Cuba, Latijns-Amerika en onze grote bondgenoot

Uitpers

Francine Mestrum

Dokters? Graag! Cubanen? Nee, dat niet!

De Mexicaanse President López Obrador maakte onlangs bekend dat zijn land vijfhonderd Cubaanse dokters zou engageren

Natuurlijk zijn die Cubaanse dokters propaganda.

Maar Cuba heeft recht van spreken, want naast het feit dat dit ontwikkelingsland het analfabetisme volledig heeft teruggedrongen en een goed uitgebouwd onderwijs heeft, toegankelijk voor iedereen, is ook de gezondheidszorg opmerkelijk: de levensverwachting in dit arme land ligt hoger dan in de rijke VS.

Natuurlijk kent ook de VS een hoogstaande gezondheidszorg, maar enkel voor de rijken. De overgrote meerderheid van de Amerikanen is arm. Wat geldt voor de gezondheidszorg geldt in de VS ook voor het onderwijs: de grote universiteiten staan aan de wereldtop. Maar niemand van de gewone mensen heeft het geld om er binnen te geraken. De meeste Amerikanen zijn qua scholing onderontwikkelden.

Nochtans horen gezondheidszorg en onderwijs aan de top van de mensenrechten. De VS leest wel heel de wereld de les over mensenrechten, maar dat is van een walgelijke hypocrisie want er zijn weinig ontwikkelde landen in de wereld waarin de mensenrechten zo afwezig zijn als in de VS.

Geregeld lanceert de VS aanvallen op Cuba omdat het de mensenrechten zou schenden door de opsluiting van politieke gevangenen. Bij ons springen hoogopgeleide idioten dan op die kar. Welnu, die tegenstanders van het regime in Cuba horen echt wel in de gevangenis, want hun doel is het afbreken van het Cubaanse systeem dat juist de implementatie van de mensenrechten qua gezondheidszorg en onderwijs heeft verwezenlijkt. Als die tegenstanders van het regime hun zin krijgen, dan worden die mensenrechten in de kortste keren weer afgebroken en verzandt Cuba in de toestand van de VS: een schitterend systeem voor de rijken en pure triestigheid voor de gewone mens. Er zijn véél gewone mensen en weinig rijken.

Dit ter attentie van de mensen die vinden dat we de VS braaf achterna moeten lopen en ter attentie van idioten zoals Verhofstadt die de VS als een model zien voor Europa.

Voor wie het nog niet begrepen heeft enkele voorbeelden van kennissen in de VS:

Man en vrouw staan beiden in het onderwijs. Geen armoezaaiers. De zoon breekt zijn arm, de onbekwame arts zet die arm verkeerd en na verloop van de tijd moet de fout gecorrigeerd worden door een operatie. Die mensen hebben die operatie meer dan een jaar moeten uitstellen: de tijd die ze nodig hadden om te sparen voor die operatie.

Een vrouw spoedt zich hoogzwanger naar het ziekenhuis, maar mag er niet binnen omdat ze geen duizenden (ik ben het juiste getal vergeten, maar het was enorm) dollars dadelijk ter beschikking heeft. 

Dàt is de VS. Dàt is de wereld waar wij als bondgenoot van het Amerikaanse grootkapitaal voor gaan vechten tegen China. Hallo links dat het nazisme in Oekraïne verontschuldigt ?

Want dàt is het tweede thema waar de lezing van de altijd interessante Francine Mestrum aanleiding toe geeft: het hele verhaal van die conferentie van Latijns-Amerikaanse landen die Biden samenroept moet je kaderen in zijn voorbereiding van de oorlog tegen China en zijn actie om daarvoor bondgenoten te vinden.

Latijns-Amerika is voor de VS altijd de achtertuin geweest. Dat continent kent ook veel armoede en onder andere onder invloed van de katholieke bevrijdingstheologie is daar een belangrijke linkse beweging ontstaan die in opstand komt tegen die armoede en daarin zelfs verder denkt dan wat zich bij ons links waant en die ook systemisch denkt en het kapitalisme in vraag stelt.

Zo iets kunnen de VS natuurlijk niet dulden in hun achtertuin en dus kent Latijns-Amerika een geschiedenis van al dan niet openlijke Amerikaanse invallen; CIA acties die linkse regeringen omver wierpen; bisschop Romero vermoordden; Pinochet aan de macht brachten en zijn moordcommando’s trainden om linkse activisten uit helicopters in zee te werpen.

In Argentinië lopen nog altijd de Dwaze Moeders hun rondjes op de Plaza de Mayo in Buenos Aires als protest tegen de verdwijning van 30.000 mensen in de vuile oorlog. (De vader van de zo geliefde Maxima van Oranje was minister tijdens die vuile oorlog.)

Ook dàt is de VS, onze bondgenoot.

De steun van een aantal landen voor de VS is dus niet altijd even groot. Daar probeert Biden nu iets aan te doen.

Ik raad de leiders van de landen die geweigerd hebben om naar die conferentie van Biden te gaan aan om goed op hun tellen te passen en de Wagner militie van Poetin in te schakelen als lijfwachten, want de CIA zal zeker ingrijpen. Biden kan zich immers geen dissidenten in zijn achtertuin veroorloven. Beeld je eens in dat Rusland of China raketten zouden installeren in Mexico ?

Dat de VS die raketten heeft geïnstalleerd in de achtertuin van Poetin, moet dan natuurlijk wél kunnen. Voorwaar een eerlijke bondgenoot die VS.

Wie een beetje objectief naar de geschiedenis kijkt moet toegeven dat de inval van Poetin in Oekraïne een onschuldig akkefietje is vergeleken met wat de VS aan rotzooi en moordpartijen in Latijns-Amerika hebben uitgehaald.

Voor de slechtwillenden, besmet door intellectuele oneerlijkheid en stupide verheerlijking van Zelensky: ik heb dus niet beweerd dat de inval in Oekraïne een akkefietje is. En nog minder dat ik hem goedkeur, net zo min als ik de Amerikaanse misdaden in Latijns-Amerika goedkeur.

Stilaan beginnen meer en meer mensen de begrijpelijke ontkenning te overwinnen en in te zien dat de derde wereldoorlog een reële dreiging is.

De enige manier om die oorlog tegen te houden is vrede op het Europese continent tussen West-Europa en Rusland, waarbij dat Europese continent weigert om kant te kiezen tussen de VS of China.

Maar we moeten ons geen illusies maken: de Europese leiders hebben ons al verraden. (En ook Poetin heef zijn keuze al gemaakt.) De verantwoordelijkheid van Michel, Ursula von der leugen en Alexander De Croo (om er maar enkelen te noemen) is verpletterend.

Michel vindt het belangrijk om aan de goede kant van de geschiedenis te staan. Als er na de derde wereldoorlog nog geschiedenis is, zal blijken dat hij aan de kant stond die het voortbestaan van de mensheid in gevaar bracht.

Ondertussen denk ik aan de toekomst van mijn neefjes en nichtjes en bloedt mijn hart. Ja, dat klinkt hoogdravend, maar in deze context past het.

Mensen, wordt wakker !

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *