Knack
‘FinCEN Files: probleem is niet dat er geen oplossingen bestaan, maar gebrek aan politieke wil’
Kijk, zo ’n artikel maakt me kwaad. Niet over dat financieel schandaal. Dat soort zaken zijn we gewoon en vinden de meeste mensen ondertussen normaal. En daarbij: er is niets aan te doen. Waarom zouden we er ons dan nog druk over maken ?
Ik word wel kwaad om wat die Dierckx er mee doet. Hij klaagt de toestand aan. Daar heb ik uiteraard niets op tegen. Maar dan geeft hij de indruk dat er iets aan te doen valt. Als je zijn betoog leest, volstaat het om enkele maatregelen te nemen om de zaak op te lossen. De politici moeten het gewoon willen. En dan komt de onnozelheid van zijn linksigheid uit zijn apen- mouw: het zijn de rechtse partijen die de oplossing weigeren te verwezenlijken en de kant kiezen van de frauderende grootkapitalisten. Hij is zo slim om bij die rechtse partijen het woordje vooral te zetten. Maar wie zijn dan de linkse partijen die meeheulen met het kapitalistisch krapuul ?
Laat het duidelijk zijn: in belgië is er buiten de pvda geen enkele partij die het probleem wil aanpakken. Ja, er worden door socialisten en groenen wat aria’s gezongen. Maar het blijft opera: alles is nep.
Dierckx weet een klepel hangen, maar weet niet hoe hij de klok moet luiden.
Hoe kan hij de kapitalistische fraude aanklagen zonder het kapitalisme aan te klagen ? Waarom geeft hij de indruk dat er binnen het kapitalisme oplossingen zijn voor het probleem ?
Ik zal het nog maar eens herhalen: binnen het kapitalisme heeft het kapitaal de macht. De politiek is de uitoefening van die macht en kan dus niet anders dan in dienst staan van het kapitaal. Al de rest is zever.
Dierckx spreekt over een democratisch deficit. Wat een gelul: er is geen democratisch deficit want dat zou veronderstellen dat er democratie is. Als de politiek in dienst staat van het kapitaal, is er gewoon geen democratie. Onze democratie bestaat er in dat de burgers om de zoveel jaar de mensen mogen verkiezen die de belangen van het kapitaal gaan verdedigen. Daarbij hebben ze de keuze tussen politici die enthousiast en zonder schroom de kant van het kapitaal kiezen, en anderen die in min of meerdere mate toch wat kruimels van de rijk gedekte tafelen van de rijken willen laten vallen. Dat is voor het kapitaal geen probleem. Tenslotte moeten er toch mensen zijn die geld hebben om te consumeren, en er moeten natuurlijk ook genoeg kruimels zijn om de domme massa kalm te houden. Dat betekent dat hoe goed een integere politicus het ook bedoelt, hij altijd dienst bewijst aan het kapitaal. (Natuurlijk verkies ik de kruimel politici boven die van de rijke tafel.)
Als het er op aankomt is het het kapitaal dat bepaalt hoeveel kruimels de politici mogen rondstrooien. Nog niet zo lang geleden heeft Di Rupo een loonstop ingevoerd om de concurrentiepositie van de belgische bedrijven te vrijwaren. In Duitsland was het een coalitie van socialisten en groenen die de hervormingen heeft doorgevoerd die hebben geleid tot de uitzendarbeid, de flexi-jobs, en de armoede-jobs waarin iemand die full time hard werkt niet kan rondkomen en een schandalig aantal mensen veroordeeld zijn tot een combinatie van twee of meer jobs om genoeg eten op tafel te krijgen. Trek je ogen open in een Duitse stad en je ziet de mannen in pak met das die met een speciaal uitgeruste fiets zo onopvallend mogelijk de vuilbakken afschuimen op zoek naar iets wat ze kunnen verkopen. Het zijn mensen die voordien fatsoenlijk hun kost verdienden, maar door de beslissingen van die linkse partijen tot een vorm van bedelarij zijn gedwongen waar ze beschaamd over zijn.
Dierckx moet dus zwijgen over de rechtse partijen. Binnen het kapitalisme gaat het over alle partijen, behalve deze die aan twee voorwaarden voldoen. Ten eerste moeten ze ideologisch antikapitalistisch zijn. Ten tweede: ze mogen niet aan de macht zijn. Want de dag dat ze aan de macht komen, worden ze gecorrumpeerd door het kapitaal en in dienst gesteld van dat kapitaal.
Ja, mijn vrienden van de pvda steigeren nu. Maar laat ons nu eens veronderstellen dat de pvda er in zou slagen in belgië aan de macht te komen en een antikapitalistische politiek te voeren en dus een alternatieve maatschappij te organiseren. Hoe lang zou dat duren ? Dit onland zou dan de economische concurrentie moeten aangaan met landen die een economische politiek kunnen voeren waarbij de maakprijs van de producten niet wordt opgedreven door goede lonen en een sociale zekerheid. Die concurrentie kan de niet-kapitalistische staat niet winnen. Laat ons nu eens veronderstellen dat het niet enkel over belgië zou gaan, maar over gans Europa: extreem links komt aan de macht in Europa. Dan moet Europa de concurrentie aangaan met de VS, met China, met India… Denk je dat Europa die strijd kan winnen ? De geschiedenis van Rusland toont aan dat een niet-kapitalistische maatschappij enkel mogelijk is als het een wereld-niet-kapitalisme is.
Sorry, vrienden van de pvda, met alle sympathie, maar dat is de werkelijkheid. Vergeet dus de strijd om de macht, want er is geen enkele kans op een echt linkse wereldmacht. Die zal pas mogelijk worden als een voldoende groot gedeelte van de mensheid tot inzicht zal zijn gekomen. We moeten op dit ogenblik geen strijd voeren om de macht, maar om de geesten van de mensen.
Tenslotte maakt Dierckx zich belachelijk met zijn verwijzing naar een regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant. Het ene democratische deficit verantwoordt niet het andere. Ja, als vivaldi een linkse regering zou zijn, zou ik dat deficit van gebrek aan Vlaamse meerderheid zelfs kunnen aanvaarden. Maar vivaldi is niet links. De pvda zelf klaagt aan dat het vivaldi-programma rechts is. Voor iemand die zich links acht zoals Dierckx is er dus geen enkele reden om deze regering te verdedigen. Maar natuurlijk speelt er op de achtergrond iets anders: het belgicisme. Deze regering redt (toch voor eventjes) belgië en de koninklijke hark. Dat de linkse Dierckx hiervoor een rechtse regering verdedigt is een schandaal. En het toont aan dat het belgicisme in essentie rechts is.