De Chinezen leggen een puzzel en Europa kruipt in de kont van de Amerikanen

The Cradle

Pepe Escobar

A Eurasian jigsaw: BRI and INSTC interconnectivity will complete the puzzle

Shrugging off western obstacles, Eurasia’s ambitious connectivity projects helmed by China and Russia are now progressing deep into Asia’s Heartland

Voor wie niet de moeite wil doen om het artikel van Pepe Escobar in het Engels te lezen, vat ik het hier samen in enkele woorden: de Chinezen organiseren één grote economische zone: Eurazië. (Rusland, Pakistan, Afghanistan, China.. .). Daarin speelt de zeer concrete ontwikkeling van handelswegen (spoorlijnen…) een essentiële rol.

Je kan hen dat moeilijk verwijten: ze volgen gewoon het voorbeeld van de VS en van de oprichting van de Europese Unie.

Maar zo ontstaat er wel een grote economische oorlog tussen twee blokken met China en de VS als de grote protagonisten. 

Tot nog niet zo lang geleden waren de Amerikanen nog aan de winnende hand in die economische oorlog. Als de Chinezen hun puzzel gelegd krijgen, hebben de Amerikanen totaal geen kans meer om die oorlog te winnen.

Je kan je zelfs de vraag stellen of die kans er ooit geweest is, want de Chinezen kunnen beroep doen op eeuwenoude beproefde denkpatronen. De Amerikanen zijn blijven steken in de uitroeiing van de Indianen. Of nog: de Amerikaanse barbarij kan het niet winnen van de Chinese wijsheid. Toch niet zonder geweld. Als barbaren uitgelaten zichzelf mogen zijn zoals in een oorlog, hebben ze natuurlijk wél kans.

Na de val van de Sovjet-Unie hebben de Russische leiders Europa de kans gegeven om Rusland in het Westerse kamp te trekken. Uitdrukkelijk ook Poetin. De Amerikanen hebben hem letterlijk uitgelachen.

Sommige Europese leiders zoals Schröder en Merkel hebben toch gepoogd om tot economische samenwerking te komen met Poetin.

Maar Poetin heeft moeten vaststellen dat die (Duitse) leiders er niet in geslaagd zijn om de Navo weg te houden van zijn grenzen.

Wie een kaart van Rusland bekijkt met daarop de Navo militaire installaties, ziet dat ze Rusland totaal hebben omsingeld aan zijn West- en Zuidgrens.

Geen enkel land zou dit niet als een bedreiging ervaren. Zeker niet als er geen enkele aanleiding toe is: Rusland is sinds de val van de Sovjet-Unie op geen enkele manier militair ooit een bedreiging geweest voor Europa.

Poetin heeft daaruit zijn besluit getrokken en de Europese troefkaart ingeruild voor de Chinese. De Euraziatische economische unie kwam tot ontwikkeling.

We moeten dan de vraag stellen waarom de Navo toch deze militaire bedreiging van Rusland heeft geïnstalleerd.

Noteer eerst dat de Navo niet zo maar een bondgenootschap is. De Navo, dat is Amerika met haar schoothondje Europa.

Waarom wilden de Amerikanen Rusland absoluut tot vijand houden ?

Het antwoord is duidelijk en het zit al vervat in de Tweede Wereldoorlog: de Amerikanen zijn als de dood voor een Europese economische unie met daarin ook Rusland. Een Europees continent van Lissabon tot Vladivostok zou een macht worden die zowel economisch als militair de VS totaal zou overvleugelen en het einde betekenen van de Amerikaanse dominantie over de wereld.

De Amerikanen zijn niet in de Tweede Wereldoorlog gestapt om ons te bevrijden van Hitler, maar om te beletten dat de Russen de baas zouden worden over Europa en zo die Europese continentale macht zouden creëren.

Voor de Amerikanen is het essentieel dat het Europese continent verdeeld blijft tussen Rusland en West-Europa.

En dus moest er een einde komen aan de politiek van Merkel en Schröder.

De situatie van Oekraïne bood daarvoor de ideale kans. Want Oekraïne had de Krim, de enige ijsvrije haven van Rusland en dus ligplaats van de Russische vloot. Het is ondenkbaar dat Poetin de Krim zou opgeven.

Dat de Krim in Oekraïne lag was geen probleem zolang dat land in de Russische invloedssfeer lag.

En dus hebben de Amerikanen de CIA aan het werk gezet in Oekraïne en hebben ze er politici geplant die gingen pleiten voor het loskomen uit de Russische sfeer. Tegelijkertijd hebben ze de Oekraïense bevolking bewerkt om in opstand te komen tegen de corrupte Russisch gezinde oligarchen – overigens een terechte opstand. Maar ze hebben via die rebellie met steun van de neonazi’s dan de Westers gezinde politici aan de macht gebracht en daarmee de situatie gecreëerd die voor Poetin onaanvaardbaar is: de Krim in een Westers gezind land dat zelfs ijverde voor aansluiting bij de Navo.

Om het duidelijk te maken: de ligplaats van de Russische vloot onder controle van de vijand.

Ik snij enkele bochten af: dààr ligt de enige échte oorzaak van de Russische inval in Oekraïne.

De Navo schreeuwt het uit: Poetin heeft in eigen vlees gesneden, want door die inval is de samenhorigheid onder de Navo-landen die tanend was weer totaal geworden. Het is puur cynisme, want het is die samenhorigheid die Duitsland er na lang aarzelen toe gebracht heeft om in te stemmen en de economische banden met Rusland te verbreken. De Amerikanen bereiken hun doel: de embryonale Europese economische samenwerking op continentaal niveau is definitief voorbij.

Om hun werelddominantie te behouden hebben de Amerikanen er voor gekozen om het Europese continent verdeeld te houden met de idee dat ze die andere bedreiging: het opkomende Eurazië militair nog wel de baas kunnen.

Misschien zelfs hebben ze vanuit hun standpunt gelijk: beeld je eens in dat dit Eurazië ook West-Europa zou omvatten. Dan zouden de VS vervallen tot een economische dwerg, en zou zelfs hun ergste barbarij hen niet meer toelaten een oorlog te winnen.

Nu denken ze dat ze de oorlog nog kunnen winnen. Maar ze hebben niet veel tijd meer: Rusland en China weten ook dat de oorlog met de VS onvermijdelijk is en werken in versneld tempo aan hun militaire slagkracht. De VS moeten de oorlog voeren voor deze slagkracht te groot is geworden.

Onze media proberen ons wijs te maken dat Poetin de verliezer is. Hij zou het militair moeilijk hebben in Oekraïne en lijden onder de economische sancties.

Maar de schaker Poetin heeft al gewonnen.

Hij zou gemakkelijk kunnen winnen in Oekraïne, maar houdt het gros van zijn militaire slagkracht achter de hand voor de échte oorlog die er zit aan te komen. De economische sancties heeft hij natuurlijk voorzien. Daarvoor heeft hij een oplossing aan zijn grens met China.

De grote verliezer is Europa. Het verliest economisch en heeft niet de uitweg die Poetin heeft.

Wat het militaire betreft wil ik een voorspelling doen: de Amerikanen zullen de aloude tactiek proberen toe te passen en er alles aan doen om de oorlog met Eurazië buiten het eigen grondgebied te houden. De oorlog zal (onder andere) in Europa gevoerd worden.

En strontfiguren zoals Charles Michel en Ursula of the Lies kruipen enthousiast in hun kont.

Wil je belgische namen ? De Croo (VLD) , Francken (N-VA), De Vriendt (Groen). Overigens zijn in Duitsland de Groenen de grootste oorlogsstokers. De Vlaamse doen enthousiast mee.

Moet er nog gas zijn ?

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *