Wat is er aan de hand in Polen ?

Doorbraak

Lode Goukens

Poolse rechters oordelen helemaal niet anti-EU-recht

Reactie EU op Pools arrest schadelijker voor EU dan arrest zelf

Het Pools Grondwettelijk Hof oordeelde dat de voorrang van het EU-recht op het Poolse nationale recht niet altijd grondwettelijk is. Het Grondwettelijk Hof verwierp dus de voorrang van het EU-recht indien de EU haar bevoegheidsgrenzen overschrijdt

Als je dit artikel van Goukens op Doorbraak leest, krijg je toch een ander beeld over wat er gaande is tussen Europa en Polen. Het zet aan het denken: gaat het wel écht om de LBTQIA+ rechten ? Als ik dat afkortingswoord lees, schiet ik altijd in een lach. Iedere maand komt er wel een letter bij. Als we niet oppassen is binnenkort ieder van ons er op een of andere manier in opgenomen. Maar daar is dus een oplossing voor gevonden: die + op het einde staat voor alle ‘soorten” die er vroeg of laat nog zouden kunnen bijkomen. Vooruitziende mensen die LBTQIA mensen. Wil voor de rest opmerken dat ik geen enkel probleem heb met andersgeaarden dan ik. Echt niet !

Maar terug naar de Polen.

Iedere dag krijgen we wel ergens een bericht over – of commentaar op de misdadige schending van de mensenrechten in Polen. Die schending wordt terecht aangeklaagd. Maar ik geloof nooit dat het de Europese Commissie daarom te doen is. Die Commissie is slechts in één zaak geïnteresseerd: de kapitalistische economische belangen. Als de Ursula von’s, Michels… het over vrijheid, gelijkheid, mensenrechten… hebben, liegen ze. Altijd. 

Het enige wat hen daarin kan interesseren is dat het over individuele rechten gaat. En natuurlijk past die retoriek in de verspreiding van het kapitalistische individualistische mensbeeld. Maar de hele heisa rond Polen gaat toch wat te ver en is toch wat te concreet om er zo maar een ideologisch propagandistische actie voor een bepaald mensbeeld in te zien. Er is dus meer aan de hand.

Wees er maar zeker van dat er achter de schermen druk onderhandeld wordt tussen Europa en Polen. Die onderhandelingen gaan niét over LBTQIA+. Waarover dan wel ?

Ik kom nu op het spoor van de geopolitiek en dat betekent glad ijs. Het gaat dan over grote wereldwijde belangen, en dus coalitievormingen. Je begint dan scenario’s te ontwikkelen op basis van de coalities die je meent waar te nemen. Maar coalities zijn nooit eeuwigdurend en kunnen snel veranderen, en dan valt je scenario in duigen. Neem wat ik nu ga schrijven dus voor wat het je waard lijkt.

Iets wat nergens in onze reguliere pers te vernemen valt: Polen heeft zich radicaal aan de kant van de VS gezet. Dat Polen de kant van de VS kiezen is niet verwonderlijk: de Polen hebben een historisch viscerale afkeer van de Russen. Wel verwonderlijk is dat ze daarmee in conflict komen met Europa.

Polen verzet zich tegen het Russische gas. Het blijft een heftige tegenstander van de nieuwe Nordstream II gaspijpleiding van Rusland naar Europa. Die pijpleiding is nu voltooid na lange tegenwerking van de Amerikanen die zelfs sancties invoerden tegen Europese bedrijven die wilden meebouwen aan die pijpleiding. Onder druk van Merkel hebben de Amerikanen toegegeven. Maar de Polen blijven dwarsliggen. Polen werkt hard aan infrastructuur om het Amerikaanse schaliegas te importeren. Het is een voorvechter van de stationering van Amerikaanse troepen en is zelfs bereid om bijna een miljard dollar te investeren in Amerikaanse bases in Polen (cfr. de miljarden euro die Polen jaarlijks van de EU ontvangt) en Polen was een drijvende kracht achter de staatsgreep in Oekraïne in 2014 en is ook een drijvende kracht bij de poging tot staatsgreep in Wit-Rusland.

Natuurlijk is ook Europa niet blij met de toestanden in Oekraïne en Wit-Rusland, en heeft ook sancties ingevoerd tegen Rusland. M aar als je de feiten bekijkt zie je véél geblaat voor de galerie, doch weinig dat echt iets betekent.

Het is geweten dat Merkel en Poetin het eigenlijk goed met mekaar konden vinden. Geopolitiek gezien is het eigenlijk onbegrijpelijk dat Europa zichzelf zo afhankelijk heeft gemaakt van het Russische gas. Afgezien van de puur economische belangen waren alle oorlogen die de Amerikanen de laatste tientallen jaren hebben gevoerd er op gericht om Europa toegang te geven tot andere energiebronnen dan het Russische gas.

Natuurlijk blaast Europa tegelijkertijd koud en warm, maar misschien moeten we ons toch gaan afvragen of het niet echt twijfelt over welke kant het gaat kiezen bij het conflict tussen de VS en China. Je zou de nieuwe Amerikaanse alliantie met Australië en het Verenigd Koninkrijk, de AUKUS, dan kunnen zien als een reactie op die Europese twijfel: de Amerikanen rekenen niet meer echt op Europa.

In die politieke situatie is Polen een echt blok aan het been van Europa. 

Ondertussen bestaat de Poolse energievoorziening nog altijd voor 80% uit steenkolen. De Polen weigeren om daar iets aan te doen. Het klimaat zal ze Poolse worst wezen. Nu ben ik er van overtuigd dat het klimaat ook de Europese leiding worst is, maar de Green Deal als groot project om Europa tot nieuwe economische bloei te brengen en  het probleem van de kapitaalaccumulatie op te lossen is dat niet.

Polen ligt dus dwars, zowel op geopolitiek vlak als op economisch vlak.

Daar moet Europa iets aan doen. Polen buiten smijten is juridisch onmogelijk. Uit eigen beweging zullen de Polen nooit vertrekken.

De Poolse regering is democratisch verkozen. Voor Europa moet die regering verdwijnen.

En dus kan je de recente geschiedenis zien als een opbouw vanuit de Europese Commissie naar een toestand waarin via de LBTQIA+ verontwaardiging een grote protestbeweging in Polen op gang kan worden gebracht.

Wees er maar zeker van dat er op dit ogenblik in Polen hoogopgeleide agitatoren aan het werk zijn, die met enorme financiële middelen sleutelfiguren van allerlei bewegingen, vakbonden… voor hun kar spannen en de mensen mobiliseren om de straat op te gaan. Ze hebben het geld om pamfletten te drukken, journalisten hun leugens te laten spuien en bussen in te leggen om vanuit gans het land mensen naar Warschau te sleuren om daar te gaan betogen. Er ligt zeker al een charismatisch  populistische figuur klaar om op de podia de massa op te hitsen. De laatste tijd is dat in de wereld van de geheime diensten die zich hier mee bezig houden, een mooi ogende jonge vrouw met de uitstraling van onschuld  van de heilige maagd Maria en het karakter van het serpent uit het verhaal van het Aards Paradijs, genre… Maar de naam die me nu te binnen schiet, durf ik hier niet schrijven. Vul hem zelf maar in.

En de LBTQIA+ -ers ? Die kunnen er maar wel bij varen. Ik gun het hun. Maar het zijn wel nuttige idioten.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *