lumumba te liquideren (dat staat op papier ! ). Lumumba is dan ook door een belgische militair vermoord. Ja, wat doet een mens, ook een koning, al niet als het om zijn centen gaat, nietwaar ? Of moet ik zeggen: “zeker een koning” ? Want tenslotte is het streven naar rijkdom op kosten van de burger de essentie van het koningsschap. Daarmee is een koning dan ook een superkapitalist.

Ja, het is die Boudewijn die de mentor is geweest van Philippe. 

Wil ik het ook nog even hebben over Leopold III die wel wat sympathieën had voor het fascisme van vriendje Hitler ?

Ben ik nu zo maar met modder aan het gooien ?

Tja, als er geen modder was, zou ik er niet mee kunnen gooien.

Maar het heeft wel zijn belang.

Want een artikel als dit op VRTNWS wil een portret ophangen van een aimabele huisman waar toch niemand kwaad kan op zijn. Daarmee geeft het voeding aan de belgicistische sentimentelen die vinden dat de koning er toch mag zijn omdat het toch zo’n goede mens is, die inzit met zijn onderdanen.

Let op dat woordje “onder”. Als Hitler dat woordje zou gebruiken, zouden diezelfde sentimentelen eisen dat hij vergast werd. 

De koning is sympathiek, dus lang leve de koning en vive la Reine !

Welnu, als de (menselijke) kwaliteiten van een koning een argument zijn om het koningshuis in stand te houden, dan zou Philippe nooit koning geworden zijn niettegenstaande de superieure eigenschappen die hem in dit artikel worden toegeschreven. Want Albert had die kwaliteiten niet. Die sukkelaar kon niet met een gevechtsvliegtuig of een helikopter vliegen; heeft zijn rode muts van de para’s niet verdiend, leest geen filosofie en heeft zich nooit iets van zijn onderdanen aangetrokken. Nog niet zo lang geleden heeft hij nog gereclameerd omdat hij als ex-koning te weinig geld uit jouw en mijn zak krijgt om zijn stand op te houden, omdat hij, ocharme, moet wonen op een jacht dat kleiner is dan dat van Albert Frère. 

Als Philippe koning mag zijn omdat hij toch zo’n goed mens is, had Albert nooit koning mogen zijn, en had Philippe hem dus niet kunnen opvolgen. Ook Boudewijn had dan geen koning mogen zijn, net zo min als Leopold III… Dan bestond het koningshuis gewoonweg niet. Waarom bestaat het dan wel ? Als iemand het antwoord weet, laat het me weten !

Overigens is er toch iets raars aan dit artikel van VRTNWS. Je krijgt hier echt de indruk dat Philippe een superman is. Ik ben ook wel getalenteerd – dat denk ik toch van mezelf – maar ik ben zoals Albert: ik heb geen diploma van master in de politieke wetenschappen aan een Amerikaanse universiteit, ik kan niet met een gevechtsvliegtuig vliegen, en al evenmin met een helikopter. En ik heb geen rode muts van de para’s behaald. Overigens is daar nog wel iets over te zeggen. Ik heb gesproken met para’s die Philippe hebben begeleid in zijn opleiding tot para-commando. Die mannen mochten daar niets over zeggen. Maar ze mochten wel in een lach schieten.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *