McKinsey regeert

Uitpers

Freddy De Pauw

Macrons McKinseyGate

Het komt wel op een zeer ongelegen moment voor de Franse president Emmanuel Macron, kandidaat om zichzelf op te volgen: het rapport van de Franse Senaat over de banden tussen overheid een dure ‘management consultants, vooral McKinsey. In dat rapport wordt blootgelegd welke grote invloed deze Amerikaanse ‘raadgever’ (Global management consulting) onder Macron heeft op het regeringswerk. En hoe het belastingen ‘ontwijkt’. Dit McKinsey bommetje komt op minder dan twee weken van de eerste ronde voor de presidentsverkiezingen (10 april)

Als je Macron ziet, zou je hem zonder biechten de absolutie geven. Rondwandelende onschuld. De Croo doet ook zijn best, maar hem lukt het niet zo goed.

Onschuld ? Smeerlapperij !

Wees er maar zeker van dat dit McKinsey schandaal niet het enige is. Waarom zou Macron enkel McKinsey voederen ?

En waarom zou zo iets niet ook in belgië kunnen ?

Wel het kan niet enkel, het is ook zo.

De Pauw heeft het over het Waalse Tecteo. 

En dan komt de PS in het vizier. Van liberalen verwacht je zo ’n rotzooi. Daarbij gaat het niet enkel over het feit dat zo ’n consultantbureau wordt ingeschakeld en belastingen ontduikt, maar vooral om de puur kapitalistische logica die iets als Mckinsey hanteert waarbij enkel de belangen van de winst-trekkers gelden, ten koste van de werkers. En dus zou je denken dat socialisten, daar niet willen van weten; en zeker niet de échte socialisten van Wallonië, waarmee Vlaams links absoluut solidair wil zijn.

Wat Tecteo betreft: de Waalse intercommunale, gedomineerd door de Waalse socialisten, Publifin/Nethys, heeft McKinsey 12 jaar lang 5 miljoen euro per jaar betaald voor advies. Daarbij dus ook het advies over Tecteo. Zelfs de domste Waalse socialist weet dat McKinsey ultra-liberaal is. Waarom vragen de Waalse socialisten om ultra-liberaal advies ?

Dat Publifin-Nethys was recent nog in een schandaal verwikkeld waarbij het gerecht is binnengevallen in de kantoren van de voorzitter van het Waalse parlement, de PS-er Marcourt. Ik ben benieuwd in welke doofpot dat dossier zit.

In Brussel presteerde de weliswaar cdH-politica Joëlle Milquet, het om McKinsey het lastenboek te laten opstellen voor een aanbesteding die McKinsey dan zelf in de wacht sleepte.

In moeilijke tijden hebben bedrijven altijd al werknemers ontslagen, maar McKinsey zette bedrijven ertoe aan dat ook in welvarende tijden te doen, “gewoon om meer winst te maken”. 

Thomas Dermine, de vleesgeworden jongensachtige onschuld, maar ook – in Vivaldi – socialistische staatssecretaris, verantwoordelijk voor het relancebeleid, heeft van 2009 tot 2016 in Londen voor McKinsey gewerkt.

Vervolgens was hij van 2016 tot 2018 als entrepreneur in resident in Londen en Parijs betrokken bij de opstart van de start-up Kamet Ventures, die zich bezighoudt met technologische innovatie.

In september 2017 werd hij door PS-kopstuk en burgemeester van Charleroi Paul Magnette aangesteld om Catch, het plan voor de reconversie van Charleroi, te leiden, dat werd opgestart na de sluiting van de fabriek van Caterpillar. … Hij werd vervolgens in november 2019, na de verkiezing van Paul Magnette tot PS-voorzitter, aangesteld als hoofd van het Instituut Emile Vandervelde (IEV), de invloedrijke studiedienst van de PS, als opvolger van Gilles Doutrelepont. In deze functie speelde hij een belangrijke rol in de aanslepende regeringsvorming van 2019-2020.[1] (Wikipedia)

Zijn opvolger aan het hoofd van de studiedienst van de PS is ook al een voormalige medewerker van McKinsey…

Als je dat CV van Thomas ziet, geloof je toch niet meer dat hij is zoals hij er uit ziet ? Nu is dat op zich misschien niet erg, maar geloof je dan wél dat hij plots een volbloed socialist is geworden ?

Het mooie aan dat verhaal is natuurlijk dat Magnette het goed meent met Wallonië en het eindelijk uit het slop van het structurele profitariaat en de armoede wil halen, maar dat dat enkel mogelijk blijkt door de liberale McKinsey-wereld binnen te halen waarbij welstand voor de gewone man enkel kan als de rijken veel winst maken. Het probleem met de welstand van de gewone man is dat die welstand wel enkel mogelijk is als de rijken veel winst maken, maar niet gegarandeerd is als ze veel winst maken, want rijken zijn maar rijk geworden door zo weinig mogelijk over te laten voor anderen.

Op dit ogenblik staat de vakbond nog redelijk sterk in Wallonië. In Vlaanderen dat al langer de weg is opgegaan waar Magnette nu voor kiest, staat die vakbond al veel zwakker. Die sterke vakbond in Wallonië zal nu er nog wel in slagen om de rijken te dwingen om het werkvolk een beetje fatsoenlijk te behandelen. Maar de Waalse vakbond zal met een liberaler Wallonië onvermijdelijk aan kracht verliezen en dus zal ook in Wallonië de armoede van het tegenwoordige PS kiesvee vervangen worden door de liberale armoede die ook in Vlaanderen toeneemt.

Een signaal voor deze armoede zijn de flexi-jobs. In 2018 werkten slechts 5 procent van de flexi-jobbers in Brussel of Wallonië. Op zich al iets om over na te denken. Flexi-jobs zijn o.a. bedoeld om de macht van de vakbond te verzwakken. 

Een voorspelling: in Wallonië zal je mét de toenemende implementatie van de politiek van Dermine ook het aantal flex-jobs zien stijgen. Maar Wallonië zelf zal natuurlijk rijker worden. Zowel Vlaanderen als Wallonië evolueren naar het Amerikaanse model: een stinkend rijk land, met schandelijke armoede.

De schandalen, corruptie en belastingontduiking zijn één zaak. Maar veel erger: de McKinsey-ering is een pure liberalisering in dienst van het groot-kapitaal en ten koste van de gewone man.

Jullie weten wat ik denk over de privatiseringsgolf die door de VLD en N-va over Vlaanderen wordt gejaagd – denk aan de privatisering van de ouderenzorg.

Welnu, door beroep te doen op McKinsey is de overheid en het kapitaal er in geslaagd om ook de liberalisering en terugkeer naar het pure kapitalisme te privatiseren. 

De rijken maken niet enkel winst als resultaat van het vergroten van hun macht, maar ook al op het vergroten van de macht zelf, door de overheid. Geef toe: dat wekt toch bewondering ? En kots !

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *