Alzo sprak Zorrothustra over gele hesjes en jonge besjes

Ik geef graag het woord aan een gastschrijver !

Hallo Charles,

Hier een paar van mijn bedenkingen aangaande de “spijbelaars”. Pervers was dit al van bij het begin. Dit protest is een puur product van de kapitalistische ideologie zelf. De klimaatspijbelaars willen iets dat onmogelijk is: verandering!, maar dan zonder verandering. Alleen het inhoudsloze uitroepteken blijft over wanneer de som is gemaakt.

Het klimaatgespijbel is in zekere zin de gelehesjes-“opstand” voor kinderen, aangeboden in een hapklaar format dat lang in de maak is geweest en niet toevallig plots succes heeft: wat te geloven, hoe te protesteren, en de na te kakelen onzin worden mooi voorgemodelleerd en door het daartoe geconditioneerde “volk” massaal gevolgd. Maar de protesten zijn in wezen een consumentenopstand die gevoed wordt door een gecreëerde angst: de gele hesjes willen dan wel vaagweg “het politiek-bankaire” systeem doorbreken, de macht aan het volk, oplossingen voor de klimaatproblemen en migratie, etc… met niemand die ook maar een begin van een idee heeft over hoe dit aan te pakken, maar (en dan worden ze plots wel specifiek) de verandering moet en zal in functie zijn van het onmiddellijke en totale behoud van hun koopkracht en moderne levensstijl: lage benzineprijzen en belastingen, school- en gezondheidszorg mogen niets kosten, etc.  Daarbij blijven het systematische dagelijkse geweld en de ongelijkheid die noodzakelijk zijn om dit in stand te houden netjes uit beeld.

Vooral de spijbelaars willen daarbij ook dat de overheid, de ministers, het probleem eventjes voor hen oplossen. Hun zelfgekozen positie is die van onschuldig en passief-hulpeloos slachtoffer. Daarin verschillen ze nog het meest van andere/vroegere studentenprotesten. Het is een virtuele hyper-opstand waarbij iedereen blijft liggen.

Lacan zei tot de mei ’68 studenten: “En tant que révolutionnaires, vous êtes des hystériques qui réclament un nouveau maître. Vous en aurez un.” Hij beschouwde de hystericus als een slaaf op zoek naar een meester. Ook in dit geval is er geen spoor van ambitie te bespeuren om uit de slavernij te treden.

En dan zijn er die ontroerde reacties van -vooral- ouders, leerkrachten en jeugdwerkers die om ter hardst roepen: “Oh kijk toch eens hoe fantastisch goed onze gedreven, ontwakende, moreel-superieure pubers bezig zijn!”, hen alvast in bescherming nemen tegen kritiek en niet genoeg in de verf kunnen zetten dat ze zelf het spijbelen steunen en zelf gaan mee betogen. Het lijkt op steun, maar het is eigenlijk minachting. De echte boodschap luidt: “Wat je zegt maakt geen ene moer uit want je bent nu eenmaal een onnozel kind en je snapt er niks van, maar dat geeft niet, ik waardeer je omdat je het zo goed bedoelt. En nu ik erover nadenk, ik snap er eigenlijk ook niks van, dus laten we samen wat onnozele slogans verzinnen – euh, downloaden – en het goed gaan bedoelen.” Coole selfies – bewijs:  ik was erbij, toen we niets veranderden, aan de goede kant van de geschiedenis! Herbeleef de manifestatie dezelfde avond nog op uw nieuwssite naar keuze. 

Zelfs Joke Chimneyflies – ik hou haar achternaam graag betekenisvol met haar voornaam in overeenstemming – deed een Marghemmetje en probeerde haar eigen kar aan de Anuna locomotief te haken. (Of de spijbelkar achter haar eigen locomotief te haken. Ach, eigenlijk zijn het alleen karretjes die al allemaal achter dezelfde locomotief-waarover-niet-gesproken-wordt hangen.) Ze voelde zich gesterkt in haar beleid door die prachtige jongeren. Accaparatieve minachting. Gisteren liet Anuna verstaan dat Chimneyflies haar sympathie beter verder in haar derrière kon cultiveren. (Daar had ik dan wel weer sympathie voor…)

Dat Anuna eraan toevoegde dat Chimneyflies beter met dertig klimaatwetenschappers in debat zou gaan, zou ze echter beter op zichzelf toepassen. Een debat met onafhankelijke klimaatwetenschappers, welteverstaan, wiens carrière niet van de klimaatkerk afhangt en die haar kunnen uitleggen hoezeer de zaak gemanipuleerd is. Niet dat ze zich zorgen moet maken, qua milieuproblemen blijft er meer dan genoeg relevants over om voor te spijbelen, ook als zal blijken dat die klimaatpaniek gebaseerd op het CO2/global warming-verhaal misplaatst is.

Het is ook allerminst toeval dat het – nog iets grootschaliger bekeken – allemaal klimaatspijbelmeisjes zijn die door de media tot fenomeen (model) gekataliseerd worden. Maar dat is voor een volgende keer. (Zoek alvast eens de trailer op van: Alita: Battle Angel.)

Groeten!

Zorrothustra

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *