Damiaan of Brel ?

Doorbraak

Rob van den Broeck en Herman Van Roost

Damiaan, grootste Belg – maar vooral Hawaïaanse volksheld!

Open brief aan Amerikaans congreslid Ocasio-Cortez

Geachte mevrouw Ocasio-Cortez, Voor vele leden van onze Pater Damiaan-familie is Hawaï als een tweede thuis: door deelname aan onze groepsreizen ‘in het voetspoor van Damiaan’ of door individuele bezoeken aan Hawaï en aan Molokai en door de lokale contacten. Ook zijn wij erg geïnteresseerd in de Hawaïaanse geschiedenis, voor een goed begrip van de wereld waarin Damiaan – Kamiano voor de autochtone bevolking – zich met succes integreerde

Slim van van den Broeck en Van Roost om zo ’n open brief te schrijven. Ze weten natuurlijk ook wel dat ze de zeer ongeachte Ocasio-Cortez niet bereiken, en moest dat wel zo zijn, dat er geen enkele kans is dat dit omhooggevallen niets van gedacht zou veranderen. Alleen mensen die in staat zijn tot denken kunnen van gedacht veranderen. Madame Occasie is nu eenmaal een product van het Amerikaanse onderwijs. In de VS kan je met de kennis van een lagere schoolkind van hier een universitair diploma halen als je ouders maar rijk genoeg zijn, en hun geld daaraan willen besteden. Als je weet dat de belgische koninklijke hark een master heeft gehaald aan de Amerikaanse Stanford universiteit, weet je genoeg. Hij heeft daar twee jaar “gestudeerd” en op twee jaar is hij master geworden… Hij heeft het ook geprobeerd op Oxford in Engeland. Maar daar eisen ze wel wel intellect en dus heeft hij het daar slechts een trimester uitgehouden. Of hij daar vrijwillig is vertrokken of buiten gesmeten is, is een van de geheimen die verborgen liggen in de onderaardse krochten van Laeken. Het peil van de lagere schoolkinderen in de VS vind je geïllustreerd bij de leden van de Ku Klux Klan. Noteer dat ik niet heb beweerd dat je de hoog geboren maar laag begaafde Filip op dat peil moet situeren.

Noteer ook dat het madame Occasie een voornaam exemplaar is van de Democratische Partij. Door onbenulligheid geplaagde linksen hier willen graag die partij als links beschouwen en zijn dus fan. Ze zien niet dat de Democratische Partij  nog lang niet zo links is als de meest donkerblauwe liberaal bij ons. Lachaert zou een linkse extremist zijn in de Partij van madame Occasie. Overigens is het ook de partij van een van de meest afschuwelijke exemplaren van het vrouwelijke ras, Hilary Clinton, die innig verbonden is met het militair industrieel complex in de VS. Op iedere bom die de VS ergens in de wereld op altijd de verkeerde plaats droppen, maakt ze winst. Onze linksen verguizen Trump, terecht. Het is een narcist op het mentale niveau van de hark en obsessionele leugenaar. Maar ze verguizen Trump ook omdat hij republikein is. De republikeinen zouden dan rechts zijn en de democraten links. In feite zijn ze allebei even kapitalistisch. Het enige verschil tussen de twee ligt er in dat de republikeinen meer aandacht hebben voor de productie en de democraten meer voor de consumptie. Alles wat de democraten voorstellen aan zogezegde sociale maatregelen is enkel gericht op het opdrijven van de consumptie, maar even zeer in dienst van het kapitaal. Daarbij hoort ook het opdrijven van de wapen consumptie. Zeg niet dat het niet waar is, de voor linksen heilige Obama heeft er zich enthousiast voor ingezet.

Wat heeft dat te maken met Damiaan ? Niets. Alhoewel: Damiaan was, gewoon door zijn leven, een striemende aanklacht tegen het mensbeeld dat zowel liberalen als die politiek correcte neplinksen voorstaan.

Dat hij een aanklacht was tegen de kapitalistische mens vraagt geen uitleg. Maar hij was dat ook tegen de “linkse” mens. Toch tegen de linkse mens zoals die door een linkse elite bij ons is gevormd. Laat me hierbij allereerst duidelijk maken dat voor mij links niet wordt gevormd door een elite die solidariteit predikt, maar wel door het werkvolk dat in solidariteit de strijd tegen het kapitalisme voert. Welnu, onze zogezegd linkse elite heeft het werkvolk geleerd dat het niet moet vechten tegen het kapitalisme, maar integendeel moet proberen om zoveel mogelijk van de kapitalistische koek naar zich toe te halen. Dat is groepsegoïsme en heeft met solidariteit niets te maken. En het is zeker niet links. De meest duidelijke verwezenlijking van dit groepsegoïsme zien we in de PS staat Wallonië. Maar ik moet toegeven dat de Parti Socialiste dit groepsegoïsme bijna bewonderenswaardig consequent heeft doorgetrokken door ook een gedeelte van de koek, gevormd door het Vlaamse kapitalisme, in de wacht te slepen.

Als Damiaan van iets de verpersoonlijking was, dan was het de agapè die de kern van de christelijke boodschap uitmaakt: de liefde voor de waardeloze, de uitgestotene, de lelijke, de zieke, de arme, de melaatse.

Nu kan je dat niet zo maar links noemen. Maar voor Damiaan was het wel een inspiratiebron. Toen Damiaan aankwam op Molokai trof hij daar een zooitje ongeregeld aan van mensen die ieder op zich probeerden om hun miserie zo lang mogelijk te rekken. Vanuit zijn beleving van de agapè heeft hij van zooitje ongeregeld een bloeiende gemeenschap gemaakt, met mensen die zich inzetten voor mekaar. En dat is wél links.

Damiaan is tot grootste belg verkozen door de kijkers van Canvas en de luisteraars van VRT 1. Op de tweede plaats is Paul Janssen (Jansen Farmaceutica) geëindigd, het prototype van de kapitalist die zich verrijkt heeft op kap van de zieken. Op de derde plaats Eddy Merckx, een simpele geest die met de juiste doping goed kon fietsen en voor de rest een voorbeeld van maatschappelijk onbenul. Het zou interessant zijn om te onderzoeken hoeveel linksen voor Damiaan gestemd hebben. Hoeveel mensen die voor de sp-a en de pvda stemden hebben voor Damiaan gestemd ? Maar in ieder geval heeft het “rechtse” Vlaanderen een linkse figuur verkozen boven een kapitalist.

Het linkse Wallonië heeft Jacques Brel tot grootste belg verkozen. Moet er nog zand zijn ? Voor wie het nog niet wist: Brel was een uitgesproken individualist. Op zijn laatste plaat staat het nummer “Les Flamands” dat eindigt met de onsterfelijke woorden: “Et je vous interdis d’obliger nos enfants (…) à aboyer le flamand”  – Ik verbiedt je om onze kinderen te verplichten om het Vlaams te blaffen. Maar misschien vinden mijn belgicistische linkse wel dat dit een voorbeeld is van linksigheid en aanzet tot solidariteit. En dat is voor de Franstaligen de grootste belg. Dan toch liever Damiaan.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *