Van een Duits Europa, spaar ons Heer !

De Groene Amsterdammer

Ewald Engelen: Het beste boek dat ik deze Kerst heb gelezen is Germany’s Hidden Crisis van de Duitse arbeidssocioloog Oliver Nachtwey. Het is een nuchtere analyse van de actuele toestand van de Duitse samenleving, en fungeert als spiegel van wat er mis is met Europa. Dat is meer dan wij denken. De toestand in Duitsland is namelijk veel minder florissant dan wij menen.

Ewald Engelen heeft gelijk. Niet altijd. Maar nu wel. Hij haalt zijn mosterd wel uit een boek dat ik niet zal lezen omdat het waarschijnlijk te geleerd is voor mijn beperkte hersencapaciteit. Maar de beschrijving die hij geeft van de arbeidssociologische toestanden in Duitsland is correct en maakt me kwaad. Héél kwaad omdat het proces dat Oliver Nachtwey beschrijft is begonnen in een periode dat in Duitsland, maar ook in de rest van Europa, de socialisten aan de macht waren. En die socialisten hebben de arbeiders schaamteloos verraden.

Bij ons werd de vorige regering geleid door de socialist Di Rupo. Ook hij heeft deze politiek van afbraak van de sociale zekerheid gevoerd. Als het met de socialistische politiekers aan de macht al zo erg is, wat zal het dan worden als de kapitalistische politiekers (de liberalen !) aan de macht komen ? Eigenlijk is dat ondertussen al volop bezig. De regering Michel I heeft de lijn Di Rupo doorgetrokken. Je kon ook moeilijk anders verwachten van twee liberale partijen (de MR en de VLD), een CD&V met een lamme linkervleugel (Arco !) en de N-VA waarvan ik niet goed weet welke sociaal economische visie ze heeft. Het zou kunnen dat deze niet zo liberaal is als de politiek die de N-VA in deze regering heeft voorgestaan omdat het voor de afbraak van dit onland noodzakelijk is dat de socialisten, en zeker de Waalse socialisten, op belgisch vlak buiten spel worden gezet. Of nog: belgië wordt onbestuurbaar als er tegenover het onvermijdelijk linkse Wallonië een rechts Vlaanderen staat. De economisch rechtse houding van de N-VA zou dus strategisch kunnen zijn. Velen gaan er van uit dat het volksnationalisme van de N-VA per definitie rechts is. Dat is ook zo op staatkundig vlak, maar niet noodzakelijk ook op sociaal-economisch vlak, zoals de extreem linkse Catalaanse separatisten aantonen. Wat er ook van zij: de politiek die de N-VA, samen met de MR, en vooral de VLD, heeft gevoerd ligt in de lijn van wat er in Duitsland is gebeurd, en vanuit menselijk standpunt schandalig. De Wever heeft het graag over de mensenrechten. Terecht ! Maar dat hij dan begint met de mensen waar het over gaat uit de kapitalistische armoede weg te halen, in plaats van ze er in binnen te voeren. De CD&V heeft enkel in schijn wat tegengas gegeven. Zo van: hou me tegen of ik doe iets ! Maar al het vorige is praat voor de vaak. Ik heb het elders al gesteld: de overgang van het Rijnlandmodel (onze sociale zekerheid) naar een puur kapitalistisch model is onvermijdelijk. En binnen dat kapitalisme is er geen hoop op menswaardigheid voor de niet-kapitalist.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *