Hoe zit het eigenlijk met de communisten ?

Uitpers

Freddy De Pauw

PCF viert eeuwfeest in mineur

Kerstdag 1920, in Tours opent het eerste naoorlogse congres van de socialistische SFIO (Section Française de l’Internationale Ourvrière) dat 5 dagen later tot een historische scheuring leidt. “Prolétaires de tous les pays, unissez-vous” (Proletariërs aller landen verenigt u”), luidde de boodschap op het podium, terwijl het net op een scheiding zou uitdraaien. Een scheiding tussen degenen die wilden aansluiten bij de nieuwe Communistische Internationale van Lenin en degenen die trouw bleven aan de Tweede, de sociaaldemocratische, Internationale

Dit artikel op Uitpers zal velen niet interesseren. De overgrote meerderheid van de mensen heeft het gehad met het communisme. Voor mijn part terecht. Dat de pvda hier electoraal wat wint heeft niets vandoen met aanhang voor het communisme, want die partij doet er alles aan om te laten vergeten dat ze communistisch is. In mijn ogen is dat volksbedrog. Eigenlijk hetzelfde als het vlaams blok dat niet meer wil gezegd hebben dat het fascistisch is. 

Maar goed, waarschijnlijk is het een kwestie van overleven: zonder dat electoraal succesje was de partij eigenlijk ten dode opgeschreven. En zo lijdt de partij nu aan de ziekte die vroeg of laat alle organisaties treft: ze is niet meer bezig met haar bestaansreden, maar enkel nog met haar voortbestaan. Je hebt dat gezien met de Damiaanactie. Je ziet het nu bij de Sp-a. Zoek zelf maar andere voorbeelden.

Als je daarbij ziet dat de Pvda dezelfde tactieken toepast als extreem rechts, wordt het wel heel pijnlijk. Als er een zaak is die een communistische partij niet wil, dan is het liefdadigheid. Het kan toch niet dat het lot van een arme afhangt van de al dan niet goedhartigheid van een rijke ? Toch dweilt de Pvda nu de straten om laptops uit te delen aan scholieren, boterkoeken aan verplegers en wafels aan zorginstellingen… De bedoeling is duidelijk: kijk eens, zo slecht zijn wij toch niet. Wij menen het goed met de mensen. Ook dat is volksbedrog: liefdadigheid is een heel ander soort goed zijn voor de mensen dan het communistische goed zijn voor de mensen.

Heeft de Pvda nog de moed om eindelijk eens te zeggen wat haar ideologie is ? Hedebouw en Mertens krijgen hoogstens nog over hun lippen dat ze marxisten zijn. Maar het artikel in Uitpers geeft aan dat je met het marxisme vele kanten uit kan. Welk is het marxisme van de Pvda ? Is het leninisme, stalinisme… ? Maoïsme ? Trotskisme, anarchisme is het zeker niet. Waarom krijgt D’ Haese het niet gezegd dat hij het stalinisme afwijst ? Ik zie ook geen enkel signaal dat de partij op zoek zou zijn naar een hedendaags antikapitalisme.

Welnu, als de Pvda nog altijd stalinistisch is, en ze dat verbergt omdat ze weet dat het stalinisme – terecht ! – door de overgrote meerderheid van links wordt afgewezen, is dat gewoon een schande.

In mei 68 sprak ik in Parijs aan de poorten van Renault met stakende arbeiders. De linkse revolutie lag voor het grijpen als de arbeiders één front zouden vormen met de studenten. Die arbeiders aan de poorten konden wenen van ontgoocheling omdat de Communistische partij die revolutie niet steunde. Ze mocht niet van Moskou. Die arbeiders begrepen het niet. Ook ik heb er lang over gedaan om een verklaring te vinden. Ik ben er niet zeker van, maar ik denk dat ik ze ondertussen gevonden heb.

Er zat veel perversie in het Stalinisme. Stalin was niet geïnteresseerd in een zelfstandig communistisch Frankrijk. Hij was geïnteresseerd in een door Rusland bezet communistisch Frankrijk. Hij had dezelfde droom als de Romeinse keizers, Karel de Grote, de Noord-Afrikaanse moslims, de Turken, Napoleon, en Hitler en zag zichzelf als de heerser over Europa. Als de Amerikanen niet in de oorlog waren gestapt, was het hem nog gelukt ook. In ’68 was Breznjev leider in Rusland. Hij was een oud-generaal en oorlogsheld. Hij was enkel begaan met de consolidatie van Rusland in de wereld. Een communistisch Frankrijk interesseerde hem niet.

Ik heb pvda-ers er wel eens op gewezen dat een verkiezingssucces in belgië niets voorstelt. Neem nu dat de pvda 30% zou behalen in belgië. Zou dat een niet-kapitalistische samenleving ook maar één stap vooruit helpen ? Net zoals nu met vivaldi zouden dan al de andere partijen één front vormen en de Pvda buiten spel zetten zoals ze nu doen met het vlaams blok en de N-va.

Van een andere pvda-er hoorde ik dat ze er op rekenden dat als ze genoeg macht hadden, de mensen hun ordewoorden zouden opvolgen. Tja, dan zou je natuurlijk de democratie buiten spel kunnen zetten. Zeker als je knokploegen de straat veroveren.

Maar zelfs dan. Wat zou een communistisch belgië betekenen in de wereld ? En dus wijst weer een andere pvda-er me er op dat de Pvda op dit ogenblik hard werkt aan een samenwerkingsverband op Europees niveau tussen extreem-linkse partijen…

Als stalinistisch links een communistisch Europa naar het Russische model, zou verwezenlijken, zijn we echt niet goed af.

Nog niet zo lang geleden las ik op facebook nog een ode aan Ludo Martens door een amadees van het eerste uur. Ludo Martens was het slechtste wat echt links kon overkomen. Hij was een goeroe en heeft van de partij een sekte gemaakt waardoor vele goede krachten hebben afgehaakt. Zit de Pvda nog in de Martens-denkwereld ? Dat zou pas echt een ramp zijn.

Ik ben het op één punt eens met de Pvda: we moeten af van het kapitalisme. Maar in het alternatief moet er absoluut plaats zijn voor de mens als persoon. En het moet gedragen zijn door de overgrote meerderheid van de wereldbevolking zodat dwang en dictatuur onnodig zijn. Het is dus niet te verwezenlijken via een machtsstrijd zoals die eigen is aan politieke partijen. Politieke partijen compromitteren de weg naar het alternatief. Als de mensen van de Pvda écht een menselijk alternatief willen voor het kapitalisme, doeken ze de partij op en zetten alles in voor een antikapitalistische beweging. 

De enige weg loopt langs een massale bewustwording van de onmenselijkheid van het kapitalisme. Mensen moeten inzien dat zowat alles waartegen ze als mens in opstand komen, als je doordenkt het kapitalisme als oorzaak heeft. Ik ben zelf op zoek gegaan naar een alternatief en heb dat neergeschreven in mijn boek Eutopia. Maar het echte alternatief zal geschreven worden door velen samen, vrij van ideologische starheid. 

Wie toch geïnteresseerd is in Eutopia kan het gratis lezen en/of downloaden downloaden, ook in ebookformaat op deze website.

Ken jij een beter begin van 2021 dan een geestverruimend boek ?

 

 
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *