Van Congo naar belgië

MO*

Walter Zinzen

Mensenrechtenschendingen onder Tshisekedi gestegen met 20 procent

De waarheid zeggen blijft een misdaad in Congo

Hij zou de mensenrechten in Congo doen naleven. Dat beloofde president Tshisekedi bij zijn aantreden twee jaar geleden. Van die belofte is tot nu toe evenwel niks in huis gekomen, schrijft Walter Zinzen. Integendeel. Tshisekedi is er niet alleen niet in geslaagd om rust en vrede te brengen, hij heeft er ook niets voor ondernomen

Kijk eens aan ! Wie had dat kunnen denken ? Ik ben het eens met Walter Zinzen ! Zo zie je maar dat zelfs een belgicist zijn goede kanten kan hebben.

Eén zaak is overduidelijk: Walter houdt van Congo en de Congolezen. Dat siert hem. Ooit heeft Wilfried Martens de gevleugelde woorden uitgesproken tijdens een bezoek aan Congo: “Ik houd van dit land, zijn volk en zijn leiders.” Van Wilfried Martens weet je dat het een hypocriet was. Dat van dat land en volk flapte hij er maar bij om die leiders te kunnen vernoemen. Het ging toen om Mobutu die lange tijd een grote vriend is geweest van de VS en Boudewijn, de ei zo na heilige koning der belgen.

De VS hielden hem de hand boven het hoofd en aan de macht omdat ze het Congolese uranium nodig hadden voor hun atoombommen. Toen ze technisch gezien dat uranium niet meer nodig hadden, hebben ze Mobutu vrolijk laten vallen en het terrein vrijgelaten voor Kabila. 

Boudewijn en Mobutu waren grote vrienden omdat Mobutu de aartsvijand van Boudewijn, Lumumba, aan Tjombé”, vazal van Boudewijn en de belgen heeft uitgeleverd zodat die Lumumba konden vermoorden.

Daarbij speelden natuurlijk de grote financiële belangen van het koningshuis en het belgische grootkapitaal die de kolonisatie feitelijk gewoon verder zetten, maar dan niet meer in naam van belgië maar in eigen naam. En voor eigen profijt. Dat spelletje gaat ook nu nog door. 

Kabila heeft lange tijd die kolonisatie geen strobreed in de weg gelegd. Op een bepaald ogenblik is er dan toch een kink in dat kabeltje gekomen en zijn de betrekkingen tussen het Congo van Kabila door de toenmalige minister van buitenlandse zaken Van Gucht op vrieskou gezet. Later zijn de plooien dan weer glad gestreken.

Merk daarbij op dat een belgische minister van buitenlandse zaken in de rest van de wereld eigenlijk niets voorstelt. Toch is hij belangrijk, precies om de belangen van het belgische grootkapitaal in Congo te vrijwaren. Dat is een van zijn hoofdopdrachten. En ja, wie is er nu minister van buitenlandse zaken ? Wilmès ! Ja, de Wilmès die als premier van een regering in lopende zaken samen met De Croo en De Crem een bezoek aan Congo heeft gebracht op een ogenblik dat dit totaal geen lopende zaak was. De media hebben dat toen vernoemd, maar zijn er niet op doorgegaan omdat er ergens een doofpot klaar stond. Het ging er toen om dat Thisekedi aan de macht gekomen was en de “belgische” belangen bij die nieuwe machthebber moesten bepleit worden.

Het is dus nogal naïef van Zinzen dat hij verwacht dat belgië iets zou doen tegen Thisekedi. Zeker als hij daarbij Wilmès vernoemt ! Thisekedi is de garantie voor het koningshuis en het belgische grootkapitaal dat ze kunnen verder gaan met de kolonisatie. Om de Congolese mens geeft niemand iets. Integendeel: dat er in de mijnen in Oost-Congo kinderen in levensgevaarlijke omstandigheden en met grote gezondheidsrisico’s tegen een hongerloon in die mijnen moeten wroeten raakt de koude kleren van de kapitalist niet. Het gaat om de winst nietwaar ?

Nu moeten jij en ik daar niet teveel kabaal over maken, want onze smartfoons zitten vol met  materiaal  dat uit die mijnen komt. Als ze die kinderen daar een fatsoenlijk loon zouden geven, zouden onze foons een stuk duurder zijn. Ik heb hier nog nooit iemand tegen die lage prijs horen protesteren.

Overigens zijn die mineralen ook hoog nodig voor zowat alle technologische vergroening. Kobalt is een van de essentiële materialen  bij de productie van elektrische wagens. Die zouden een pak duurder worden als dat kobalt op een menswaardige manier zou ontgonnen worden. Maar daar hoor ik de groenen en Tinne Van Der Straeten niet over. De groene fundamentalisten zijn bereid om de smerigste kinderarbeid te aanvaarden als het de wereld maar groener maakt.

En zeg nu niet dat belgië niets kàn doen.

In de tijd van Lumbumba kon het dat wel: het kon in Oost-Congo een onafhankelijkheidsbeweging op gang krijgen en bewapenen. Het kon een staatshoofd (Lumumba) vermoorden en daarmee weg komen. De belgische para’s hebben er eeuwige roem verworven door een humanitaire actie die niet enkel humanitair was.

Het kan dus. Maar ondertussen is belgië de draaischijf voor de wereldhandel in Congolees tin, goud, kobalt… Dus waarom zou het dat doen ? Overwegingen van menselijkheid tellen niet in het kapitalisme. 

En ja, de eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat de Chinezen in heel het verhaal geen mooie rol spelen en zowat heel Afrika stilaan inpalmen. De Chinezen wordt verweten dat ze de plaatselijke machthebbers niets in de weg leggen en zich niet bekommeren om de mensenrechten. Maar als er één plaats is waar ze daarover moeten zwijgen dan is het het belgische koninklijke paleis en de salons waarin de De Croo’s, Van Guchts, Michels, Verhofstads… hun centen tellen.

Overigens: van de huidige belgische regering moeten de Congolese kinderen zeker niets verwachten, want die regering zit vol met vertegenwoordigers en belangenbehartigers van het koningshuis en het belgische grootkapitaal. Je denkt dan natuurlijk dadelijk aan de liberalen.

Maar ook de Waalse socialisten (de Vlaamse betekenen niets) zullen hun mond niet open trekken, want die hebben zoveel boter op het eigen hoofd dat ze geen recht van spreken hebben: de Fabrique Nationale d’ armes de guerre de Herstal is helemaal niet nationaal, maar puur eigendom van het Waalse gewest dat sinds 1980 volledig geregeerd wordt door de PS. Dat de Raad van State de verkoop van die wapens aan Saoedi Arabië verbiedt en dat die wapens terecht komen in de smerigste oorlog die nu bezig is – Jemen – belet het Waalse gewest  niet om via achterpoortjes toch die wapens te verkopen. Lang leve belgië ! Is er nog iemand die er fier over is van belg te zijn ?

 

2 Antwoorden op “Van Congo naar belgië”

  1. IK ben fier Belg te zijn.
    Toen de Belgen uit congo vertrokken waren er veel die zeiden tegen hun “patron” . Bwana , je komt toch terug hé.
    Ik ben er zeker van dat, indien congo nog onze “kolonie” moest zijn,er geen kinderen in de mijnen zouden werken.
    Ik was in Senegal en Gambia en Indonesie, nergens zoveel vuiligheid gezien als in die landen ;

    1. Grigori, mag ik je er toch opmerkzaam op maken dat er een detail is dat je schijnt te vergeten: dat van die afgekapte handen. Je kan dan misschien opwerpen dat dat niet de belgen waren. Maar het was in ieder geval de koning der belgen. Maar ook nadat Leopold de kolonie aan het land “geschonken” had, is de uitbuiting van de Congolezen verder gegaan. Tenslotte hebben die mensen daar ook toen slavenarbeid verricht en ging de winst naar het belgische grootkapitaal. Als je ergens fier over mag zijn in verband met Congo, dan is het over het werk van de belgische paters en nonnekes waar de atheïsten zo graag meewarig over doen. Overigens kan je niet ontkennen dat iemand als Lumumba die het echt goed voorhad met de bevolking door de belgen is vermoord, juist omdat onder hem de winst naar de bevolking zou zijn gegaan en niet naar Brussel. Ook daar weer heeft de door de belgen geliefde koning Boudewijn een misdadige rol gespeeld. Daarna heeft belgië dan de hand boven het hoofd van Mobutu gehouden, omdat die wél de winst naar Brussel liet gaan en het volk totaal in de steek liet. De toestand nu is het resultaat van het feit dat belgië uitbuiters zoals Mobutu en later de Kabila’s aan de macht heeft gehouden. Fier zijn om belg te zijn… ik dacht het niet. Overigens heb ik persoonlijk met heel de zaak niets te maken. Niet in goede of niet in slechte zin. Ik ben dus niet fier over mijn belg zijn, net zo min als ik er beschaamd over ben. Dat ik het niet wil zijn, heeft met andere zaken te maken. En oh ja, die mijnen waar je het over hebt, zijn ook wel in handen van het belgische grootkapitaal en het belgische koningshuis…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *