Oekraïne

Uitpers

Freddy De Pauw

Oekraïne, de drang naar homogeen samenzijn

Na één jaar Russische agressie (2)

In het niet door Russische troepen bezette deel van Oekraïne is de de-russificatie in hogere versnelling gezet. Standbeelden, straatnamen, instituten, scholen, noem maar op: ëen Russische naam, betekent schuldig. Op meer en meer plaatsen wordt het spreken van Russisch verboden, Russischtalige boeken worden aan stukken gescheurd voor recyclage. De promotoren van die de-russificatie, soms ook de-sovjetisering genaamd, hebben een etnisch taalkundig homogeen Oekrane op het oog. Precies waar veel ellende mee gestart is

Neen, de de-russificatie en nazificering van Oekraïne is niet de reden voor Poetin om Oekraïne binnen te vallen. Hij gebruikt ze voor binnenlandse propaganda.

Net zo min zijn de rijkdommen van Oekraïne qua landbouw en ertsen het motief voor zijn invasie. Als hij die rijkdommen kan meepikken, is dat mooi meegenomen, maar ze zijn niet het doel.

Op dat vlak kan je Poetin niet vergelijken met de Amerikaanse leiders die wél het ene na het andere land zijn binnengevallen omwille van, bijvoorbeeld olie.

Natuurlijk droomt Poetin van een groot Russisch rijk, niet dat van de Sovjets, maar dat van de Tsaar, maar tot nu toe heeft hij geen agressieve stappen gezet om uit te breiden wat hij al heeft. Hij heeft al werk genoeg om het te houden, want het Westen is in nogal wat oude sovjet-republieken aan ’t stoken.

Je kan de oorlog in Oekraïne zien als een poging om te houden wat hij heeft, maar ook dat is niet de échte reden voor zijn inval.

Die reden is van geo-politieke aard: als hij Oekraïne verliest, laat hij de facto de installatie toe van Amerikaans wapentuig dat in geen tijd Moskou kan bereiken en op geen enkele manier kan onderschept worden. 

Voor de inval heeft hij meerdere keren aangegeven dat de rode lijn zou worden overschreden als Oekraïne lid zou worden van de Navo. Het Westen heeft geweigerd om hem de garantie te geven dat dit niet zou gebeuren, en de facto was het Oekraïne al aan het bewapenen, alsof het een lid was van de Navo. Het Westen heeft een situatie gecreëerd waarvan het wist dat ze voor Poetin onaanvaardbaar was en waarin hij niet anders kon dan militair ingrijpen. Het Westen heeft de oorlog uitgelokt.

Cynisch bekeken heeft Poetin dan de fout gemaakt om zijn militaire invasie beperkt te houden en er niet dadelijk met al zijn macht tegen aan te gaan. Hij heeft geprobeerd om zo weinig mogelijk te vernielen en de burgers zoveel mogelijk te sparen. Militair gezien was dat fout.

In onze media wordt een beeld opgehangen van massale vernietigingen en burgerslachtoffers, maar ondertussen melden ook Westerse militaire deskundigen dat Poetin zeer terughoudend is geweest. Achteraf gezien en vanuit zijn standpunt té terughoudend.

Nog altijd lopen er mensen rond die denken dat ze geïnformeerd zijn als ze naar de VRT kijken of De Morgen lezen. Ze beseffen niet dat onze media enkel berichten wat “onze kant” goed uitkomt.

Ze beseffen niet dat Vranckx, Trio, ook Ramaekers van de VTM … opereren onder de veiligheidsparaplu van het Oekraïense leger en dus niets anders te zien krijgen dan wat dat leger wil dat ze zien. In feite zien ze enkel oorlogspropaganda. Het is een schande dat ze dat voorstellen als objectieve informatie.

En ja dus: Poetin heeft zich vergist en probeert zijn vergissing nu recht te zetten door massaal manschappen te sturen, terwijl hij nog altijd poogt enkel militair belangrijke installaties te bombarderen en zo weinig mogelijk burgerslachtoffers te maken.

Maar vergis je niet: hij kàn Oekraïne niet aan het Westen laten, want als hij dat doet kan hij even goed zijn grenzen open zetten voor de Amerikanen. Een beetje verstandige mens wéét dat de Russen niet zullen komen. Van de Amerikanen weet je zéker dat ze komen.

Die geopolitieke toestand is de échte reden voor het handelen van Poetin. 

Maar de de-russificatie en nazificering in Oekraïne zijn wel een feit, en de facto maakt dit ons medeschuldig aan een misdaad tegen de menselijkheid: we ondersteunen een vorm van genocide door nazi’s.

Voor wie de toestand in Oekraïne nog niet begrepen heeft: maak de vergelijking met belgië.

Een land met twee volkeren, met ieder zijn taal, en nog enkele kleine minderheden (bij ons de Duitstaligen). Bij een van die volkeren – de meerderheid – hebben de nazi’s de macht gegrepen. Laat dat bij ons de Vlamingen zijn. En die nazistische Vlamingen maken gebruik van de Vlaamse meerderheid om in belgië het Frans te verbieden, Franstaligen te weren uit de scholen enz. … En ze organiseren optochten waarin de slogan wordt gebruld: belgië Vlaams ! Walen aan het gas ! 

Europa zou op zijn kop staan. In Oekraïne levert Europa de wapens waarmee die politiek wordt uitgevoerd. 

Waarom doet Europa dat ? Omdat het een lakei is van de VS.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *