Corona, de oude zakken, en de jonge snotters

Doorbraak

Dirk Rimaux

Tijd voor een mei ’68 in het kwadraat

Mijn wens voor de jeugd in 2021

Op 1 januari verscheen op de VRT NWS site een ‘Hartverscheurende nieuwjaarsbrief van een leerkracht aan jongeren’ Hoe goed ook bedoeld, en hoe juist wat er voor het merendeel wordt verteld, blijft het toch allemaal niet wat te politiek correct

Open brieven brieven van leerkrachten aan jongeren lees ik niet. Leerkrachten moeten les geven aan jongeren. Als ze dat goed doen zijn brieven niet nodig. Maar wat die Dirk Rimaux, mij overigens onbekend, hier uitkraamt, slaat nergens op.

En een uitspraak als: de dood hoort bij het leven maakt me ziek. Op zich is ze natuurlijk waar. Maar als met die uitspraak wordt bedoeld dat oude mensen mogen sterven omdat jongeren nood hebben aan seks hoop ik dat Dirk vandaag nog impotent wordt.

Is seks een essentiële behoefte van de mens zoals eten en drinken ? Van mij mag je dat zeggen. Maar bedoelt Dirk daarmee dat een mens maximum drie dagen zonder seks kan, zoals dat het geval is met drinken ? Dirk pleit voor een nieuw mei ’68. Welnu, een van de verworvenheden van mei ’68 is het loshalen van masturbatie uit de zonde- en taboesfeer. Laat onze jongeren massaal masturberen om het leven van oude zakken te redden. Of ga ik nu te ver ? Natuurlijk geef ik er nu een draai aan, maar eigenlijk trek ik gewoon de logica van Dirk door.

Wat overigens de maakbaarheid van de wereld met de zaak te maken heeft, ontgaat me ook totaal. Of is onze wereld “ver-maakt” door enkele weken lockdown ? Heeft de lockdown onze wereld grondig en voorlopig definitief verbeterd of verslechterd ?

Ja, je kan het hebben over de rol van de experten en daar zijn vragen bij te stellen. Maar wat er ook van zij: wat we nu meemaken met een overwicht van de experten is in ieder geval gebonden aan speciale omstandigheden. Ik veronderstel dat Van Ranst na de coronacrisis niet meer als viroloog onze samenleving vorm zal geven. Hij zal misschien onze samenleving vorm gaan geven als politieker, maar misschien krijg ik dan nog wel heimwee naar de viroloog.

Gaan de jongeren de factuur moeten betalen ? Ja, en dan, net zoals de dood hoort dat toch bij het leven, niet waar ? Vergeet Dirk niet dat die oude zakken de factuur van na de oorlog betaald hebben ?

Nog zo ’n denkfout: ja de overheid heeft gefaald rond de woonzorgcentra. En ja, als de overheid haar taak beter had vervuld zouden de maatregelen misschien minder drastisch moeten geweest zijn. Maar kan je stellen dat de maatregelen minder drastisch moeten zijn omdat de oorzaak bij het falen van de overheid ligt ? De maatregelen moeten drastisch zijn omdat de toestand drastisch is. De oorzaak van die toestand is niet terzake. Daar kan je later nog een boompje over opzetten en wat zondebokken voor de woestijn in jagen, maar wat gedaan moet worden moet gedaan worden.

Als het van mij zou afhangen – maar ik ben geen expert 🙂 – zou ik bij slechtere cijfers veel drastischere maatregelen genomen hebben. De zogenaamde proportionaliteit is zever. Met de politiek van de regering die telkens met strengere maatregelen moest komen, krijg je een ontmoedigend effect bij de bevolking. Je krijgt dan mensen die op reis vertrekken (wat ze niet hadden moeten doen ! ) en onderweg te horen krijgen dat ze bij terugkeer in quarantaine moeten en moeten getest worden. Het ware veel beter geweest om dadelijk te beslissen dat ze bij terugkeer in quarantaine moesten en om dan bij gunstige cijfers te beslissen dat dat toch niet nodig zou zijn… Ja, ik weet het, na zoveel maanden heb ik goed praten. Zoveel weken geleden was ook ik nog niet zo slim. Maar vergis je niet: de pessimistische realist in mij zegt me dat het vaccinaal licht aan het einde van de tunnel slechts de overgang naar een nieuwe tunnel is. En zelfs dat eerste lichtje hebben we nog niet bereikt. Er is zeker nog tijd en kans voor de overheden en de experten om mijn superieur wijze woorden in gedachten te houden.

In één zaak heeft Dirk gelijk: een messias zal ons niet redden. Er zijn al een aantal messiassen bezig geweest in de geschiedenis van de mensheid. Maar van geen enkele zijn mij geruststellende resultaten bekend. Inderdaad, mensen moeten het heft in eigen handen nemen.

Maar er is iets raars in de oproep van Dirk aan de jeugd om te protesteren en te protesteren en nog eens te protesteren. Dirk schijnt niet te beseffen dat hij hiermee polariseert en verdeelt. Want ik vind het tijd voor de oude zakken om te protesteren, en te protesteren en nog eens te protesteren tegen de dictatuur van de jeugd van vandaag. Moest ik 40 jaar jonger zijn… Wordt het niet tijd dat de oude zakken eindelijk zichzelf bevrijden ? Ze hebben verdomd niet veel tijd. Wanneer gaan ze eindelijk, dan niet de jeugd, maar de generatie van Dirk ter verantwoording roepen, want het is die generatie die de oude zakken heeft weggestoken in zorginstellingen. Het is hun democratische beslissing geweest om daar op te besparen.

En het kon natuurlijk niet anders of de aloude wijsheid der dwazen komt naar boven: de jeugd is de toekomst. Wat is dat voor zever ? Wij zijn de toekomst. Wij, de oude zakken, de volwassenen en de jeugd. Wij zijn samen de toekomst. De toekomst waarin de jeugd toekomst zal maken, wordt gemaakt door de mensen van nu, bouwend op de mensen van toen.

Moeten de mensen van nu risico’s lopen omwille van de toekomst van de jeugd ? Gebied de logica dan niet dat de jeugd als zij niet meer de toekomst is, risico’s gaat lopen voor de toekomst van dan ? Wat is er dan opgelost ?

Neen, het is simpel: we moeten samen de boel opkuisen. We kunnen niet zonder mekaar. Neen, de oude zakken moeten het niet meer doen. Maar kan jij je een samenleving voorstellen zonder ouderen ?

En de democratie ? Moeten we die herstellen ? Misschien moet Dirk oproepen om eindelijk de democratie te installeren. Maar blijkbaar reikt zijn denkwereld daarvoor niet ver genoeg.

 

 
 
 
 
 
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *