Eindelijk: Bart De Wever is een dommerik !

De Morgen

Anuna zet Bart De Wever op zijn plaats: “Hij heeft de boodschap niet begrepen”

Het is nu officieel, want Anuna heeft het gezegd: “Bart De Wever heeft het niet begrepen”. Anuna wél ! Dat kan enkel als Anuna slimmer is dan Bart. En Anuna is niet puberaal want keiverantwoordelijk en keigeëngageerd. En dat kei is niet puberaal, maar keivolwassen. Wil Anuna mij eens vertellen waarvoor zij verantwoordelijk is ?

Is zij verantwoordelijk voor de toestand van het klimaat ? Dan heeft ze gefaald. Is ze verantwoordelijk voor wat er moet gebeuren met het klimaatprobleem ? Dan zal ze de schuld op zich moeten nemen als het mis loopt. Natuurlijk is Anuna niet verantwoordelijk. Maar dan moet ze ook niet verklaren dat ze verantwoordelijk is. En wat gaat ze doen om haar verantwoordelijkheid op te nemen ? Ze begint met te zeggen dat het de politiekers zijn die verantwoordelijk zijn. Ze schuift dus eigenlijk de verantwoordelijkheid van zich af.  Ja, moest Anuna nog puberaal zijn, dan zou ik haar die nonsens kunnen vergeven, maar Anuna is volgens eigen zeggen niet puberaal. En dus vergeef ik het haar niét. Alhoewel: misschien is het eigen aan pubers dat ze ontkennen puber te zijn, en zich al volwassen voelen, en denken het beter te weten dan de volwassenen. Ondertussen heeft Anuna slechts één échte verantwoordelijkheid: haar studies. En die is ze keihard aan ’t verwaarlozen.

Als je het optreden van Anuna als puberaal beschouwt, moet je haar veel vergeven. Maar dan moet je de hele heisa ook in het juiste kader zetten: puberaal gedrag dat door allerlei omstandigheden uit de hand is gelopen. Bij die omstandigheden hoort de gevaarlijke mogelijkheid om via de sociale media mensen  massaal te manipuleren. En, nog erger: een aantal krapuleuze opportunisten heeft van deze manipulatie gebruik gemaakt om de zaak voor hun kar te spannen. Ik ga hier de groenen, de pvda en het stijfsel van Laeken (samen één strijd !) niet met naam noemen. Wat de groenen betreft: gezien de nuttige idiotie van Anuna is de kans groot dat ze aan de macht komen. Ik hoop dat Anuna dan nog genoeg energie heeft om actie te blijven voeren, want de groenen zullen heel snel op het probleem stoten dat al die klimaatmaatregelen geld kosten, véél geld. En dat dit onland kampt met een serieus begrotingstekort. Dat betekent dat we nu al geld aan ’t lenen zijn om de boel draaiende te houden. Groen zal dus keuzes moeten maken: ofwel geld voor het klimaat, ofwel geld voor de wegen, ziekenhuizen… sociale zekerheid. Ergens zal er geld moeten weggehaald worden voor de klimaatmaatregelen. De klimaatfantasten halen graag aan dat die maatregelen niet zo veel kosten, omdat veel van het benodigde geld moet gezien worden als een investering: het zal later zichzelf met winst terugbetalen. Dat kan wel waar zijn, maar om te investeren, heb je geld nodig. Je kan dat gaan lenen, maar geen enkele bank zal je een lening toestaan als je al voor miljarden leningen afbetaalt voor het begrotingstekort.

Ben ik nu tegen maatregelen voor het klimaat ? Natuurlijk niet. Voor mij moeten we allen soberder gaan leven, in het besef dat geluk niet afhangt van consumptie. Geluk hangt niet af van hebben, of van genot, maar van zijn. En van zijn voor anderen. Daar heb ik de klimaatproblemen niet voor nodig. Maar in een volgende blog zal ik het hebben over de balk in het oog van Anuna. En die maakt dat ze het échte probleem niet ziet: de groei-economie en het consumentisme die essentieel verbonden zijn aan het kapitalisme. En dat is dus wat ik ook verwijt aan het ecorealisme van Bart De Wever: ook de meest efficiënte technologische oplossingen zullen niets veranderen aan het probleem van de massaproductie en de consumptie die daarmee samengaat. Zelfs als we alle energie klimaatvriendelijk kunnen maken; als we alle CO2 uitstoot kunnen vermijden… zal de aarde de last van zoveel miljarden mensen die steeds meer produceren en consumeren niet kunnen dragen. En binnen het kapitalisme is die productie en consumptie niet terug te dringen.

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *