Wat heeft blackface te maken met de Vlaamse feestdag ?

Knack

Marike Lefevre

‘Europees parlement spreekt zich uit tegen blackface-praktijken: wat betekent dit precies?’

‘De roep om ‘blackface’ uit Europa te bannen klinkt steeds luider’, schrijft Marike Lefevre (KU Leuven). Ze staat stil bij de resolutie van het Europees parlement over het onderwerp, maar waarschuwt dat de gevolgen ervan niet overschat mogen worden

Als ik me niet vergis is het vandaag Vlaamse Nationale Feestdag. Ik stel voor dat het Europese parlement zich uitspreekt tegen deze feestdag in het bijzonder, en Vlaanderen bij uitbreiding, want Vlaanderen moet onmiskenbaar vereenzelvigd worden met kolonialisme. Er is geen enkel protest bekend van de Vlaamse primitieven tegen Columbus en de cowboys. Daarbij heeft Vlaanderen geen enkel recht op een Leeuw in zijn vaandel, want er zijn geen leeuwen in Vlaanderen, behalve in dierentuinen – en voor alle duidelijkheid: dierentuinen moeten afgeschaft worden wegens discriminatie en vernedering van dieren. Als terecht wordt aangeklaagd dat bij de wereldtentoonstelling in Brussel negers werden tentoongesteld, geldt dat zeker ook voor dieren. Maar de Vlaamse volksaard heeft ook totaal niets gemeen met de moedige leeuw. In de Vlaamse vlag zou beter een schaap wapperen. Dat zou ook een verwelkoming zijn van de nieuwe Vlamingen die de varkens misprijzen. De Waalse haan mag blijven, want die past bij de Waalse volksaard: veel gekraai en geen eieren.

De belgische driekleur is niet meer toegestaan wegens verbonden met de kolonisatie van Congo en Vlaanderen. Alleen is Congo er in geslaagd om onafhankelijk te worden.

Er is ook geen enkele reden om Vlaanderens te feesten, want de Vlaming wordt gekenmerkt door vooringenomenheid tegenover gierige Hollanders en Schotten, luie Walen, arrogante Fransen, perfide Engelsen, en wrede Vikings. Wat die Vikings betreft: dit is echt niet onschuldig, want het gaat hier over heel Scandinavië, behalve misschien Lapland. Het is misschien niet terzake, maar ik kan je verzekeren: de Lapse vrouwen zijn de mooiste ter wereld. Ik vind het eigenlijk niet kunnen dat enkel vooral Lapse mannen kunnen paren met Lapse vrouwen. Ik pleit voor mysterie calls om Lappinnen te ontmaskeren die Vlaamse mannen afwijzen op basis van Vlaamse namen.

Ik heb een vriend gehad, een Pool – alle Polen zuipen zich te pletter aan wodka ! – die in Enontekio vriendelijk werd ontvangen bij een Lapse familie. Zoals het daar hoort mocht hij het bed delen met de wondermooie jonge dochter des huizes. Maar pa Lap legde in het midden van het bed een zwaard. Als de dochter het zwaard wegnam betekende dat iets. Die Pool heeft daar de ganse nacht met ergens pijn geen oog dicht gedaan. In ieder geval moet dit soort culturele praktijken door het Europese parlement worden veroordeeld, want als er één mensensoort is die je niet mag opgeilen zonder de zekerheid van euforische uitbarsting, is het de Poolse man.

Ik wil maar zeggen dat het leven  niet simpel is, zeker niet in Vlaanderen.

Er moet me toch iets van het hart. Hébben negers dan geen dikke lippen en kroeshaar ? Spijker me nu niet dadelijk aan de schandpaal, want ik bedoel daarmee: wat is er mis met dikke lippen ? Marylin Monroe had dikke lippen en die neukte Kennedy. En als er niets mis mee is, met dikke lippen, waar gaat de heibel dan over ? Gaat het er om dat Zwarte Piet een knecht is ? Is knecht dan geen eerbaar beroep ? Overigens heeft Sinterklaas het ook niet gemakkelijk: om op die leeftijd nog zo multi-inzetbaar te zijn is een ontieglijk zware opgave. Enkel een zwarte knecht kan het aan om de Sint te helpen bij zijn zware job. Zie je witte knechten al zware zakken sleurend over de daken struinen, door smalle schouwen kruipen en toch vrolijk lachend kinderen schrik aanjagen ? De negers zouden fier moeten zijn dat ze zijn uitverkoren tot de elite der knechten !  Dat schrik aanjagen zouden witte knechten ook nog wel kunnen. Ik heb ooit eens mijn kinderen avonds bij de vertelling voor het slapengaan een foto van Verhofstadt getoond. Dat heeft me een scheiding opgeleverd.

Maar ik begrijp het Europees Parlement wel. Als je niets te zeggen hebt, moet je zeker spreken.

PS Vrienden wijze me er op dat het voor Lappen een vernedering is als je ze Lappen noemt. Maar ik weet niet of dat veel wil zeggen, want er zijn ook Vlamingen die geen Vlamingen willen genoemd worden.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *