Van klimaat naar vrede

Dwarsliggers

KORT en BONDIG

Oorzaak prijsstijgingen?  

Van een capaciteitsmarkt naar een elektriciteitsmarkt

De kern van het verhaal is de beslissing over te stappen van een capaciteitsmarkt naar een energiemarkt . In de eerste betaal je voor energiecapaciteit , kort gezegd de energieleverancier is verantwoordelijk voor  de capaciteit dat hij zal  leveren en cruciaal daarin is de back up

Voor de goede verstaander: in dit artikel op Dwarsliggers, lees je verschillende dwarsliggers aan het woord, ieder specialist in zijn onderwerp. Die Dwarsliggers zijn veel slimmer dan ik. Ze brengen dan ook meer gedetailleerde informatie dan ik zou kunnen. Maar ik ben wel zo fier als een gieter dat ik de belangrijkste elementen zelf in mijn blogs al heb kunnen aanbrengen, gewoon door na te denken over de wereld zoals die zich aandient.

Het resultaat van dat alles: verbijstering !

Wat is er toch bezig met deze wereld ?

Misschien nog het ergste: van alles wat je hier leest bij de Dwarsliggers, lees je zo ongeveer niets in de reguliere pers. En als het al even aan bod komt, is het zijdelings en wordt niet geduid. Of nog erger: we worden gewoon misleid.

Onze reguliere informatiebronnen zijn verworden tot manipulatie-instrumenten. We worden constant gehersenspoeld; ons gedrag wordt op wetenschappelijke manier gestuurd, en we beseffen het zelfs niet.

Breid dit uit tot onze kleine belgische politiek: de constante stroom van berichten en beelden die ons aanzetten tot liefde voor belgië en het koningshuis, met een De Croo op kop, iemand die eigenlijk nooit premier had mogen worden omdat hij op zijn minst verdacht is van belangenvermenging met het familiekapitaal dat vooral belangen heeft in de vastgoedsector in Congo, waarbij hij als premier perfect geplaatst is om die belangen te verdedigen.

Ik zal zeker niet beweren dat “de Vlaamse kant” onschuldig is, maar ik zie daar toch niet dezelfde intensiteit. Dat kan natuurlijk aan mijn vooringenomenheid liggen. Laat het me weten en toon me de feiten ! Misschien bewaart de Vlaaamse Beweging haar propagandakruid voor het juiste moment.

Op geopolitiek vlak begint de propaganda om de bevolking klaar te stomen voor een oorlog met China. Ik voorspel dat die propaganda stelselmatig intenser zal worden tot het punt dat de overgrote meerderheid van de mensen er van overtuigd zal zijn dat die oorlog de enige oplossing is voor onze problemen. Ondertussen gaat het niet om onze problemen, maar om die van het Westerse grootkapitaal dat niet kan concurreren met het Chinese grootkapitaal.

Niemand stelt zich daarbij de vraag of onze wereld echt niet anders in mekaar kan zitten ? Je moet toch geen uren nadenken om tot het besluit te komen dat we in een wereld leven die niet zonder oorlog kàn. 

Is er echt geen wereld zonder oorlog mogelijk ? Is een van de oorspronkelijkste leuzen van de Vlaamse Beweging “Nooit meer oorlog !”, dan echt maar wat geblaat in de wind ?

De Dwarsligger heeft het over de onzin van de nieuwe gevechtsvliegtuigen. Als je de manier waarop de politieke beslissing om die aan te kopen overloopt, moet je kotsen. Maar moeten we niet verder denken en ons niet echt beginnen af te vragen wat belgië eigenlijk doet binnen de Navo ? Belgische militairen krijgen in buitenlandse missies altijd veel waardering. Terecht ! Maar in het grote geheel van de Navo betekent ons leger niets. Waarom kiest belgië niet voor neutraliteit ? 

Weet je: natuurlijk is dromen van een wereld zonder oorlog niet realistisch. Maar wil dat zeggen dat we niet moeten naar streven naar zo ’n wereld ? Wil dat zeggen dat we moeten meewerken met de mechanismen die tot oorlog leiden ? Neutraliteit is een weigering om mee te werken. Natuurlijk kan de ontkenning van de werkelijkheid omwille van een ideaal tot onheil leiden. Maar in het geval van belgië of Vlaanderen zie ik niet in wat dit onheil zou kunnen zijn. De Zwitsers kunnen het, en hebben er geen last van. Integendeel.

Bij ons ken ik drie vredesbewegingen.

Christelijk geïnspireerd is Pax Christi Vlaanderen

Gekaderd in de Vlaamse beweging: VOS

Uitgesproken belgisch en links: VREDE.BE

Voor mijn part zouden die wat meer met mekaar mogen samenwerken. Of willen de belgicistische pacifisten geen vrede met de Vlaamse ? Of andersom ?

De kritiek van de Dwarsligger op Joachim Coens is terecht. Meer fundamenteel kan je de mosselachtige figuur van Coens vereenzelvigen met de CD&V zelf: iedereen vraagt zich af waar die partij eigenlijk nog voor staat. Welnu, het antwoord is simpel: de echte eigenheid van de CD&V ligt in het Daensisme. Dat wil zeggen: uitgesproken open christelijk, sterk sociaal bewogen, onbelgisch en duidelijk Vlaams, en extreem pacifistisch.

Wordt het ondertussen niet tijd dat er naast de Dwarsligger en mij, mensen opstaan die de leugens ontmaskeren die op ons worden afgevuurd en waar de Dwarsligger het hier over heeft:

  • de leugens van Tinne en aanhangsels over de energie
  • de leugens over de Green Deal
  • de leugens van het IPCC
  • de leugens rond het klimaat tout court.

En weet je wat het rare is: ik heb die leugens niet nodig om te gaan leven op een manier die de planeet respecteert, en dus ook het klimaat. Ik moet gewoon zoveel mogelijk antikapitalistisch leven. Doe er ook nog maar een portie christelijke inspiratie bij.

De vrede volgt dan wel.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *