Waar is links eigenlijk mee bezig ?

De Wereld Morgen

Sven Tuytens

Rechtse oppositie sluit militaire staatsgreep tegen progressieve Spaanse regering niet uit

In een EU-lidstaat komen stemmen openlijk op voor een militaire staatsgreep. Een gepensioneerde generaal vindt een staatsgreep tegen de linkse regering van Spanje nodig. Hij is niet de enige, meerdere rechtse politici verlangen naar het tijdperk van dictator Franco. “Links heeft vandaag de regering, maar niet de macht. De echte macht blijft in handen van steeds diezelfden die al het mogelijke zullen doen om deze coalitieregering ten val te brengen, een regering die ze als ‘onwettelijk’ beschouwen omdat ze niet aan hun belangen beantwoordt.” Sven Tuytens analyseert de situatie vanuit zijn woonplaats Madrid

Enkele dagen geleden waarschuwde Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de navo, voor de Chinese dreiging en riep op tot meer bewapening. Met de n-va en de liberalen aan de macht zal belgië daar enthousiast in meegaan. In Europa zijn er mensen die twijfelen aan de betrouwbaarheid van de Amerikanen. Ik twijfel daar niet aan. Ik ben er zeker van dat ze niet betrouwbaar zijn. Er zijn ook een aantal mensen die wel meewillen, maar niet mee willen betalen. Maar wees er maar zeker van dat als puntje bij paaltje komt Europa de kant van de navo zal kiezen. Het is nu wachten op de publieke hersenspoeling die de domme massa moet klaar maken om enthousiast ten strijde te trekken tegen het gele gevaar.

Wat heeft dat met Spanje te maken ? Op zich niets, maar het valt me wel op dat Europa oog wil hebben voor de Chinese dreiging, maar het blijkbaar niet belangrijk vindt dat in een lidstaat partijen die officieel in het Europese parlement vertegenwoordigd zijn oproepen tot een militaire staatsgreep.

Het is een denkoefening en retorische vraag: wat is te verkiezen: leven onder het Chinese regime, of onder dat van Franco ?

Sven Tuytens denkt dat er weinig kans is dat die staatsgreep er komt. Ik weet dat niet zo. In het verleden zijn er nog al wel staatsgrepen geweest waarvan men dacht dat ze er niet zouden komen. Coup plegers houden gewoonlijk van het verrassingseffect. Maar of die kans er nu is of niet, is eigenlijk niet terzake. Het feit alleen al dat leidinggevende figuren er totaal geen graten in zien om on het openbaar te dreigen met een militaire staatsgreep is verontrustend. Ze zien daar geen graten in omdat de aanhangers van Franco zo talrijk zijn dat een staatsgreep in Spanje tot de gewone mores behoort. Met zo ’n grote aanhang is het verrassingseffect zelfs niet nodig.

Maar dus zelfs als die staatsgreep er niet komt, is er een probleem. Want de kans is groot dat de volgende verkiezingen gewonnen worden door het fascistisch krapuul – de vorige uitslag was nipt – en dan krijgen we dus een openlijk fascistische regering in een land van de Europese Unie.

Nu hoor je in die Unie wel geluiden van mensen die zich zorgen maken over de verrechtsing in Hongarije, Italië… Maar dat rechts is kinderspel tegenover het rechts in Spanje. En toch hoor je niets over Spanje. De Francogezinden zijn voor Europa onaantastbaar.

De reden is simpel: Catalonië. Het zijn de fascisten die de onafhankelijkheid van Catalonië brutaal manu militari hebben neergeslagen. Europa verkiest die fascisten en een fascistische lidstaat boven de onafhankelijkheid van Catalonië.

Nu zou je van links in Europa toch mogen verwachten dat het tegen dat fascisme ten strijde trekt. Temeer omdat de strijd voor onafhankelijkheid in Catalonië massaal gedragen wordt door links en zelfs extreem links. Wat hier de pvda is, is in Catalonië de motor voor de onafhankelijkheid. Als Catalonië onafhankelijk zou worden, zou het een links Catalonië zijn.

Maar links Europa en belgisch links laten de kans op een linkse staat in Europa voorbijgaan en kiezen de kant van de fascisten.

Waarom ? Ik begrijp het niet. Je hoort dan dat een erkenning van de onafhankelijkheid van Catalonië er toe zou leiden dat ook andere regio’s onafhankelijk zouden (willen) worden. Dat zou dan leiden tot het uiteenvallen van Europa. 

En dan ? Het moet voor iedere linkse ondertussen toch al duidelijk zijn dat dit Europa een puur kapitalistisch vehikel is. In de marxistische maatschappij-analyse staat de politiek in dienst van het kapitaal. Wel, als dat érgens waar is, dan op het Europese niveau.

Europa is begonnen met de EGKS: de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal. Als je het over Kolen en Staal hebt, heb je het niet over de mijnwerkers en de staal-arbeiders, maar over de kapitalisten die eigenaar zijn van die mijnen en fabrieken. Europa is een constructie, opgezet door kapitalisten. Dat er (waarschijnlijk – hopelijk) ook het opzet was om een volgende oorlog te voorkomen, doet er niet toe. Fundamenteel was de bedoeling om door het samengaan van de Franse en Duitse kool- en staalindustrie sterker te staan op de wereldmarkt. Dàt is de basis van Europa en alle verdere ontwikkelingen kaderen daarin. Europa is een verhaal van economische eenmaking. Dat is een puur kapitalistisch verhaal, geschreven door het groot kapitaal. En links verdedigt dat.

Laat Europa toch uit mekaar vallen.

Sommige van de nieuwe regio’s zullen links zijn, zoals Catalonië en Schotland. Andere eerder rechts zoals Vlaanderen en Noord-Italië. Maar een splitsing van belgië zou weliswaar een rechts onafhankelijk Vlaanderen opleveren, maar tegelijkertijd ook een Wallonië dat niet meer door het rechtse Vlaanderen zou geremd worden om een radikalere linkse koers te varen. Hetzelfde geldt voor Italië.

Het zou me te ver leiden om de voor- en nadelen van een Europa van kleinere landen hier te bespreken. Maar één zaak is duidelijk: vanuit links standpunt is alles beter dan dit Europa.

Voor extreem – antikapitalistisch – links is dit Europa onaanvaardbaar en in zijn huidige vorm is een antikapitalistische strijd op Europees niveau zelfs niet mogelijk.

Voor socialistisch links dat gelooft dat binnen het kapitalisme een sociale politiek en samenleving mogelijk is, geldt eigenlijk hetzelfde. Want in dat links zijn de vakbonden van levensbelang. Op Europees niveau betekenen de vakbonden niets. Totaal niets.

Dus: waar is links eigenlijk mee bezig ?

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *