Wordt Chili een socialistische staat ?

Knack

Chili, ooit een neoliberaal modelland, stemt over ’s werelds meest progressieve grondwet

Chili staat voor een ingrijpende verandering. Ooit was het Zuid-Amerikaanse land nog een experiment van de neoliberale Chicago Boys, nu kan Chili de meest progressieve, sociale en ecologische grondwet ter wereld aannemen

De meest progressieve grondwet ? Misschien wel als je het strikt over een grondwet wil hebben. Maar als je naar de inhoud van die grondwet kijkt, zie eigenlijk niets ongewoons: je vindt het allemaal terug bij ons, bij zowat alle staten in West-Europa. Neen, daarom niet in de grondwet, maar wel in de gewone wetgeving.

Als dàt socialisme is, dan leven wij in een socialistische samenleving. De Croot draait zich om in zijn graf, want zijn leven is dan één grote mislukking.

Socialistisch ? Net zoals bij ons heeft het niets te maken met socialisme, het is gewoon liberalisme met een sociaal sausje. Ja, dat is beter dan zonder sausje, maar stel het a.u.b. niet voor als socialisme.

De auteur van dit artikel kan het niet nalaten om ook de goede kanten van het extreem-liberale Pinochet regime aan te geven: het hoogste inkomen per capita. Deze valsaardige auteur weet heel goed dat nogal wat mensen daar niet over doordenken en dan besluiten dat zowat ieder caput een goed inkomen heeft. Maar neen: het gaat om een gemiddelde: als een kleine groep ongelooflijk rijk is, stijgt het gemiddelde, maar blijft de grote groep even arm.

Dat soort beweringen gaat bij de liefhebbers van weinig sociale saus dan altijd samen met de bewering dat de armoede gedaald is.

Maar wil iemand me eens uitleggen wat er eigenlijk in dat zinnetje gezegd wordt ?

Dat er minder armen zijn ? Dat de armen minder arm zijn ?

Wat is dat eigenlijk armoede ? Is iemand die nu wél een ijskast heeft minder arm als hij nog altijd niet kan rondkomen ? Als hij nog altijd werkloos is ? Of is zijn armoede misschien opgelost als hij zijn ijskast verkoopt en het zonder ijskast doet ?

Kijk naar de vluchtelingen bij ons: ze zitten in opvangkampen: krijgen onderdak, voeding… een speeltuintje voor hun kinderen… Ze hebben veel meer dan waar ze vandaan komen. Maar zijn ze niet arm ?

Om de ietwat menselijke lezer te sussen wordt er door de liberaal dan altijd als toegeving bijgevoegd dat de ongelijkheid nog altijd groot is. De ietwat minder aandachtige lezer denkt dan automatisch dat die ongelijkheid van “nog altijd” wel op weg is naar “binnenkort niet meer of toch minder”. Zever !

Het “gemiddelde inkomen” zegt niets; het begrip armoede zegt niets; en de ongelijkheid wordt altijd maar groter.

Een liberale samenleving goedpraten is zever.

Niemand durft nu nog de samenleving van Pinochet goed praten.

Maar zoiets als de katholieke kerk in Chili heeft er wel heimwee naar, net zoals de katholieken in Spanje heimwee hebben naar Franco.

Ja, er is een tijd geweest dat in Latijns-Amerika de bevrijdingstheologie een frisse wind door die kerk deed waaien. Maar Rome, met de slechtste paus ooit, Johannes Paulus II, op kop, gevolgd door de misschien nog ergere Benedictus XVI, hebben die wind vakkundig doen gaan liggen. Die machthebbers houden niet van een heilige geest die waait waar hij wil.

De katholieke kerk heeft zich dus teruggeplooid in haar bondgenootschap met de machtigen, de rijken, de CIA… zoals ze altijd al heeft gedaan en waarom iemand wiens naam ik vergeten ben, haar “de hoer van de geschiedenis” heeft genoemd.

De katholieke kerk is op dit ogenblik een van de ergste struikelblokken in de opbouw van een menswaardige samenleving. Dat geldt voor gans Latijns-Amerika.

Ik ben fan van de huidige paus Franciscus. Maar het is mijn grote ontgoocheling dat hij, zelf uit Latijns-Amerika afkomstig, de adem van de geest waar Helder Camara het altijd over had niet terug op gang heeft gekregen in Latijns-Amerika. Dat hij dat bij ons niet kan vind ik normaal. We leven in een maatschappij van op Pukkelpop en Tomorrowland ronddwalende woke lijken, met aan de rand nog enkele goedwillend spartelenden  zoals ik. Weinig adem in die zakken.

Overigens en tussendoor: net zoals “onze Fabiola’ banden had met Franco, is de huidige koningin van de Oranje-idioten een dochter van een van de medestanders van Jorge Videla, de Argentijnse president die zijn politieke gevangenen uit vliegtuigen liet smijten boven de Rio de la Plata.

Kwestie van wat terrorisme te beoefenen. Even erg als dat van islam-kant, maar geen reden voor de VS om het land binnen te vallen en de democratie te herstellen. Het zal wel: de VS had zelf de dictatuur geïnstalleerd. Maar als je dat in verband brengt met Oekraïne, ben je een Poetinofiel en verdediger van de dictatuur. Grappig ?

Zowel Fabiola als Maxima komen uit conservatieve katholieke nesten.

Is de goedkeuring van de nieuwe grondwet in Chili niet zeker ?

Zeker is dat de invloed van de katholieke kerk niet te onderschatten is.

Daarbij is er naast een traditioneel massale aanhang van de katholieke kerk ook een amalgaam van evangelische kerken actief, gefinancierd vanuit de VS en gestuurd door de CIA. Deze evangelische kerken krijgen meer en meer aanhang en hun invloed is niet te onderschatten.

Ja, de CIA is soms ook op vreedzame wijze actief !

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *