De oorlog heeft vele gezichten

Knack

VS slaan alarm over nieuw Russisch hackerswapen

De Amerikaanse autoriteiten zeggen het bestaan te hebben ontdekt van een geavanceerd Russisch hackerswapen. Dat heeft de codenaam Drovorub en kan worden gebruikt om in te breken in computers die draaien op besturingssysteem Linux

Op zich is dit een weinig opzienbarend bericht. Iedereen weet dat de Russen met dit soort oorlogsvoering bezig zijn. Het is gewoon oorlogspropaganda. Ik lees geen Russische kranten, maar het zou me niet verwonderen dat daarin het zelfde soort berichten over de Amerikanen verschijnt.

Overigens kan je er zeker van zijn dat de Amerikanen inderdaad ook aan dat soort nieuwe wapens werken en er mee actief zijn. Als je weet dat de CIA het nodig vond om ook de telefoongesprekken van bondgenoot Merkel af te luisteren, weet je genoeg.

Ja dus, de oorlog van de Navo met Rusland is bezig. En niet enkel om de digitale informatie en om propaganda, maar ook op het terrein.

Bij de val van de Berlijnse Muur in 1990 heeft Rusland aanvaard dat het verenigd Duitsland lid zou worden van de navo. Dat het hierbij geen keus had is niet terzake. In ieder geval heeft het Westen toen beloofd om geen andere landen van de Russische invloedssfeer weg te trekken. Het Westen heeft deze afspraak onbeschaamd geschonden.

Ondertussen is de Oekraïne de facto weggehaald uit die Russische invloedssfeer. Om te redden wat te redden viel heeft Poetin toen de Krim geannexeerd. Om Oekraïne naar het Westen te halen, hebben de Amerikanen, of zeg maar de navo toen een relatief nieuw soort oorlogsvoering gebruikt: ze zijn gaan ageren binnen de plaatselijke bevolking, hebben betogingen georganiseerd, rellen uitgelokt die dan weer tot politiegeweld leidden en zo een escalatie op gang gebracht. Dan werden geschikte groepen bewapend zodat een volksopstand de Russisch gezinde leiders kon verjagen. De Amerikanen zorgden er dan voor dat ze door Westers gezinde regeringen werden opgevolgd. Overigens doen de Russen hetzelfde.

Wie echt wil volharden in de naïeviteit en blijven geloven in de kracht van spontane volksopstanden, moet zich toch even de vraag stellen vanwaar het geld komt om betogingen te organiseren ? Vraag eens aan onze vakbonden hoeveel een betoging kost ? Je kan tegenwoordig wel via de huidige communicatietechnologie een spontane beweging op gang brengen. Maar een volgehouden actie is iets anders. Overloop eens de acties van Greta en De Wever. Denk je dat hun ouders dat kunnen betalen. Wie sponsort hen ?

Zeker als er wapens bij te pas komen is het overduidelijk dat er op de achtergrond zware financiering bezig is. Plots zijn hele bendes zwaar bewapend, ook met duur gesofisticeerd wapentuig.

Even plots verschijnen uit het niets charismatische figuren die tot dan een tweederangsrol hadden gespeeld. Een duidelijk voorbeeld hiervan is  Juan Guaido  in Venezuela waar ook zo ’n oorlog bezig is.

Die figuren hebben blijkbaar middelen in overvloed, betalen dure veiligheidsmensen, geven plots blijk van onvermoede retorische talenten en geven toespraken die duidelijk door meer begaafden zijn geschreven. Af en toe worden er Amerikaanse ex-militairen aangetroffen die door Washington als onbekend worden bestempeld. Ook Verhofstadt heeft wel eens in dit spel meegespeeld. In de Oekraïne is hij regelrechte fascisten gaan steunen.

Als het lukt is dit natuurlijk een efficiënte manier van oorlog voeren. Je moet er slechts enkele gespecialiseerde militairen voor inzetten. Je eigen bevolking weent niet bij militaire begrafenissen want de gevaarlijke jobs worden door nuttige idioten gedaan die denken dat ze strijden voor onafhankelijkheid, vrijheid en vaderland. Je installeert dan je stropoppen aan de macht en die betalen je terug wat je in de financiering hebt gestopt.

Als de stropoppen geïnstalleerd zijn en je weer een landje meer onder controle hebt, begint voor de gewone mensen dezelfde miserie als van voor de revolutie opnieuw; als het al niet erger geworden is.

Dat soort oorlogsvoering vind je recent terug in Syrië, Venezuela, Oekraïne (ik noem zo maar wat uit het hoofd), en nu dus in Wit-Rusland.

In Syrië hebben de Amerikanen (nog) niet gewonnen. Maar ja, je kan niet altijd winnen.

En onze pers speelt dat spel vrolijk mee. Ze bericht vlijtig over de wandaden van de verderfelijke dictator Loekasjenko en toont foto’s van mensen die gemarteld zijn door de politie. Mij zeggen die foto’s niets. We hebben ze ook al gezien bij vluchtelingen in Griekenland. En zoals bij iedereen beklijft ook bij mij de foto van dat aangespoelde jongetje op een Italiaans strand.

Was dat jongetje dan niet echt dood ? Zeker wel. Zijn die mensen dan niet echt gefolterd ? Ik ben er niet zeker van, maar waarschijnlijk wel. Maar dat is niet terzake: de bedoeling van die foto’s is niet om ons te informeren, maar om emotionele reacties los te weken die de mensen minder weerbaar maken tegen de leugens van de propaganda. Wie jankt denkt niet na. Dat geldt ook voor wie verliefd is op Anuna. 

Niet dat ik me illusies maak over het kritische denkvermogen van de massa. Zeker als het gaat om internationale politiek is dat denkvermogen uitgeschakeld. Dat is zelfs begrijpelijk: we kunnen er toch niets aan doen. Waar maken we ons druk over ?

Alhoewel: als de krapuleuze machthebbers het zo belangrijk vinden om de oorlogspropaganda op de massa los te laten wil dat toch ook zeggen dat ze op een of andere manier schrik heeft van die massa. Misschien is de massa zich te weinig bewust van haar macht ?

Maar neen: ik maak me geen illusies. De klimaatbetogingen hebben op een bepaald ogenblik invloed gehad. Onder andere door die betogingen is ondertussen zowat iedereen er van overtuigd dat “ we er iets moeten aan doen”. Maar ondertussen is de klimaatbeweging omgebouwd naar een motor voor de invoering van een totaal neoliberaal economisch programma: de New Green Deal van Ursula von der Weyen.

En toch moeten we de strijd voeren. Die begint met informatie en ontmaskering van leugens en manipulatie. Spijtig dat ik geen enkele politieke partij daarmee bezig zie. Het enige wat ik zie zijn pogingen om de eigen manipulatie sterker te maken dan die van de vijand. Zo gaan we er niet geraken.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *