Bezos en Branson, crapuul dat aantoont hoe stuitend het kapitalisme is

LSP

Manus Lenihan (Socialist Party – ISA in Ierland)

Miljardairs naar de ruimte: schaamteloze prestigeprojecten terwijl er enorme tekorten zijn

Het is jammer dat Jeff Bezos maar drie minuten in de ruimte zal zijn. Als hij een paar uur zou blijven, zou hij erachter komen dat astronauten de enige mensen zijn met slechtere toiletvoorzieningen dan Amazon-personeelsleden. Uit woede over de enorme ongelijkheid en de arbeidsomstandigheden van Amazon-personeel hebben 158.000 mensen een petitie ondertekend met de tekst ‘Sta niet toe dat Jeff Bezos terugkeert naar de aarde’ nadat hij op 20 juli in een baan om de aarde werd gelanceerd

Als ze me als kind vroegen wat ik wilde worden was het antwoord: astronaut ! Daarmee geef ik al een antwoord op de vraag naar de betekenis van de hele heisa van Bezos en Branson: kinderlijk niets. Maar was het maar enkel kinderlijk. Want als volwassenen zich als kinderen gedragen is er iets mis.

Ja, ik weet het: Jezus wilde dat we zouden worden als kinderen om het hemelrijk binnen te gaan. Maar hij kende Bezos en Branson niet. Ik ben er zeker van dat er voor hen geen plaats is in het huis van de vader, nog een beetje hoger dan waar Bezos en Branson geraakt zijn.

De hele zaak is misdadig. Ze is vanuit menselijk standpunt gezien totaal nutteloos en weggesmeten geld. Dat geld wegsmijten voor wat kinderlijke genoegdoening is in een wereld met ontzettende armoede gewoon misdadig. Vertel eens aan de mensen in Wallonië dat iemand miljoenen veil heeft enkel voor wat kleuterplezier.

Maar het kan nog erger: want het misdadige ligt er niet enkel in dat geld wordt weggesmeten dat armen zou helpen overleven. Het misdadige ligt er al in dat iemand zo rijk kan worden.

Wat is dat voor een wereld waarin iemand genoeg geld kan bezitten om zich speelgoed van miljoenen euro’s aan te schaffen ?

Kom nu niet af met beweringen over het nut van zo ’n onderneming. Ik heb verklaringen van wetenschappers gelezen voor wie het duidelijk is dat deze vluchten geen enkele wetenschappelijke waarde hebben. De mensheid haalt daar geen enkel nut uit. En zelfs als dat wel zo zou zijn, blijft de hele zaak onverantwoord.

Na de eerste wereldoorlog werd er verteld dat we dank zij de oorlog nu het gaasverband en het maandverband kennen, net zoals de ritssluiting en het theezakje. De medische wereld heeft zijn voordeel gedaan met de experimenten van dr. Mengele op gevangenen in de uitroeiingskampen.

Ik wil maar zeggen: op zich is het argument waardeloos. Of wil iemand beweren dat we moeten hopen op een nieuwe oorlog om de wetenschappelijke vooruitgang in een stroomversnelling te brengen ?

Als morgen zou blijken dat de vlucht van Bezos een onzichtbaar maandverband zou opleveren, zou ik graag hebben dat Bezos dat persoonlijk gaat vertellen in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Gelijk ik die mensen daar ken, zal Bezos daar zelf onzichtbaar worden. Terecht.

Bij Bezos is het verhaal natuurlijk nog pijnlijker want deze psychopaat, eigenaar van Amazon, heeft zijn geld samengestolen door de mensonwaardige behandeling van zijn werkmensen.

Eigenlijk kan je Bezos vergelijken met Koning Leopold II die als een van de eersten elektrische verlichting had in zijn paleis. Die kon hij zich permitteren door negers te motiveren om harder te werken omdat anders hun handen werden afgehakt wegens toch nutteloos.

In een aantal kranten worden Bezos en Branson opgehemeld als een soort moderne ontdekkingsreizigers. Nu mag dat natuurlijk niet echt verwonderen, want onze kranten zijn in handen van mensen die zich verrijken door toepassing van dezelfde regels als het opstijgend crapuul.

Het is gewoon stuitend als ik lees dat dit een bewijs is van de superioriteit van het kapitalistische systeem: dat privépersonen dit klaar spelen is volgens deze minkukelende krantenvullers een ongeziene prestatie, te danken aan het superieure systeem. Ze hebben gelijk: het socialisme is minderwaardig omdat dit in het socialisme niet zou mogelijk zijn. Of andersom.

Ik moet deze papierbevuilers dankbaar zijn dat ze zelf het verband leggen met het kapitalisme.

Wie nog niet zou nagedacht hebben over het kapitalisme, zou het door het uitje van Bezos en Branson moeten gaan doen.

Of vind jij het normaal dat iemand zo rijk kan worden ? Wil je beweren dat Bezos harder heeft gewerkt dan de moderne slaven in zijn Amazon ? Wil je beweren dat hij even zovele malen slimmer is dan zijn werkers ?

Maar eigenlijk zijn die vragen zelfs niet terzake: zelfs als Bezos harder zou gewerkt hebben en veel slimmer zou zijn, dan nog kan je op geen enkele manier verantwoorden dat hij die rijkdom kan opstapelen.

Eigenlijk is het eenvoudig: de opstapeling van rijkdom heeft niets vandoen met de verdiensten van de rijke. Ze zit gewoon ingebakken in het systeem. Als het niet Bezos zou zijn dan zou iemand anders zo rijk zijn. Toevallig is het nu Bezos omdat hij op het juiste moment op de juiste plaats in het systeem heeft gezeten.

De opstapeling van rijkdom wordt ook wel uitgedrukt met een wat geleerder woord: kapitaalaccumulatie.

Die is het gevolg van de concurrentie. 

Of het nu slimme of domme mensen zijn die concurreren, altijd is er een winnaar. Hij haalt het geld van de verliezer binnen. Maar hij moet gaan concurreren met een andere winnaar. Ook daar komt er een winnaar die krijgt dus het geld van twee verliezers…de volgende winnaar krijgt het geld van vier verliezers… Door corona hebben de mensen geleerd wat een exponentiële reeks is en hoe snel die stijgt. Welnu, door concurrentie ontstaat een exponentiële reeks.

Natuurlijk zal een eerste winnaar ook wel ooit verliezer worden, en het gaat ook niet altijd over even grote sommen, maar als je het over het geheel van de planeet bekijkt, krijg je toch een beeld dat de rijkdom van Bezos verklaart. En die is dus het resultaat van het systeem.

Als die rijkdom stuitend is, is ook het systeem stuitend.

Als jij voorstander bent van het systeem, ben ook jij stuitend.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *