Wetenschappers voor het klimaat ? Volksverlakkerij !

De Standaard

Wetenschappers schrijven open brief: ‘Klimaatdebat voeden met feiten

De actievoerders die op straat komen voor het klimaat hebben groot gelijk. Dat is de boodschap van de open brief die 3.455 academici ondertekenden.

Iedere wat oppervlakkige lezer besluit hier uit dat 3.455 wetenschappers de open brief ondertekend hebben.

Je hoeft de rest van het artikel in de Standaard zelfs niet te lezen. Hier wordt weer de aloude truc opgevoerd: zeg in de titel wat niet juist is, maar wel de boodschap die je wil verspreidt. En geef in het artikel zelf dan wél de juiste informatie, zodat men je niets kan verwijten. Ga er dan van uit dat de meeste mensen enkel de titel lezen, of zelfs niet opmerken dat er een verschil is tussen titel en artikel, en je hebt je valse boodschap verspreid, en het volk verlakt.

Hier toegepast: in de titel gaat het over wetenschappers. In het artikel over academici. Dat is niet hetzelfde. Want hoeveel van die zogenaamde wetenschappers zijn klimaatwetenschappers ? Ja, het zijn allemaal academici, sommigen filosofen, anderen zelfs echte wetenschappers. Maar wetenschappers in een andere discipline dan de klimaatwetenschap. Stel dat een longspecialist dit manifest ondertekent. Ja, hij is een wetenschapper. Maar als hij geen klimaatwetenschapper is, wat weet hij dan wetenschappelijk over het klimaat ? Hij zal wetenschappelijk weten dat fijn stof slecht is voor de longen. Maar of het klimaat verandert, en dat gebonden is aan menselijke activiteit, kan hij niet wetenschappelijk beweren. Eigenlijk is dit manifest dus waardeloos. Want volgens het artikel zelf is het ondertekend door twee  klimaatwetenschappers. Dat lijkt me geen overdonderend aantal. Een van hen is Jean Pascal van Ypersele. Ja van de adellijke familie, en dus gelinkt aan het koningshuis, en dus ook verdediger van het onland belgië. Dat alleen al maakt hem verdacht. En Philippe Huybrechts is verbonden aan het VN-klimaatpanel (IPPC), en dus in dienst van het kapitaal dat alle belang heeft bij vernieuwing van de industrie. 

Wat schiet er dan nog over van de wetenschappelijke waarde van dit manifest ?

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *