Weer eens de Amerikaanse oliebelangen: Venezuela

De Groene Amsterdammer

Venezuela is in diepe crisis

Inflatie: een miljoen procent

Nog maar kort geleden ondersteunde de olie van Venezuela een ‘links getijde’ in Latijns-Amerika. Nu is het socialisme vastgelopen en heeft een rechtse golf op het continent Venezuela bereikt. Opnieuw speelt olie een centrale rol.

En als je “olie” zegt, zeg je US.

En dus doet de CIA haar werk en staat er plots iemand op die even plots genoeg middelen heeft om de Anuna uit te hangen. Er zijn voor de Venezolaanse man met de pet in de straat natuurlijk wel redenen om ontevreden te zijn. Daarvoor heeft de CIA wel gezorgd. En dus marcheren de nuttige idioten voor recht, democratie en de Amerikaanse oliebelangen. Alleen hebben ze dat laatste niet door.

Ondertussen hebben ook een groot aantal Europese landen de kant van marionet Guiado gekozen. Dat moet niet verwonderen: want als het op olie aankomt is ook Europa een marionet, maar dan van de US.

Eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat president Maduro ook de nodige fouten heeft begaan. De toestand in zijn land is ook zijn schuld. Maduro is duidelijk niet van het gehalte van Chavèz. Maar eigenlijk doet dat er niet toe. Want de hypocrisie en leugenachtigheid aan “onze” kant is te groot.

Zo wordt er op gewezen dat Maduro bij zijn verkiezing wel een meerderheid van twee op de drie stemmen haalde, maar dat minder dan de helft van de Venezolanen is komen stemmen. Het democratisch gehalte van zijn verkiezing is dus betwistbaar. Maar wat dan met Trump die verkozen is met 27,26 % van de stemmen ? En zelfs 2 miljoen stemmen minder haalde dan Clinton ? Macron is in Frankrijk verkozen met 31,02% van de stemmen. Waarover hebben we het dan ? Of beter: dan hebben we het over hypocrisie in dienst van de oliebarons. Maar ja, dat moet niet verwonderen: in het kapitalisme staat àlles in dienst van het kapitaal.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *