Het schandaal van de Europese democratie: Catalonië

Op 8 januari brachten Kamerlid Peter Luykx (N-VA) en Catalaans parlementslid Aurora Madaula (Junts per Catalunya) een bezoek aan zeven Catalaanse politieke gevangenen in de gevangenis van Lledoners in Catalonië. Zij zitten in voorhechtenis achter de tralies voor hun betrokkenheid bij het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum in oktober 2017. Sommigen van hen al langer dan een jaar.

Het is een schandaal dat Europa systematisch de kant kiest van de Spaanse Francisten, fascisten, medestanders van Hitler. De reden: een afscheiding van Catalonië van Spanje zou ook bijvoorbeeld de Schotten en de Vlamingen kunnen versterken in hun streven naar onafhankelijkheid. En meer kleine staten zouden de macht van het Europese grootkapitaal versnipperen en verminderen. Die belangen van het grootkapitaal zijn uiteraard veel belangrijker dan de democratische waarden die nu in Spanje schandalig worden genegeerd, een rechtstaat onwaardig.

De Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging is sterk links of zelfs extreem-links georiënteerd. Dat maakt de zaak voor het kapitaal natuurlijk nog veel erger. Het siert de rechtse n-va dat ze toch vanuit haar eigen ideologie voorrang geeft aan het volksnationalisme (al is dat niet mijn ding) boven de rechtsheid. Dat geeft hoop voor een onafhankelijk Vlaanderen dat dus ook links zou kunnen zijn.  Of nog – en de Catalanen bewijzen het- volksnationalisme moet niet per se réchts zijn.

In die context kan ik onmogelijk de houding van de pvda begrijpen die de kant kiest van het Europese grootkapitaal, en in dit onland ook de kant van het belgische grootkapitaal.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *