Wat met de Vlaamse Beweging na de Frontnacht ?

Knack

Tom Garcia

‘Vlaamse beweging is een huis met vele kamers, maar je kan niet alles blijven vergoeilijken’

‘Het wordt hoog tijd om Vlaanderen uit de extreemrechtse klauwen te halen’, schrijft Tom Garcia van Vista

Tom Garcia heeft natuurlijk gelijk. De zogenaamde niet-fascistische, democratische Vlaamse Beweging heeft verschrikkelijk gefaald.

Nu is die democratische beweging natuurlijk geen monoliet.

Er zijn zeker nog erfgenamen van Daens: Vlaams en sociaal. Je vindt ze bij Vlinks. Garcia is een van hen. Ik weet niet hoe talrijk ze nog zijn. In ieder geval: politiek betekenen ze niets.

Misschien zijn er nog enkele Daensisten bij de N-VA, en ook nog bij de CD&V, maar in beide partijen verzinken ze in de partij-brij.

Bij de CD&V heb je nog een sterke liberale strekking, en de sociale lijn is verbonden met het ACW, en dat is belgicistisch. Een linkse Vlaams-gezinde, verzuipt in die poel.

Bij de N-VA zwaait De Wever de scepter. De Wever is een liberaal, je kan hem hoogstens een sociaal-liberaal noemen. De strekking De Wever is sterk verbonden met het Voka. De strijd van De Wever om een onafhankelijk Vlaanderen is de strijd tussen twee kapitalistische blokken: het belgicistische en het Vlaamse.

Het belgicistische grootkapitaal is gebouwd op het kolonialisme: dat van toen en het niet meer zo genoemde van nu, samen met de ondertussen verdwenen steenkool- en staalindustrie. Beiden zijn verbonden met het koningshuis.

Het Vlaamse kapitaal is nog recent. Het is begonnen bij de Eenheidswet van Gaston Eyskens (ja, de vader van…)

Eyskens zag de teloorgang van steenkool en staal en mikte op een nieuwe industrie, gericht op hoogtechnologische productie in relatief kleine bedrijven.

Vlaanderen is op die kar gesprongen en zo ontstond een kapitaal van kleine en middelgrote bedrijven, de oorsprong van Voka. Je kan dat misschien niet echt grootkapitaal noemen, maar ondertussen zijn een aantal van die kleine bedrijven wel gegroeid, en tendeert het Vlaamse kapitaal ook naar grootkapitaal.

Wallonië heeft de koers Eyskens geweigerd en is conservatief blijven vasthouden aan steenkool en staal dat het kunstmatig in leven heeft gehouden. Daar ligt de oorzaak van de armoede in Wallonië. De PS treft daarbij een verschrikkelijke verantwoordelijkheid, want die partij was dominant dank zij de steenkool- en metaalarbeiders en heeft de toekomst van die mensen opgeofferd aan de partijbelangen: zolang die industrie er was, bleef de PS aan de macht. En ook daarna was dat zo omdat de teloorgang van de industrie een massa werklozen opleverde en die mensen afhankelijk waren van de machtige PS voor hun uitkeringen; kortom voor hun overleven. De PS heeft een perversie van het socialisme geïnstalleerd, een hangmat-staat, om aan de macht te blijven.

Vlaanderen heeft die hangmat-staat mogelijk gemaakt door de jaarlijkse miljarden transfers. Daarzonder zou de PS-perversie niet mogelijk zijn.

Links Vlaanderen heeft in naam van de solidariteit de gewone Waal in de straat bevestigd in vervreemding door zijn afhankelijkheid van een machtsgeile partij.

Vanwaar binnen de Vlaamse Beweging zou de afwijzing van het nazisme van Frontnacht moeten komen ?

Je zou het verwachten van een democraat zoals De Wever. Maar het is duidelijk dat er binnen de N-VA een sterke strekking leeft die zo niet echt nazistisch, dan toch extreem-rechts is. De Wever kan het zich niet permitteren om die club tegen de haren in te strijken.

Op dit ogenblik snuffelen de N-VA en het vlaams blok aan mekaar om te zien of er na de verkiezingen samenwerking mogelijk is. Dat snuffelen heeft twee kanten: van de ene kant moet De Wever benadrukken dat hij niet zo maar samen valt met Van Grieken, want waarom zouden de mensen dan niet voor Van Grieken stemmen ? Van de andere kant mag hij de extreem-rechtsen niet tegen de kar rijden, want dan verlaten ze zijn partij.

Ik ben er niet gerust op: de kans dat er na de verkiezingen een coalitie N-VA met vlaams belang komt is groot. Stel dat het vlaams blok de grootste Vlaamse partij wordt, gaat de N-VA dan in de oppositie ?

Wat er ook van weze, en ter attentie van de brave Vlaming die ideologisch zeker niet nazistisch is, maar toch vlaams blok stemt: als het vlaams blok na de verkiezingen aan de macht komt, zal de nazistische kliek in het vlaams blok zeker de macht grijpen.

Ik gruwel van een Vlaanderen, geregeerd door nazi’s.

Waar is dus links in de Vlaamse Beweging ?

Op dit ogenblik vind ik het niet.

Maar misschien moet ik aan links in Vlaanderen de vraag stellen: waarom zijn jullie afwezig in de Vlaamse Beweging ?

De Vlaamse beweging is op dit ogenblik rechts, niet omdat ze in essentie rechts is, want in essentie is ze links. Maar ze is rechts omdat links ze in de steek heeft gelaten. Ze is rechts omdat links weigert om er deel van uit te maken.

Als de socialisten en de vakbonden Vlaams gezind zouden zijn, zou rechts in de Vlaamse Beweging een randgeval zijn.

Waarom is Vlaams links niet Vlaams ?

Ik heb het al gehad over de verkeerd begrepen solidariteit.

Zeker ook is dat de top van de vakbonden verkocht is aan het belgische grootkapitaal.

Slechts één feit: het ACW zat met zijn geld in Arco ( !!! ). Arco zat met zijn geld in Dexia. Dexia is een belgisch-Franse financiële instelling. belgicistischer kan niet. Evenmin kapitalistischer. 

De invloed van het perfide koninklijke profitariaat is nog groot. Veel groter dan we weten. Of ben je de uitspraak van Connerke vergeten: als de koning je iets vraagt, kan je toch niet weigeren ?

Over de PVDA moet ik het niet hebben. Hoezeer ik de partij ook waardeer op andere domeinen: haar belgicisme is stuitend. Ze verkoopt het als solidariteit, maar in feite gaat het puur om de belangen van de partij als partij. Mertens en Hedebouw weten dat zeer goed. Het zijn niet enkel populisten, maar ook volksverlakkers. Ik heb veel respect voor de PVDA militant die de solidariteit verdedigt. Maar ik heb er ook medelijden mee, want hij wordt belazerd.

En als links maken ze een vreselijke vergissing: door vast te houden aan belgië drijven ze Vlaanderen in de handen van de nazi’s.

Als ze zich Vlaams hadden opgesteld in Vlaanderen (en Waals in Wallonië) hadden ze invloed gehad in de totstandkoming van de Vlaamse staat. Nu staan ze aan de zijlijn en laten het terrein over aan Van Grieken. Een paar procenten winst bij de verkiezingen zullen daar niets aan veranderen. 

Kortom de Vlaamse Beweging is rechts door de schuld van links. Het erge is dat dat nog niets te maken heeft met links op zich: het levert links – de gewone man – niets op. Het is enkel nuttig voor het koninklijk gespuis en zijn grootkapitaal. 

 

Eén antwoord op “Wat met de Vlaamse Beweging na de Frontnacht ?”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *