belgië en oorlog

Dwarsliggers

De doodstrijd van de F-35?

Dit bericht is gebaseerd op het artikel “The Death Throes of the F-35” geschreven door David Archibald, 4 May 2022 en onze eigen publicaties vanaf 2016. De problemen met de motor van de F35 zijn een oud zeer waarvoor geen afdoende oplossing in zicht is na bijna twintig jaar van ‘kinderziektes’ zoals optimisten de technische problemen blijven benoemen

De opperdwarsligger is gewezen kolonel van het belgische leger. Maar de kritiek op de F-35 komt van een andere dwarsligger, Gerard De Beuckelaer een ingenieur, die  aan gerenommeerde wetenschappelijke instellingen college gaf als gastdocent en ooit werd gevraagd door een Europese vliegtuigbouwer om de leiding te nemen voor de bouw van een nieuw gevechtsvliegtuig. Je gaat er dan van uit dat je te doen hebt met mensen die het kunnen weten. De Beuckelaer is ondertussen overleden. De bijdrage die voor mij vandaag aanleiding is voor deze blog is dus niet van hem. Maar het is wel duidelijk dat grote gedeelten er van komen van een eerder artikel van De Beuckelaer.

De Beuckelaer heeft nog tijdens de discussie over de aankoop van de nieuwe gevechtsvliegtuigen gewaarschuwd voor de problemen met de F-35 en de aankoop afgeraden.

Maar dan gebeurt er iets raars in de belgische politiek: zeker onze Franstalige politici zijn fanatiek gericht op Frankrijk. Dat geldt ook voor nogal wat Vlaamse politiekers, al is het dan niet zo fanatiek. Verhofstadt en Leterme hebben onze energie en banken verkocht aan Frankrijk. Michel heeft zijn post van voorzitter van Europa te danken aan de steun van Macron bij het Marrakeshpact waarvoor hij zelfs de belgische regering heeft laten vallen en het land in een langdurige regeringscrisis heeft gestort en op de rand van de afgrond gebracht. Spijtig genoeg is het er niet in getuimeld.

Ook Reynders is door Macron beloond voor bewezen diensten door de post van Europees commissaris.

Nog niet zo lang geleden kroop De Croo in de kont van Macron in zijn jacht op een hoge post in Europa. Vermits er al twee belgen op hoge stoelen zitten in Europa heeft hij daar minder kans om zijn ziekelijke ambitie waar te maken en dus zet hij nu alles op de job van secretaris-generaal van de navo.

In Vivaldi ergeren ze zich aan de constante afwezigheid van De Croo die wél overal opduikt in het buitenland waar hij zijn kandidatuur kan verdedigen. Het overlegcomité over corona dat de afschaffing van de mondmaskers op het openbaar vervoer zou beslissen is uitgesteld omdat het niet past in die agenda van De Croo.

Dàt is wat er bezig is in de belgische politiek.

Hier en daar kan je hierover iets opvangen in de media, maar zowel onze mainstream media als de andere politiekers, van om het even welke partij durven of willen om de een of andere reden de ongewettigde afwezigheden van De Croo niet aanklagen.

De Croo heeft nu een voorstel om het budget van defensie met nog eens 2 miljard per jaar te verhogen. Eindelijk trekken Ecolo en de Groenen de streep en verzetten zich. Die 2 miljard komt bij de verhoging van 14 miljard die De Croo recent nog heeft doorgedrukt. De enige partij die daar toen tegen protesteerde was de PVDA.

Al die miljarden leveren goede punten op voor zijn persoonlijke ambities bij de navo. Al die miljarden komen bij de 15 miljard die de regering Michel al besliste voor de aankoop van de F-35. 

Het gaat over ons geld. Jij en ik betalen dat… Vergeet niet dat De Croo geen geld had om arme mensen steun te geven voor hun energierekening.

De F-35 brengt me terug bij dat rare in belgië: bij de keuze voor de F-35 was ook de Franse Rafale kandidaat. Gezien onze verwevenheid met Frankrijk zou je denken dat belgië zou kiezen voor de Rafale. Niet dus: belgië kiest voor de Amerikaanse F-35, een vliegtuig waarvan iedere specialist weet dat het waardeloos is en na aankoop nog vele miljarden zal kosten aan onderhoud en herstellingen. Komt daarbij dat de software van de F-35 in Amerikaanse handen blijft, wat er op neerkomt dat het de facto zelfs niet kan opstijgen zonder Amerikaanse toestemming.

Hoe slagen de Amerikanen er in om tegen de Franse invloed in de belgische politiekers toch zo ver te krijgen dat ze veel duurdere waardeloze toestellen kopen in Amerika ? Is het smeergeld ? Chanteert de CIA ?

Is het niet opvallend dat sinds de Tweede Wereldoorlog élke eerste minister, minister van buitenlandse zaken en van defensie een fanatiek verdediger van de navo – of liever van de Amerikanen – is geweest ? 

There is something rotten in the state of belgium. Er is natuurlijk nog veel meer rot dan enkel die militaire verkochtheid, maar die is wel zéér duidelijk.

Tussendoor: de CD&V wil zich opnieuw profileren ? Wil ze de C van christen nog ietwat waarde geven ? Wel, dan heeft ze hier de kans om Ecolo en de Groenen te vervoegen in hun protest. En actief te streven naar vrede.

Ik ben het niet eens met de Dwarsligger als hij er voor pleit om naast de miskoop van de F-35 ook nog  Zweedse Gripen-E ’s te kopen.

De enige rationele optie voor belgië is neutraliteit. belgië heeft nergens een leger voor nodig. Voor zelfverdediging ? We noemen het ministerie nog altijd dat van defensie. Is dat een grap ? belgië kàn zichzelf niet militair verdedigen ! Moeten we daarom in een verbond zoals de navo stappen en schuilen onder de paraplu van bondgenoten en daarvoor ook een voor hen kleine, voor ons enorme, militaire bijdrage leveren ?

Waar is dat eigenlijk voor nodig ? Die bondgenoten zijn dan onze buurlanden. Welke mens met een geweten wil eigenlijk de VS, het meest oorlogzuchtige land op deze planeet, als bondgenoot ?

Wij hebben die bondgenoten niet nodig, want door onze ligging zijn onze buurlanden sowieso verplicht om ons te verdedigen. Of gaan ze de Russen (altijd de Russen ! ) doorgang verlenen om ons te bezetten ?

Integendeel, door de Amerikaanse atoombommen op Kleine-Brogel worden we een doelwit voor aanvallen.

Of: als het op oorlog en vrede aankomt handelt de belgische politiek halsstarrig tegen de belangen van de burger in.

Dat doet de belgische politiek, De Croo op kop, natuurlijk ook op nog veel andere domeinen. Maar dat is voer voor een andere trog.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *