Neen, de Green Deal wordt niet gekelderd door de mislukking van de COP’s van Parijs of Montreal

Knack

Hans Van Scharen

‘Hoe de Europese Green Deal langzaam gekelderd wordt’

‘Terwijl in Montreal een internationaal akkoord gesloten werd over de bescherming van de biodiversiteit, werd in Brussel de wetgeving die de halvering van het pesticidengebruik moest regelen, deels teruggeschroefd’, schrijven Hans Van Schaeren en Helmut Burtscher-Schaden. ‘En dat terwijl het zware gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw samenhangt met het verlies van biodiversiteit.

Soms overkomt het me dat ik vriendelijk wil zijn. Zoals bijvoorbeeld nu – voor even. En dus wil ik aannemen dat Hans Van Scharen het goed meent.

Als ik zijn betoog lees, dan ben ik het eigenlijk wel met hem eens. 

Maar natuurlijk, als ik het betoog van Pekka Personen, de hoofdman van de vergiftigende boerenlobby zou lezen, zou ik het daar ook wel mee eens zijn. Dat is zo tegenwoordig: je weet het niet meer en ondertussen zijn we zover dat zelfs de grootste – of misschien wel zeker de grootste – idealist bereid is om te liegen om gelijk te krijgen.

Van Scharen haalt wetenschappelijke studies aan. Dat doet tegenwoordig iedereen en iedereen vindt wel studies die hem gelijk geven. De studies van de tegenpartij doet Van Scharen af als “partieel en geïnstrumentaliseerd”. Personen zal zeggen dat de studies van Van Scharen “gekleurd” zijn. Weet jij wie gelijk heeft ? Ik niet. Ik ken geen mensen die het zelfs maar kunnen weten. En – dat is wat ik zojuist aanhaalde: ik ken zelfs geen mensen die ik kan vertrouwen.

Maar goed: ik wil wel meegaan met het verhaal van Van Scharen: er is een probleem met de biodiversiteit en daar moet iets/veel/alles zo snel mogelijk/dadelijk aan gedaan worden.

Ik heb geen wetenschap nodig om te begrijpen dat we met heel veel mensenvolk op deze planeet rondstruinen en we steeds meer op die planeet wegen door de zogenaamde technologische “vooruitgang”. Als er steeds meer auto’s parkeerplaatsen zoeken, dan kan dat niet goed zijn voor de planeet, zeker als dat elektrische auto’s zijn. Elektrische auto’s zijn héél zwaar. Binnenkort zullen we het beton van onze autostrades dikker moeten gaan maken. 

En als die belasting door de mens nu nog niet zo catastrofaal zou zijn als een Van Scharen ons wil wijs maken, dan zal dat binnen afzienbare tijd wel zo zijn.

Laat me dus inhoudelijk maar besluiten dat ik het belangrijk vind dat de zekerheid van voedselvoorziening behouden blijft; dat ik het aannemelijk vindt dat die door de oorlog in Oekraïne misschien wel in gevaar komt, zeker als die oorlog in zijn logische volgende fase van uitbreiding komt; en dat tegelijkertijd ook onze biodiversiteit achteruitgaat en dat daaraan iets moet gedaan worden en dat ik niet weet hoe je die twee zaken moet combineren, en ik denk dat ook Van Scharen en Personen dat niet weten.

Overigens is het plaatsje nog veel cynischer: wat zitten wij ons zorgen te maken over biodiversiteit als de oorlog binnen niet al te lange tijd de hele boel grondig naar de knoppen zal helpen.

Wie begaan is met het klimaat en met de biodiversiteit moet nu met slechts één zaak bezig zijn: druk op de Europese leiders om uit de Navo te stappen en een neutrale houding aan te nemen tegenover de VS en China, zodat de Amerikanen niet hun Westerse front kunnen openen dat ze nodig hebben om de oorlog tegen China te kunnen beginnen.

En wil iemand eens de zich Alexander De Croote wanende een schop onder zijn kont geven, dan omdraaien voor nog een schop, zodat hij begint te jodelen, wat nog altijd veel zinvoller zou zijn dan de oorlogstaal die hij nu uitkraamt.

Nog dwazer is het gedoe van Van Scharen als hij begint over de Green Deal.

Hij zegt dat de Europese Green Deal langzaam gekelderd wordt doordat Europa niet mee marcheert in het biodiversiteitsverhaal. Je kan hetzelfde zeggen van het klimaatverhaal. Tenslotte zijn de mislukkingen van de laatste COP in Parijs en die van Montreal twee kanten van dezelfde medaille.

Wordt door die mislukkingen de Green Deal gekelderd ?

Maar neen toch: de Green Deal gaat gewoon door en behaalt steeds meer zijn doelstellingen.

Tja, als je er van uitgaat dat de Green Deal echt bedoeld was om de planeet te redden, dan loopt het natuurlijk grondig fout.

Maar de redding van de planeet is in de hoofden van de Europese leiders nooit het doel van de Green Deal geweest. De Green Deal is gewoon een Deal in dienst van het grootkapitaal die met een groen sausje is overgoten om de domme massa de maatregelen te laten slikken die het leven van de gewone mensen moeilijker maken terwijl ze er dan ook nog voor moeten betalen om de rijken rijker te maken.

Of denk je nu echt dat een omhoogkruipsel als de belgische Michel of een leugenmachine als Duitse Ursulalla bezig zijn met het goed van de mensheid ? Die zijn toch enkel bezig met hun eigen portemonnee die dikker wordt als ze er voor zorgen dat de portemonnee dikker wordt van de mensen die al een dikke portemonnee hebben. Trek je ogen open !

De mentaal geproblematiseerden Greta en Anuna hebben jarenlang ingespeeld op onze pedofiele neigingen om ons voor te bereiden op het slikken.

Ik geef slechts één voorbeeld: de elektrische auto. Nu beginnen zelfs bij de journalisten van de auto-industrie stemmen op te gaan die zeggen dat de elektrische auto in feite nog niet klaar is om de fossiele brandstofwagens te vervangen. Toch wordt die elektrische auto ons op alle mogelijke manieren opgedrongen. De reden is simpel: de auto-industrie had/heeft die vernieuwing van het wagenpark absoluut dringend nodig. Ursulalla is sterk verbonden met die auto-industrie en dus kwam Ursulalla aan de macht in Europa en doet ze waarvoor ze betaald wordt: ze duwt ons de elektrische auto door de strot in naam van het klimaat en het rare maar niet komische duo Greta en Anuna.

Ondertussen zijn een aantal mensen al zo ver dat ze de elektrische auto normaal vinden, ook zonder dat het klimaat er bij komt kijken. De kracht van de manipulatie is groter dan die van de religie.

De Green Deal is een puur economisch project waarbij de planeet werd/wordt misbruikt om de onnozelaars te laten slikken.

En dus wordt de Green Deal helemaal niet gekelderd – zoals Van Scharen beweert. De Green Deal wordt mooi volgens plan gerealiseerd.

Wie bij “Green” wil zijn moet weg blijven bij het grootkapitaal. En op weg gaan naar een alternatief voor een systeem dat alle macht geeft aan dat grootkapitaal. En ijveren voor een neutraal Europa.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *