Geloof is een bedenksel

Als ik denk dat iets waar is, is dat geloof.

Als ik wéét dat iets waar is, is dat weten.

Maar weet ik iets of denk ik dat ik iets weet ? Hoe kan ik eigenlijk weten dat wat ik denk wààr is ? Is eigenlijk niet alles een bedenksel ? 

Maar goed, laat ons aannemen dat ik echt iets kan weten; één zaak is zeker: het geloof is een bedenksel. Als geloof een bedenksel is, heeft het in strikte zin niets te maken met waarheid.

Nu is het natuurlijk niet zo dat iets niet waar is omdat ik het bedacht heb. God bestaat niet omdat ik denk dat hij bestaat, maar ik kan ook niet stellen dat hij niet bestaat omdat ik enkel kan denken dat hij bestaat; en al zeker niet omdat ik bedenk dat hij niet bestaat.

Dat ter intentie van mijn atheïstische vrienden en vijanden die wel eens durven zeggen dat God slechts een bedenksel is van de menselijke geest, waarmee ze dan bedoelen: en dus bestaat hij niet echt. Misschien bestaat hij niet echt, maar dan heeft het feit dat ik hem bedacht heb daar niets mee te maken.

Denken is het enige waar het echt om gaat.

Overigens is de vraag of God al dan niet bestaat totaal irrelevant.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *