De leugens van een Spaanse nationalist

Knack

‘De rechtszaak tegen de Catalaanse separatisten is allerminst een politiek proces’

Rafael Arenas, hoogleraar aan de Autonome Universiteit Barcelona, heeft er alle vertrouwen in dat het proces tegen de voortrekkers van de Catalaanse onafhankelijkheid momenteel eerlijk verloopt, maar ‘als zij achteraf vinden dat dat niet het geval was, staat de deur van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens open’.

Sorry, maar dit artikel van miskleun Arenas is van een beschamend intellectueel niveau. Ik heb altijd al gedacht dat het francisme het verstand aantast. Maar nu weet ik het zeker.

Arenas begint met te stellen dat het aantal vonnissen van het “Europees Hof voor de Rechten van de Mens” waarin sprake is van een schending van het “Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens” tegen het Spaanse gerecht lager ligt dan tegen het gerecht van bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland. Eerste bedenking daarbij: het aantal vonnissen van het Europees Hof is afhankelijk van het aantal klachten bij het Europees Hof. Spaanse burgers hebben dus minder klachten ingediend. Is dat een bewijs van het correcte functioneren van dit gerecht ? Natuurlijk niet. Want als je de toestand in Spanje kent, en de macht van de franco-aanhangers, kan het even goed een bewijs zijn van de corruptie van het Spaanse gerecht: de mensen durven niet naar het gerecht en, a fortiori, het Europees Hof gaan om schendingen van mensenrechten aan te klagen. Het argument van de minder begaafde kan dus even goed tegen hem gebruikt worden. Dat heet men “in eigen voet schieten”.

Daarbij suggereert de minus habens dat het Franse en Duitse gerecht dus minder correct zouden zijn dan het Spaanse ? Kan het belachelijker ? . 

De francistische onnozelaar probeert dan aan te tonen dat het Spaanse gerecht onafhankelijk is, want het heeft Rajoy als getuige gedaagd. Eerst en vooral: Rajoy had als beschuldigde moeten gedaagd worden: hij was voorzitter van een partij die veroordeeld werd wegens corruptie. Dat hij van die corruptie niet op de hoogte was, is onmogelijk. En zelfs als hij niet op de hoogte was, was hij als voorzitter verantwoordelijk. In ieder geval heeft zijn partij, en dus ook hij, geprofiteerd van die corruptie. Daarbij komt dat de rechters zijn getuigenis ongeloofwaardig vonden. Maar als ze die niet geloofwaardig vonden, hadden ze toch ernstige aanwijzingen dat Rajoy wél op de hoogte was. Waarom is hij dan niet veroordeeld ? Ook hier weer schiet de smerige sukkelaar in eigen voet.

En daarbij: Spanje is pas in 1975 onder de Franco dicatuur uitgekomen. En bij mijn weten, blinken dictaturen niet uit door integere onafhankelijke rechtspraak en rechters en respect voor de mensenrechten. Op dit ogenblik zit de Spaanse magistratuur nog altijd vol met vroegere francisten, en mensen met heimwee naar de Grote Leider. Dat dat gerecht onafhankelijk zou zijn is een lachertje, zeker als het gaat om thema’s die de francisten nauw aan het hart liggen, zoals de Catalaanse onafhankelijkheid.

De vals kronkelende Arenas antwoordt op geen enkel argument van de mensen die spreken van een politiek proces. Ik ga hier de hele zaak niet opnieuw uit de doeken doen, maar elk weldenkend mens die die argumenten hoort wéét dat het wél om een politiek proces gaat. Dat het Duitse gerecht het Spaanse in de uitlevering van Puigdemont heeft teruggefloten, is ook niet zo maar gebeurd. Dat fluitje is dan ook door het Spaanse gerecht als een blamage aanzien. Als het Spaanse gerecht zelf zwaar tilt aan dat fluitje, is dat een teken dat het zich zelf terug gefloten voelt in een belangrijke aangelegenheid: zijn onafhankelijkheid. 

Het serpent toont wél aan hoe verdraagzaam de Catalanen wel niet zijn. Want het is hoogleraar aan de Autonome Universiteit Barcelona. Als ik Catalaan was, was die gast al lang, beladen met pek en veren, van mijn grondgebied verdreven, na gestenigd, geradbraakt en gevierendeeld te zijn. Er lopen nog genoeg francisten rond die van die praktijken zouden genieten.

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *