“Amerika tegen China” doorprikt vooroordelen en toont echte inzet

De Wereld Morgen

“Amerika tegen China – De nieuwe Koude Oorlog” weerlegt de cliché’s over China en herleidt het conflict tot zijn ware dimensie: de hardnekkige strijd van een wereldmacht die zijn economische dominantie ziet afkalven en alleen nog zijn militaire suprematie over heeft om China (en de wereld) naar zijn hand te zetten. Auteur Jude Woodward is op 23 en 24 januari in België voor lezingen over haar boek. Een aanrader.

Neen, ik hou niet van China. Er is iets mis met een volk dat een misdadiger als Mao heeft vereerd. Ik weet dat ik moet oppassen met dat soort uitspraken, want zeg ik ook hetzelfde over de Duisters en Hitler ? En ja, ik zeg hetzelfde over het Duitse volk. Maar het is duidelijk dat de Duitsers in de voorbije periode dat soort geintjes hebben afgezworen. Mijn uitspraak slaat dus niet op een volks-aard, maar op de aard van een volk in een bepaalde periode. Wat ik zeg over de Duitsers kan je niet zeggen van de Chinezen, want Xi Jinping, heeft zichzelf tot president voor het leven laten benoemen, en is dus in feite een dictator. Dat is een beetje pijnlijk voor onze koninklijke houten klaas Philippe, want die heeft in 2014 aan Xi het grootlint van de Leopoldsorde verleend.

Dus neen ! Ik wil niet wakker worden in een wereld die door de Chinezen wordt gedomineerd. Maar ik leef nu in een wereld die door de Amerikanen wordt gedomineerd, en dat wil ik ook niet. Wat de Chinezen zouden uitspoken als ze werelddominantie hebben, moeten we afwachten. Wat de Amerikanen uitspoken wéten we, en dat is totale rotzooi.

Ondertussen moeten we ons voorbereiden op een volgende wereldoorlog. Want de Chinezen breiden hun oorlogsmachine wel serieus uit. En er komt een punt waarop de Amerikanen zullen moeten zeggen: tot hier en niet verder. Met andere woorden: de Amerikanen zullen ooit in een situatie terecht komen waarin ze moeten aanvallen voor de Chinezen te sterk zijn. In het artikel wordt gesteld dat de Chinezen minstens 25 jaar nodig zullen hebben om de Amerikanen bij te benen, maar zolang kunnen de Amerikanen dus niet wachten. Die periode wordt nog verkleind doordat de Amerikaanse economie – zoals het artikel terecht stelt – onder druk staat door de investeringen in de wapenindustrie. Die druk is niet lang meer vol te houden, en dus komen de Amerikanen binnen afzienbare tijd in een situatie waarin de investeringen in de wapenindustrie moeten gaan renderen. En de enige manier om wapens te laten renderen bestaat er in dat je ze ook gebruikt. Daar moet verder geen tekeningetje bij.

Als opportunist kan ik nu niet anders dan hopen dat de Amerikanen zo snel mogelijk de oorlog met China beginnen. Met het huidige verschil in slagkracht zou het conflict dan op een redelijke termijn kunnen beslecht zijn, en misschien zelfs beperkt kunnen gehouden worden. Maar eigenlijk geloof ik niet in dat laatste. Want de Russen zullen niet in hun zetel blijven zitten, en de Chinezen zijn al aanwezig in de hele wereld.

Neen, het ziet er niet goed uit !

Maar ik heb geen medelijden met jullie. Want jullie zijn aanhangers van het kapitalisme dat de eigenlijke oorzaak is van de hele toestand. Jullie zijn triestige figuren die eigenlijk niet beter verdienen.

Neen, dat meen ik niet echt. Maar ik moest het toch zeggen.

Overigens is er iets grappigs aan heel de zaak: in de tijd van Mao verweet het “verlichte” Westen de Chinezen dat ze zich opsloten in een Marxistische economie, en zich niet inschakelden in het kapitalistische systeem. Nu schakelen ze zich wél in en is het ook weer niet goed. En eigenlijk hadden we het kunnen weten: de kapitalistische economie draait op concurrentie. Als de Chinezen dan op die markt komen, worden ze uiteraard concurrenten. Wie het kapitalisme omarmt moet dus niet kwaad zijn op de Chinezen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *