Ik beken: ik heb zilverpapier gespaard voor de negerkes

Doorbraak

Kolonialisme: tijd voor excuses

Op 11 februari publiceerde de Working Group of Experts on People of African Descent een eerste — voorlopige — verklaring over haar bezoek aan België. De Working Group bezocht ons land met de opdracht te onderzoeken hoe België omgaat met onze gemeenschap van Afrikaanse afkomst. De verklaring was niet bijzonder positief, iets dat premier Charles Michel blijkbaar verraste. België heeft nog een lange weg af te leggen Nochtans zijn de conclusies van de Working Group allesbehalve nieuw. België heeft nog een lange weg af te leggen als het gaat over het aanpakken van systemisch racisme, blank privilege, en niet in het minst het koloniale verleden.

Ik houd niet van Michaël Domen. Op Doorbraak wordt hij voorgesteld als links progressief. Ik noem dat nep links politiek correct nuttig idioot.

In zijn artikel geeft hij interessante beschouwingen, maar alles wat hij schrijft gaat uit van een rapport van Working Group of Experts on People of African Descent . Deze werkgroep van de VN wordt niet in vraag gesteld. Als ik je vertel dat de voorzitster van deze groep stelt dat Nederland moet stoppen met het sinterklaasfeest omdat zwarte piet racistisch is en een terugkeer naar de slavernij, weet je genoeg. Het gaat hier om een bende fanatici die niet bekwaam zijn om breder te kijken dan hun eigen benepen spectrum.

Deze werkgroep bezoekt landen gedurende 5 à 6 dagen en brengt dan een rapport uit. De groep is aangekomen in belgië op 4 februari en heeft Antwerpen bezocht op 6 februari. Al op 11 februari bracht de groep het voorlopig rapport uit waar Domen zich op baseert. Als je het mij vraagt is het gewoon onmogelijk om in die tijdspanne serieus onderzoek te doen, en dan ook nog een serieus rapport op te stellen, zelfs al is het slechts voorlopig. Mijn slecht karakter zegt mij dat de conclusies van dat rapport al geschreven waren voor die onnozelaars hier aankwamen, en dat ze gewoon een paar dingen die in hun kraam pasten hebben ingevoegd om hun conclusies te motiveren.

Domen neemt klakkeloos het standpunt van dat rapport over. Daarbij concentreert hij zich op het koloniale verleden van belgië, en begint met te stellen dat er verzoening nodig is. Maar is dat wel zo ?

Verzoening is een herstel van een relatie na een breuk. Kan iemand mij vertellen waar die breuk met de Congo er is geweest ? België heeft na de kolonisatie miljoenen ontwikkelingshulp naar Congo gestuurd. Slechts recent is het daarmee gestopt omdat die miljoenen niets hebben bijgedragen aan de penibele toestand van de Congolese bevolking. Je blijft geen water dragen naar een bodemloze put. Vlaanderen zou daar beter aan denken als het gaat over de miljardentransferts naar Wallonië. Die miljoenen zij verdwenen in de zakken van de Mobutu’s en Kabila’s. Domen zegt dat verzoening begint met het erkennen van de eigen fouten. Als er dan toch een relatiebreuk met Congo zou zijn, zou ik toch graag zien dat om die relatie te herstellen, niet enkel belgië, maar Congo de eigen fouten erkent. Misschien moeten ook de Mobutu’s en Kabila’s zich eerst even verontschuldigen ? En vermits Mobutu, uitbuiter van zijn volk, tot kort voor zijn einde de hand boven het hoofd werd gehouden door de VS, verwacht ik ook van de VS een verontschuldiging. 

Natuurlijk moet je je vragen stellen bij die zogenaamde ontwikkelingshulp. Want veel daarvan werd voorgesteld als hulp, maar was enkel bedoeld om op kosten van de belgische belastingbetaler de belangen van het belgische grootkapitaal in Congo te bevorderen. Ik zou graag zien dat de VN groep ook dit aanklaagt, want dan komt het belgische grootkapitaal in het vizier. Maar daarover heeft de groep het dus niet. Want de VN is een kapitalistisch vehikel. Laat dus niet belgië maar het belgische grootkapitaal beginnen met zich te verontschuldigen.  alhoewel: eigenlijk vallen belgië als staat en het grootkapitaal samen.  En dan komen we natuurlijk ook uit bij Boudewijn, het toppunt van koninklijke hypocrisie die het bevel heeft gegeven om Lumumba te vermoorden, de enige Congolese leider die niet uit was op persoonlijke verrijking. Ik kan mijn hand er niet voor in het vuur steken dat ook hij niet vroeg of laat in de corruptie zou zijn terecht gekomen. Maar op het ogenblik dat Boudewijn hem liet vermoorden was hij wél nog correct. En zo komt de profiteurscollectie van Laeken in het vizier. De eerste die zich heeft verrijkt aan de kolonisatie was Leopold I. Philippe de geconstipeerde, en zijn Mathilde, geil van ambitie, profiteren nog altijd van de toen opgestapelde rijkdom. Herstelbetalingen ? Ik ben daar voor ! Laat het schijtsel van Laeken het voorbeeld geven ! Heeft naast het koninklijke gekots ook belgië geprofiteerd van de kolonisatie ? Ja, maar dan staat het woord belgië voor het belgische grootkapitaal, en niét de belgische werkende mens. Natuurlijk heeft de kolonisatie met, bijvoorbeeld, goedkope grondstoffen de belgische economie helpen groeien, en hebben de werkmensen daar voordeel door gehad doordat die groei werkgelegenheid meebracht. Maar het voordeel dat de werkmensen daar uithaalden, was wél verbonden met keihard werken, en zeker tot na de tweede wereldoorlog ook nog tegen een schandalig laag loon dat hen niet uit de armoede haalde. Die mensen hebben dus niét geprofiteerd van de kolonisatie. Ze hebben meegewerkt aan de rijkdom van het krapuul, maar ze hebben niet gekoloniseerd. 

Als de staat belgië herstelbetalingen doet, dan zullen die betaald worden met belastingsgeld. En wie betaalt die belastingen ? Niet het belgische grootkapitaal, dat is ondertussen genoeg geweten, maar de gewone belgische man in de straat. Juist hij die niét moet betalen.

Als Domen écht links was, dan had hij toch ook daar over iets moeten zeggen !

Neen, eigenlijk is het simpel: de kolonisatie was een kapitalistische onderneming. Een onderneming die niet enkel beperkt bleef tot de kolonisatie van toen, maar die ook nu nog overal in de wereld oorzaak is van toestanden, gelijk aan die van de Congolese kolonisatie. Of wat doet de Shell Company (hoofdaandeelhouder het Nederlandse koningshuis) nu nog in Nigeria, Curaçao, Brazilië, Argentinië, de Filippijnen… ? Maar daarover zegt de VN niets. Ze heeft wel een commissie voor het respect van de mensenrechten door bedrijven. Maar deze commissie is pure show. Ze kàn niets, en ze doét niets. De VN vraagt dus geen verontschuldigingen van de Shell, en al zeker geen herstelbetalingen. Want het kapitalisme geeft niets, maar steelt alleen maar.

Maar ik beken. Ik heb zilverpapier gespaard voor de arme negerkes. Ik heb tegen een hond gezegd: zit ! Ik hou van een lekkere biefstuk en een vers gekookt eitje. Ik rij met een diesel. Ik heb nog nooit achter Anuna aangelopen. Ik ben er van overtuigd dat de islam zoals hij zich nu voordoet, niet overeenkomt met de mensenrechten. Ik denk dat een koningshuis niet past bij een democratie. En mijn atoombom is gemaakt met uranium uit Congo.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *