Corruptie aan de Europese top

Dwarsliggers

Het Europese corruptieschandaal

Er is nogal wat ophef over het corruptieschandaal waarbij socialistische EU-verkozenen en medewerkers onder vuur liggen. Wie dat groot nieuws vindt, heeft toch wel een en ander gemist

Merk op dat de Dwarsligger een artikel citeert van Sampol, een orgaan dat uitblinkt in degelijkheid.

Bedenking: hoe kunnen Poetinhaters nu nog aanhalen dat het Rusland van Poetin corrupt is en daarin een argument vinden om de oorlog in Oekraïne te verdedigen ?

Bedenking: is het niet grappig dat wij die corruptie betalen ? Want het geld dat die lobbyisten er tegen aansmijten wordt ons natuurlijk doorgeteld in de prijs van de producten die we kopen.

En de mensen die doneren aan Green Peace en consoorten doneren aan de corrupten.

We betalen dus krapuul om op een postje te kunnen zitten waar we ze nog eens hun corruptie betalen. Het leven kan toch mooi zijn voor wie geen geweten heeft.

Bedenking: geraakt iemand met een gezond geweten wel op zo ’n post ? Noteer nu de namen van de mensen op de posten.

Ontluisterend: inderdaad: het feit dat er zoveel lobbyisten rond dat Europa zwermen geeft aan dat de corruptie algemeen is. Als er geen corruptie zou zijn, zou dat gelobby geen zin hebben.

Voor wie me nu voor de voeten wil werpen dat gelobby in Europa op zich nog geen corruptie is: dat is het wél: het is beïnvloeding van machthebbers die niet gericht is op het algemeen belang of zelfs niet op het belang van bepaalde bevolkingsgroepen, maar op commerciële belangen. Op winst voor rijken.

Grappig: je hoort dan Vlaamse Europarlementariërs verontwaardigd doen over die corruptie en daarmee ook aangeven dat ze zelf zuiver op de graat zijn. Maar als iemand die iets betekent altijd in de corrupte sfeer terecht komt, betekent dat dan dat die Vlaamse Europarlementariërs niéts betekenen. Waarom betalen we ze dan om daar te gaan zetelen ?

Dieper: het hele Europa is een constructie van het Europese grootkapitaal in dienst van dat grootkapitaal. Dat is ook zo voor de Geen Deal. Het aspect klimaat is slechts een verkooppraatje om de brave burger zo ver te brengen dat hij mee dat grootkapitaal gaat dienen. Af en toe werpt Europa de gewone mens een kruimeltje van sociale maatregel toe om hem te paaien.

Wil iemand me nu eens uitleggen hoe het komt dat we vanaf het ontstaan van Europa nooit actie hebben gezien van de Internationale Vakbondsorganisaties  – waarin nochtans recent nog Vlaamse kopstukken als een Luc Cortebeeck en Rudy De Leeuw aan de macht waren – om tot één echt sociaal Europa te komen. Weet je wat hun hoofdactiviteit voor een sociaal Europa is ? Ze lobbyen ! Het staat officieel in hun eigen teksten.

De belgische spoorwegen krijgen kritiek omdat ze de iconische houten banken vervangen door metalen spul. Misschien moeten ze in Europa ook eens de pluche zetels vervangen door hard spul waar parlementaire konten zich niet kunnen in nestelen.

Nog dieper : als je vaststelt hoe algemeen de corruptie is in dienst van het grootkapitaal, moet je je dan geen vragen stellen bij het systeem waarin die corruptie blijkbaar de normaalste zaak van de wereld is ? We spreken hier immers niet van corruptie van kleine ambtenaren of van misdadige oligarchen, maar van de toplui van het systeem zelf ? Een systeem dat zich democratisch noemt !

Wordt het niet tijd dat we er werk van maken om enkel mensen aan de macht te laten komen die niét uit zijn op macht ? En hen in een situatie te brengen dat ze geen baat hebben bij machtsmisbruik of corruptie ?

Neen, dat zal nooit helemaal te verwezenlijken zijn. Er zal altijd krapuul door de mazen van het net glippen. Maar er is een verschil tussen een systeem met een net dat het krapuul weg houdt, en een systeem met een net dat het krapuul in de hoogte hijst.

Wie zich afvraagt of zo ’n eerlijker systeem mogelijk is, moet mijn boek Eutopia lezen. Daarin heb ik het er uitdrukkelijk over. Je kan het gratis lezen en/of downloaden, ook in ebookformaat op deze website onder de rubriek Publicaties.

Even reclame maken mag toch ? Niet ?

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *