En het licht scheen in de duisternis…

MO*

Tine Hens

Lichtvervuiling verstoort mens en dier

We steken steeds meer licht aan. ‘We mogen de nacht niet opsluiten in natuurgebieden’ Door onze liefde voor licht hebben we bijna overal de duisternis verjaagd. Maar te veel licht schaadt de gezondheid van mens en dier en ontneemt ons de blik op de onmetelijkheid van de sterrenhemel. Het wordt tijd om vaker het licht te doven. Simpel. ‘Lichtvervuiling is de enige vervuiling die duurder is om te produceren dan om weg te nemen

Mag ik jullie heel beleefd de toestemming vragen om kwaad te worden ?

Natuurlijk ben ik het er mee eens dat lichtvervuiling onder de aandacht wordt gebracht en wordt aangeklaagd. Maar behalve wat voorbeelden die aantonen hoe erg het is, brengt dit artikel geen enkel inzicht. En als de aanklager dan vertelt van zijn droom om een Dark Sky Park (waarom moet dat weer in het Engels ? ) in Vlaanderen op te richten valt mijn broek af. Gaan we dan eens even wat duisternis en sterrenhemel opsnuiven zoals we naar Bobbejaanland gaan ? Wat zal de inkom kosten ?

Om te beginnen valt het op dat de mensen die zeggen dat ze wel de melkweg hebben gezien dat altijd op een plaats met weinig bevolking hebben gedaan. Denk daar maar eens over door. Ook dat Dark Sky Park zal een plek zijn waar geen of weinig mensen wonen. Als je dat beseft moet je ook logisch doordenken: wie de lichtvervuiling wil aanpakken, moet ook grote bevolkingsconcentratie aanpakken. Daarmee los je ook de luchtvervuiling op. 

Waarom leven mensen eigenlijk zo dicht op mekaar ? Vanwaar de miljoenensteden ? Hoe kan het dat we niet inzien dat een stad als Brussel – om van Parijs of New York te zwijgen, eigenlijk onzin is ?

Stel jezelf de vraag: waarom zou ik naar Brussel verhuizen ? De enige reden is werk. Steden zijn concentraties van handel en werk.

Nu is die concentratie van alle tijden. De toren van Babel in het Oude Testament is er een voorbeeld van. Maar alhoewel het Oude Testament vol onzin staat, toch vind je er ook wel interessante zaken. Dat God die Toren van Babel niet zag zitten, is er een van. Weg met Torens van Babel. In Brussel zijn ze er fier op dat er duizenden talen worden gesproken. (Officieel zijn het er 104.) Spijtig dat de God van nu niet meer die van vroeger is.

Dat fysieke nabijheid voor handel en werk belangrijk is, is begrijpelijk. Maar de industriële revolutie (1750) waarin je ook het ontstaan van het kapitalisme kan situeren heeft de zaak exponentieel doen groeien.

Moeten we niet naar de ontmanteling van die mastodontsteden ?

Extreem-rechts waarschuwt voor omvolking. Ik pleit voor ontvolking. De idioten die principieel voorstander zijn van immigratie willen het niet horen, maar we moeten naar massale emigratie. Stop de immigratie en draai de zaken om. Voor mijn part mag bij die emigratie ook het principe tellen van eigen volk eerst.

Het voorbeeld van de Gentse Ghelamco Arena is typerend. Waarom moet voetbal ’s avonds gespeeld worden ? Er is slechts één reden: de commercialisering, verbonden met de reclame. Voetbal heeft op dit ogenblik twee functies: een uitlaatklep bieden voor een massa mensen die door de kapitalistische druk op de samenleving gefrustreerd zijn, en reclame. Voetbalmatchen zijn zoals programma’s op VTM: ze zijn gewoon een middel om mensen naar reclame te doen kijken. Lichtvervuilende reclame. 

Eerder heb ik al reclame aangeklaagd. Die hebzucht verspreidende rotzooi moet gewoon verboden en afgeschaft worden. Het zou al veel oplossen qua lichtvervuiling.

Echte groenen pleiten voor een economie die niet meer gericht is op oneindige groei. Dat geldt niet voor de partij. Tinne Van Der Straeten doet er alles aan om haar grootkapitalistische vrienden te helpen om te groeien. Ontvolking en afschaffen van reclame en de groene partij zullen automatisch leiden tot afremmen van de groei.

Ondertussen tiert de dwaasheid in de vorm van kerstverlichtingen, zowel begaan door overheid als particulieren.

Van de overheid kan ik het begrijpen. Ik heb het al zo dikwijls herhaald: de politiek staat in dienst van het kapitaal, in dit geval de plaatselijke commerce. Natuurlijk gun ik die plaatselijke handelaars dat ze fatsoenlijk hun brood verdienen. Maar is daarvoor absoluut die lichtvervuiling nodig ? Want laat ons wel wezen: de gezelligheid staat in dienst van de winst, en  is dus fake

Van particulieren begrijp ik het helemaal niet. Het lijkt wel een wedstrijd om ter lelijkst. Blijkbaar leven we in een tijd waarin smakeloosheid een na te streven ideaal is geworden. Overigens blijkt dat ook uit de mode en de onpersoonlijkheid van de massa die zich persoonlijk waant als ze de mode volgt. Maar dat is hier niet terzake, dat is geen lichtvervuiling, maar blikvervuiling.

Er is dag en nacht. Waar haalt de mens de pretentie om te proberen om de nacht af te schaffen ? Ja, er is nachtwerk dat noodzakelijk is. Maar wat met nachtwerk dat enkel nodig is voor meer winst ? 

Wil iemand me ook eens uitleggen welke de zin is van het zogenaamde “nachtleven” ? Jongeren die om 11u ’s nachts samenkomen op kot voor het pre-drinken als voorbereiding om op stap te gaan ? Waarom moet dat uitgaan duren tot ’s morgens en kruipen de decadenten in bed als het licht wordt ? Hoe komt het dat mensen dat normaal vinden ? Wie heeft hen daartoe gebracht ? Gemanipuleerd ?

En wat met Werchter en Pukkelpop ? Het zijn hoogmissen van vervuiling. Alle soorten vervuiling: geluidsvervuiling, lichtvervuiling, luchtververvuiling, afvalvervuiling… 

Hoe komt het dat mensen die normaal normaal lijken zich toch in die rotzooi gaan wentelen ? 

In wat voor maatschappij leven we als ouderen een Rimpelrockweide bestormen ?

En het ergst van al: het is allemaal een kwestie van geestvervuiling. Het is een gevolg van geestvervuiling, maar veroorzaakt ze ook.

Het licht van de moderne mens is geen echt licht want het wil de duisternis verdrijven. Echt licht respecteert de duisternis. Het is licht in de duisternis. Zonder duisternis is er geen licht. 

Dit is de tijd van de donkere dagen. Mensen kunnen daar onder lijden. Maar donkere dagen kunnen mensen ook dichter bij mekaar brengen. Duisternis kan ook intimiteit en zelfs geborgenheid betekenen. Tijd om de duisternis te leren waarderen. 

 

 
 
 
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *