Hoe zit het met het onland ?

De Zondag

Paul Cobbaert

CD&V-kopstuk Koen Geens is scherp voor de Vivaldi-regering: “Godzijdank dat ik geen premier ben geworden”

“Ik ben ontgoocheld in Magnette en Bouchez. Zij wilden deze Vivaldi-regering, maar wat doen ze ermee?” Aan het woord is een ongewoon scherpe Koen Geens. Het CD&V-kopstuk is niet gelukkig met de gang van zaken in de regering – zacht uitgedrukt. “Als Vivaldi niets meer klaar krijgt, is een staatshervorming onvermijdelijk.

Bij mijn weten is Koen Geens geen separatist. Het kan natuurlijk dat hij een crypto-separatist is, maar daar zijn geen aanwijzingen voor. Hij wil het voortbestaan van belgië.

Ik niet.

Niet alle flaminganten willen belgië weg. Ze zien de mogelijkheid voor Vlaamse welstand binnen belgië. Voor die flaminganten moet de Vlaamse strijd binnen belgië gevoerd worden. Ik ben tegen belgië, juist omdat ik géén flamingant ben.

Maar goed, blijkbaar hoort Geens bij de belgicistische flaminganten. Hij sluit daarbij aan bij een Wilfried Martens.

In die strekking gaan ze er van uit dat de enige manier om belgië te redden de staatshervormingen zijn. Ook nu weer is Geens er van overtuigd dat er een volgende staatshervorming moet komen om het federale niveau weer werkbaar te maken.

Hij heeft het daarbij over een splitsing van de gezondheidszorg die mogelijk is zonder grondwetsherziening.

Ik heb het er eerder al over gehad: die splitsing is door de leiding van het ACW met correcte argumenten afgewezen. Mijn besluit: er is niets meer te splitsen binnen het geheel. De enige oplossing voor de werkbaarheid van de belgische staat is het opdoeken er van. Er is geen tussenstap meer. 

Daar wil Geens niet naar toe.

De Wever wel.

Maar in de voorgaande staatshervormingen hebben de belgicistische flaminganten zich door de Franstaligen laten rollen en die zijn er in geslaagd hun democratische minderheid om te buigen naar een machtspositie waarin ze alles kunnen blokkeren. Door de grendels en speciale meerderheden kan niets nog zonder hun toestemming.

De Wever heeft het goed begrepen: ze zullen die toestemming nooit geven, en dus wil hij de extralegale weg op.

Ik ga hier niet in op de malafide berichten in onze reguliere media, waarin extralegaal wordt gelijk gesteld met illegaal. Zoek zelf maar op wat het verschil is.

Wat me opvalt bij de berichtgeving hierover is dat niemand spreekt over de waarschijnlijke uitslag van de volgende verkiezingen.

Ze hebben het wel over de vraag of de N-VA coalitie kan vormen met het vlaams blok, maar ze vergeten dat het vlaams blok wel eens zo sterk zou kunnen worden dat er binnen de N-VA een zo sterke stroming pro samenwerking met het blok zou kunnen ontstaan dat die niet meer te vermijden is. Reken er maar op dat een aantal Vlaamse hard-liners in de N-VA zich nu al er op voorbereiden om over te lopen of tenminste te gaan samenwerken met het vlaams blok. Dan wordt De Wever nog de enige die misschien de situatie nog in de extralegaliteit kan houden. Het vlaams blok zal zich van legaliteit niets aan trekken.

De Wever zal dan voor de keuze staan: stuur ik de N-VA mee met de voorstanders van coalitie met het blok of weiger ik dat. Als hij weigert kan je er zeker van zijn dat de N-VA uit mekaar valt.

Demir zal zeker aan de kant van De Wever staan. Ook Lorin Parys en Valerie Van Peel zouden De Wever steunen. Maar ze zijn vertrokken. Moet ik gaan geloven dat ze het schip verlaten hebben omdat ze de ondergang zagen aankomen ?

Francken zal zeker meewillen met het vlaams blok. Het is opvallend hoe die zich de laatste tijd bij partijgebeurtenissen op de achtergrond houdt. Geeft hij een signaal dat hij er mentaal al niet meer bijhoort ? Is hij al aan ’t ronselen in voorbereiding van de stap richting vlaams blok ?

Geens zegt dat De Wever beter wat vriendelijker zou zijn voor Magnette en Bouchez. Ik vrees dat elk vriendelijk woord van De Wever zijn positie binnen de partij ondergraaft. Magnette en Bouchez zouden beter wat vriendelijker zijn voor De Wever zodat die nog de schijn kan hoog houden dat hij iets voor Vlaanderen uit de brand kan slepen.

Maar ik vrees dat het te laat is: het vlaams blok heeft bloed geroken.

Je denkt toch niet dat Dries Van Langenhove uit het parlement is gestapt om meer bezig te zijn met TikTok ? Van Langenhove heeft nu al zijn tijd nodig voor Schild en Vrienden en de training voor straatgevechten.

Neen, ik ben niet zeker van wat ik hier schrijf. Ik hoop dat ik me vergis. Oordeel zelf.

Als het over Vivaldi en Magnette gaat, laat Geens niet het achterste van zijn tong zien. 

Hij wéét dat Magnette ver wil gaan in een verder uitkleden van belgië.

De top van de liberalen, zowel Franstaligen als Vlamingen, is verbonden met het belgische grootkapitaal rond het koningshuis. Die zullen het onland met hand en tand verdedigen.

Magnette is anders: hij is een pragmatisch (bijna) extreem linkse. Voor hem is belgië met een economisch dominant rechts Vlaanderen een rem op de linkse politiek die hij in Wallonië wil voeren, ook al omdat hij wordt opgejaagd door de PTB/PVDA.

Buiten de transfers heeft hij geen enkel belang bij het voortbestaan van belgië. En hij gelooft dat hij Wallonië er terug bovenop kan krijgen. Daarvoor heeft een economisch wonderkind als Dermagne binnengehaald. Als De Wever Magnette kan garanderen dat de transfers nog een tijd kunnen duren, zolang als Magnette denkt dat hij nodig heeft om Wallonië opnieuw op de rails te zetten, of toch tot daar een serieuze aanzet toe gegeven is, zal Magnette ver gaan. De dag dat Wallonië Vlaanderen niet meer nodig heeft, zal het Magnette zijn die de belgische stekker uittrekt.

Als het zo ver komt. Als eerder niet het vlaams blok al de boel heeft opgeblazen.

Jullie kennen mijn overtuiging dat het succes van het vlaams blok te wijten is aan de misdadige onnozelheid van een verdwaasd ideologisch links dat nu zelfs verworden is tot wokerij en daardoor blind is gebleven voor de noden en het aanvoelen van de gewone man zodat die is gevlucht naar een partij die wél inspeelde op dat aanvoelen.

Ik lach me rot als dat links, grote voorstander voor belgische solidariteit, in zijn domheid zal bijgedragen hebben tot het opdoeken van dit onland.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *