Belastingparadijzen tonen de nonsens van het kapitalisme aan

De Wereld Morgen

Oxfam: EU-lijst van belastingparadijzen blijft een totale blunder

Belinda Torres Leclercq 12:15 (2 uur geleden) aan Belinda Oxfam reactie 14 februari 2023 Oxfam: EU-lijst van belastingparadijzen blijft een totale blunder Vandaag hebben de Europese ministers van Financiën de EU-lijst van belastingparadijzen bijgewerkt. Zij voegden vier landen toe aan de zwarte lijst (Britse Maagdeneilanden, Costa Rica, de Marshalleilanden en Rusland), 3 aan de grijze lijst (Albanië, Aruba en Curaçao) en verwijderden vier landen (Barbados, Jamaica, Noord-Macedonië en Uruguay)

Of wat had je gedacht ? Denk je nu echt dat ministers van financiën correcte lijsten zouden opstellen en effectief de strijd met de rijken van deze aarde zouden aangaan om tot een beetje rechtvaardigheid te komen ?

Neen, niet alle ministers van financiën zullen zelf tot die super rijken behoren en ik ben er van overtuigd dat er zelfs uitzonderlijke exemplaren zijn die eerlijk de belastingontduiking willen tegengaan.

Let op het woord “uitzonderlijke”, want natuurlijk wordt iedere belangrijke politieker in alle landen door de rijken benaderd om hen zo veel mogelijk met rust te laten. Vermits de rijken rijk genoeg zijn, kunnen ze er zowel qua beloning als straf genoeg macht tegen aan smijten om de meesten in hun zak te krijgen. Of nog: als een gul financieel aanbod niet helpt, kunnen ze nog altijd iemand er op af sturen die hen en hun kinderen weet wonen. 

Je moet al heel sterk zijn om aan die druk te kunnen weerstaan.

Zeg niet dat de rijken er niet toe in staat zijn wegens geweten en zo. Als ze een geweten zouden hebben zouden ze niet zo rijk zijn, en al zeker niet belastingen ontduiken.

Natuurlijk zijn een aantal van die ministers ook al op die post gezet door de rijken die overal wel vingers in de pap hebben.

De corrupte lijst van belastingparadijzen van Europa toont gewoon aan dat de meerderheid van de ministers corrupt is.

Maar zelfs als zo ’n minister van financiën al een geweten zou hebben en vrij en onafhankelijk de belangen van de burger zou willen behartigen, dan nog zal hij vroeg of laat gedwongen worden om de belangen van de rijken te laten voorgaan, want ons systeem zit nu eenmaal zo in mekaar dat de politiek per definitie in dienst staat van het kapitaal.

Het is niet moeilijk: in het kapitalisme ligt de macht bij het kapitaal – daarvoor heet het het kapitalisme. De politiek is de uitvoering van de macht en kan dus niet anders dan het kapitaal dienen.

Of nog: als de politieker een bloeiende economie wil, moet hij de regels van het kapitalistische spel volgen en die regels dienen het kapitaal.

Maar wij leven toch in een democratie ? Bepalen wij dan niet zelf wie we aan de politieke macht brengen ? En betekent dit dan niet dat we mensen aan de macht kunnen brengen die niet het kapitaal, maar ons dienen ?

Ja, wij kunnen politiekers aan de macht brengen die sociaal zijn ingesteld, maar ook zij kunnen niet voorbij de regels en dus …

In feite komt het er op neer dat we bij verkiezingen mogen kiezen wie de belangen van het kapitaal gaat verdedigen. We kunnen dan liberalen kiezen die zo weinig mogelijk kruimels van de tafels van de rijken willen laten vallen. We kunnen “socialen” kiezen die wat meer kruimels willen laten vallen. Maar geen enkele politicus kan ons mee aan tafel brengen.

En dus komen er super rijken en belastingparadijzen.

We kunnen nog dieper doordenken.

Is dat heel gedoe van die belastingen niet onnozel ?

Als we die belastingen heffen pakken we die rijke geld af. Maar waarom laten we die rijken eerst zelf dat geld pakken ? Eerst laten we hen dat geld pakken, en dan pakken we het hen terug af.

Zou het dan niet veel efficiënter zijn om dat geld dadelijk zelf in onze kas te steken, zonder de omweg via de rijken ?

Binnen het kapitalisme kan dat natuurlijk niet, want dat is gericht op kapitaalaccumulatie of steeds groeiende rijkdom van de winnaars van de concurrentiestrijd.

Maar de nonsens van het geld eerst laten pakken om het dan weer terug af te pakken toont de nonsens van het kapitalisme aan.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *