Corona en brexit: een rampenfilm

VRTNWS

Hoe zou het nog zijn met de brexitonderhandelingen?

Bourgeois: “Bang voor brexitramp bovenop coronaramp” “Ik vrees voor een brexitramp bovenop een coronaramp.” Dat zei Europarlementslid Geert Bourgeois (N-VA) in “De ochtend” op Radio 1. Afgelopen weken waren er gesprekken over de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, maar een akkoord is er nog lang niet en dat kan Vlaanderen duur te staan komen. Ook Europees toponderhandelaar Michel Barnier is niet positief over vorderingen in de onderhandelingen met de Britten

Rampenfilms zijn niet mijn ding. Waarom zou ik naar rampenfilms kijken ? Er gebeuren echte rampen genoeg. Maar moest ik een rampenfilm maken, dan zou ik een grote basis-ramp altijd laten versterken door bijkomende kleinere rampen.

Dat is het scenario dat Bourgeois ons voorschotelt. Een brexit zonder akkoord zou dan zo ’n bijkomende ramp zijn. Dat klopt  als je enkel naar de huidige economische berekeningen kijkt. Maar het zit er dik in dat de rampenwaarde wel eens omgedraaid zou kunnen worden, en dat de brexit op wat langere termijn een veel grotere ramp zou kunnen worden dan de coronacrisis.

In eerdere blogs heb ik de gebeurtenissen in het VK al in samenhang gebracht met de straatprotesten in Hong-Kong. Ik ga de hele rimram hier niet meer uit de doeken doen, maar in beide gevallen is het Britse grootkapitaal, zeg maar de City of London, met daarbij de grote Britse banken, betrokken. En in beide gevallen is er een perverse manipulatie van de massa die zich omwille van valse argumenten voor de kar van de kapitalisten laat spannen.

Je kan die valse argumenten samenvatten in één container: vaderlandsliefde en daarbij horend: onafhankelijkheid.

Ja, die massa is dom. Want ze beseft niet dat ze wordt aangestuurd door krachten die zich op de achtergrond houden, maar wel de middelen hebben om die massa te manipuleren. En ze hebben een duidelijk doel: de creatie van een  situatie waarbij ze hun geld beter kunnen laten renderen. Als je de échte beweegredenen wil kennen, moet je in onze kapitalistische wereld naar het geld kijken. Want daar ligt de macht.

Zowel in London als Hong-Kong gaat het over het geld van de City of London

 

zeg maar: het Britse Grootkapitaal.

Dat grootkapitaal wil zowel van Hong-Kong als van het VK een belastingparadijs maken, naar het voorbeeld van Singapore.

In Hong-Kong moet het daarvoor loskomen van China. In het VK van Europa.

In Hong-Kong krijgt het VK de steun van de VS die daarin een kans zien om China te verzwakken.

Op die manier creëert het Londense grootkapitaal een belastingparadijs, zowel in het Oosten als in het Westen.

Je moet geen genie zijn om te begrijpen dat een belastingparadijs de ultieme droom is van de kapitalist.

Nogal wat mensen schijnen niet te beseffen wat een belastingparadijs eigenlijk inhoudt. Hierbij gaat het om twee aspecten.

Eerst is er het binnenlandse aspect. Het gaat dan om een land waarin het kapitaal totaal geen last meer heeft van belastingen. Of nog: de politiek staat totaal in dienst van het kapitaal, niet gehinderd door een democratie die toch nog enigszins de belangen van de bevolking verdedigt. Let op het woordje “totaal” in de vorige zin. Een belastingparadijs is een totalitaire staat. Formeel kan het nog een democratie zijn omdat er verkiezingen en een parlement functioneren, maar die zijn dan zo georganiseerd dat slechts één partij aan de macht kan komen en blijven.

Het is cynisch dat de mensen op straat komen voor vrijheid, en feitelijk ijveren voor slavernij.

In zo ’n staat zijn de zaken goed georganiseerd. De straten zijn proper. Het openbaar vervoer werkt perfect. Er is een goede gezondheidszorg… Maar het is allemaal slechts toegankelijk voor de elite, verbonden met het kapitaal.

Ik heb ooit aan tafel gezeten met een Singaporees en hem de vraag gesteld: wat met de armoede in Singapore ? Hij antwoordde me: “ Er zijn geen arme Singaporezen ! ”  Ik wees hem er op dat ik die armen toch wel had gezien. Maar hij herhaalde gewoon:  “Er zijn geen arme Singaporezen !” En toen begreep ik het. Ik vroeg hem naar de armoede in zijn land. Hij antwoordde daar niet op. Hij had het over arme Singaporezen. Tenslotte gaf hij toe dat er toch wel armen waren in Singapore. Alleen: dat waren geen Singaporezen…

Een harde brexit zou een enorme klap zijn voor de Vlaamse economie. Maar als het VK een belastingparadijs wordt, zal de impact daarvan nog veel zwaarder wegen dan de rechtstreekse economische impact. Want dan zal de roep van de pvda om een rijkentaks, vermogensbelasting… helemaal een farce worden. Want dan zullen er in belgië geen grote vermogens meer zijn. Ze zullen massaal verhuizen naar Londen.

De creatie van een belastingparadijs aan de grens van Europa betekent dat een sociaal Europa helemaal een utopie wordt. Als er nu nog ergens iets sociaals is in West-Europa, zal het snel verdwijnen. Of nog: de geleidelijke invoering van het neokapitalisme met de afbraak van onze sociale zekerheid, zal een geweldige impuls krijgen. Onze regeringen, met daarbij de socialistische politiekers, zullen ons – terecht ! – voorhouden dat ze niet anders kunnen dan meedraaien in die sociale afbraak, als ze willen redden wat er te redden valt.

Lang geleden al heb ik gesteld dat de macht in het VK géén ordentelijke brexit wil, maar streeft naar een harde brexit. De onderhandelingen dienen er enkel voor om de schuld bij Europa te kunnen leggen.

Als er toch nog een akkoord uit de bus zou komen, zal dat zo geconstrueerd zijn dat het VK enkele symbolische toegevingen doet, en daarna ongehinderd zijn belastingparadijs zal kunnen installeren.

Als ik een cynische geldbezitter was – ik heb geen geld ! – dan zat mijn geld al lang in London. Je moet nu eenmaal meehuilen met de wolven in het bos nietwaar ? En is het kapitalisme niet het systeem van de “ homo homini lupus “ ? De mens is een wolf voor de evenmens.

PS Misschien moeten de Vlamingen die zich voor de kar van de Vlaamse onafhankelijkheid laten spannen, zich toch ook eens de vraag stellen of ze niet gemanipuleerd worden. In dit geval door fascisten…

 

Eén antwoord op “Corona en brexit: een rampenfilm”

  1. De Covid situatie voor Singapore licht een ander deksel van die beerput: Het aantal Covid gevallen is aanzienlijk gestegen, voor een groot deel door de verspreiding onder de constructie werkers -Dat zijn geen Singaporezen, wel arm!- die in containers in erbarmelijke omstandigheden level en voor een relatieve habbekrats in de bouw werken, daar was jaren geleden commotie over omdat die containers o.a. met bedbugs geïnfecteerd waren ( zie ook https://mothership.sg/2017/08/terrible-living-conditions-of-migrant-workers-in-spore-in-2017-photographed/)
    Dat was in 2017 ! De situatie is er dus niet op verbeterd. En nu dus Covid : https://theconversation.com/this-is-why-singapores-coronavirus-cases-are-growing-a-look-inside-the-dismal-living-conditions-of-migrant-workers-136959

    Het ziet er inderdaad goed uit voor the toekomstige arbeiders in het UK belastingsparadijs.

    Onze Europese politici zullen er als de kippen bij zijn om hun geld ook in Londen te verstoppen, Guy Verhofstad op kop !

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *