Tijd van waanzin

Knack

Lotte Lambrecht

Factcheck: screenshot artikel over Groen is getrukeerd

Online circuleert een screenshot van een artikel op Het Laatste Nieuws, waarin wordt geopperd dat politieke partij Groen ‘piano’s racistisch vindt’ en daarom minder zwarte pianotoetsen wil. Dat klopt niet. Het gaat om een getrukeerde afbeelding.

Zover zijn we gekomen: iets wat duidelijk humor is, gaan we op zijn feitelijkheid controleren. Het moest eens geen waanzin zijn.

Wat is dat voor een samenleving die bekent dat ze niet meer weet wat waanzin is en wat niet ?

Voor Groen is het natuurlijk helemaal een ramp. Niet dat de Groenen echt zouden denken aan die zwarte toetsen. Zo waanzinnig zijn zelfs de Groenen niet. Maar het feit dat mensen het willen controleren omdat ze denken dat het zou kunnen is verpletterend voor het beeld dat mensen hebben van het huidige Groen.

Maar terug naar de waanzin.

Dat spelletje met pianotoetsen is op zich nog onschuldig.

Veel erger is dat we de waanzin ook niet meer herkennen op veel ernstiger vlakken.

Denk aan de oorlog.

DENK aan de oorlog.

KIJK naar de oorlog zoals hij feitelijk is. Wees niet bezig met de vraag wie de goeden en de slechten zijn. Kijk naar de oorlog zelf.

Zie je de waanzin ? Ik hoop dat je hem ziet, want anders zit ik opgescheept met een waanzinnige lezer.

Die waanzin leidt tot onbevattelijke dodentallen, uit mekaar gerukte gezinnen, mensen zonder toekomst die terecht komen in een platgebombardeerde wereld. Of neen, die waanzin “leidt niet tot”: dat ìs die waanzin.

“Ze” laten ons de waanzin zien: de kapotgeschoten huizen, de lijken. Dan denken we wat we moeten denken: waanzin ! We zijn bekwaam om het te zien. Maar dan wordt de waanzin verlegd naar de schuldige, en plots richt onze afkeer zich niet meer tegen de waanzin, maar tegen de schuldige … En worden we voorbereid om zelf mee te gaan doen aan de waanzin.

Herken je nu ook de waanzin van al die redeneringen over intenties van slechten en verheerlijking van mensen die hun leven geven … geven ? Het wordt gepakt ! Maar een aantal onder hen hebben zichzelf wijsgemaakt dat ze het geven.

Op onze oorlogsmonumenten staan de namen van zij die hun leven gaven voor het vaderland. 

Ik moet toch niet gaan uitleggen waarom dat waanzin is ?

Van mij mag je van alles geven aan het vaderland, je arbeid, de opbrengst van die arbeid en zelfs je Olympische medaille. Dat is dom. Maar je léven ? Dat is waanzin.

Maar ieder jaar gaat, de fanfare voorop, het dikgebuikte en met vaderlands lint omhangen profiteersel nog bloemen neerleggen aan het standbeeld dat de waanzin propageert.

Ja, want die waanzin wordt gecreëerd en gepropageerd door de machtshebbers die zelf er geen seconde aan denken om hun leven te geven. Ze hebben hun leven nodig om dat van anderen te nemen. 

De mooiste is Philippe aan het graf van de onbekende soldaat. Bij mijn weten is Philippe geen necrofiel. Maar daar dus wel.

De eenvoudige jongens die levend uit de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog kwamen, hadden begrepen wat hooggeleerden van nu niet beseffen: de waanzin van de oorlog.

Op de Ijzertoren in Diksmuide staat het in grote letters: nooit meer oorlog !

Als de Vlaamse Beweging in trouw aan zichzelf in deze tijd iets wil betekenen, dan heeft ze slechts één opdracht: de massale mobilisatie tegen elke deelname van belgië – en al zeker Vlaanderen – aan de oorlog in Oekraïne door wapenleveringen.

Natuurlijk is humanitaire hulp een plicht. Maar laat ons dan toch maar controleren of Zelensky die niet stiekem ombuigt in hulp voor zijn leger. Wie er geen gewetensproblemen mee heeft om zijn bevolking naar de slachtbank te leiden zal er zeker geen problemen mee hebben om wat geld te verdonkeremanen in dienst van die slachtbank.

Natuurlijk moet ik hetzelfde zeggen van steun aan Rusland. Geen haar op mijn hoofd dat zegt dat we Rusland op een of andere manier moeten steunen. En noteer maar: dat heeft niets vandoen met het feit dat Rusland de oorlog zou zijn begonnen en dus schuldig is. Wie schuldig is, is van geen belang. Het gaat om de strijd tegen de oorlog. Niet tegen de Russen of de Oekraïners.

Niet enkel de Vlaamse Beweging kan een stimulans zijn voor een oplevende vredesbeweging die De Croot en Francken met pek en veren beladen de Westraat uit jaagt en vervangt door niet-waanzinnigen.

Ook echt links heeft macht. Ik snap niet waarom de PVDA nog niet de Fabrique d’ Armes de Guerre de Herstal heeft platgelegd door een staking. Als symbool zou het kunnen tellen en er toe leiden dat Di Rupo zich bij de pek en verenclub moet aansluiten.

De PVDA kan het. Waarom doet ze het niet ?

Ik kan duizenden redenen bedenken die op het partijbureau van de PVDA naar voor worden gebracht om het niet te doen. Maar al die redenen worden opportunistisch gelul vergeleken met medewerking aan de waanzin.

En dan hoor ik de opportunisten krijsen: en wat zal het uithalen ? Zal de oorlog stoppen omdat Vlaanderen en Wallonië (Brussel is een waterhoofd. Oppassen of het barst) de waanzinnige Zelensky niet meer steunen ? Neen, natuurlijk niet. Maar dan zullen we tenminste niet meer schuldig zijn.

En misschien haalt het toch nog iets uit. Veronderstel dat wat er in belgië gebeurt, ook in Frankrijk of Duitsland wordt opgepikt ? 

Een betoging van een paar duizend man betekent niets. Zelfs niet van tienduizenden. Ze raakt niemand. En al zeker niet het grootkapitaal dat zich verrijkt aan de waanzin. 

Maar als overal in Europa de arbeiders van wapenfabrieken aan ’t staken gaan … ? 

Hallo Europese vakbonden ? Bij de grote rakettenbetoging (400.000 man !) in Brussel in 1983, liepen jullie op de eerst rij. Waar zijn jullie toeters nu ? Zijn jullie konten vergroeid geraakt met het pluche van de salons van de rijken ? Geïnfiltreerd ? Verkocht ? Misschien moeten de arbeiders van de FN ook maar eens het hoofdkwartier van het Europees Verbond van Vakverenigingen gaan bezetten ?

Misschien zetten we zo Europa op weg naar de enige manier om de derde wereldoorlog te voorkomen: een Europa, los van de Navo en neutraal zowel tegenover de VS, als tegenover China. Zonder Europa kan de VS die oorlog niet winnen, en China heeft geen enkel belang bij die oorlog.

Als dat zou lukken mag je van mij alle toetsen van de piano zwart maken, al zullen de groen-woke Chinezen dan wel protesteren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *