De VRT geeft toe dat zij gelogen heeft

De Wereld Morgen

Beste VRT, de ‘nooit eerder getoonde beelden’ Venezuela van 11 maart zijn al bekend sinds 24 februari

In een van The New York Times overgenomen bericht bevestigt de openbare omroep dat niet de politie van Venezuela maar betogers van de oppositie de USAID-trucks met ‘noodhulp’ in brand staken.

Ik ben er van overtuigd dat de voorganger van Maduro, Chavez, een idealist was die het goed voorhad met zijn volk en veel mensen uit de armoede heeft gehaald. En ja, hij heeft vergissingen begaan. Van Maduro’s idealisme ben ik niet zeker.

Maar ik ben er wél zeker van dat de VS er alles hebben aan gedaan om het Venezolaanse volk in de armoede en miserie te storten omdat Venezuela ondertussen, op Cuba na, het enige land in het Amerikaanse werelddeel is, waar ze het niet voor het zeggen hebben. Die politiek van de VS is een schande, zoals het een schande is dat onze media hier onbeschaamd de kant hebben gekozen van een staat die de mensen van een andere staat met opzet doet creperen om de belangen te dienen, niet van de bevolking van de eigen staat, maar van de rijken in die staat. Dit artikel geeft hiervan een voorbeeld.

Het is overduidelijk dat we in een toestand leven waarin we al zeker op twee domeinen permanent gehersenspoeld worden. 

Het eerste domein is dat van de consumptie met de reclame als hersenspoelmiddel. Moest dat enkel tot toename van consumptie leiden, dan zou ik daar misschien nog niet veel woorden aan vuil maken. Maar reclame heeft een aantal perverse effecten op het denken en voelen van de mensen. Reclame maakt dat mensen het gevoelen krijgen dat het geluk ligt bij wat ze hebben, en niet bij wat ze zijn. Zo maakt reclame egoïstischer, oppervlakkiger en asocialer. En ongelukkiger. 

Een tweede domein is dat van het kapitalisme. In de propaganda voor het kapitalisme speelt ook de reclame een rol, maar meer algemeen kan je stellen dat àlle sociale media de mensen er op alle mogelijk manieren van overtuigen dat het kapitalisme het enige denkbare economische systeem is. Dat heeft tot gevolg dat ook de liberale ideologie gemeengoed is. Er zijn mensen die denken dat het mogelijk is om binnen het kapitalisme een échte sociale manier van denken te ontwikkelen. Dat lukt ook wel bij een bepaalde elite (elite in menselijkheid, niet in intellect of bezit), maar het kàn gewoon niet de algemene levenshouding zijn in een economie die stoelt op concurrentie.

Het hele artikel over Venezuela is een illustratie van deze manipulatie waarin de VRT dus vrolijk haar deuntje meezingt.

Deze prokapitalistische manipulatie heeft ook een andere kant van de medaille: het is ook een anti-communistische manipulatie. Op het ogenblik dat ergens iemand met écht sociale motieven (ik vermijd het woord communisme) een beetje machtig wordt, worden alle kanonnen in stelling gebracht om die mens in flarden te schieten. Daarbij zijn alle middelen goed. In naam van de vrijheid en democratie worden dan ganse bevolkingen uitgehongerd, beroofd van medicijnen, in de grootste armoede gestort. En de zogezegde communist krijgt dan de schuld. Onze media, TV, radio en pers spelen dat spel dapper mee want ze zijn in handen van grootkapitalisten, of van politiekers die aan hen verkocht zijn of zelf slachtoffer van de manipulatie. De gemanipuleerde manipuleert dan zelf. Mooie wereld, die van het kapitalisme.

En zwijg me van vrijheid en democratie in deze wereld: manipulatie is het toppunt van onvrijheid. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *