Groene banken ? Bedrog !

New B

GREENWASHING: WAST DE FINANCIËLE SECTOR GROENER DAN GROEN?

Ik heb een groene broek. Zo’n oosters model van lichte stof, eigenlijk alleen maar bestemd om luie zondagen in de zetel door te brengen. Enkele maanden geleden – ik was waarschijnlijk nog niet goed wakker op zo’n zondagochtend – stopte ik die broek bij mijn witte ondergoed in de wastrommel. Resultaat? Al mijn wasgoed heeft nu een groene schijn die overduidelijk het gevolg is van een vergissing bij het wassen. Wel, op dit moment kleurt de Belgische financiële sector ongeveer even groen als mijn onderbroeken.

New Bank is een nieuwe bank, of liever een coöperatieve die goed op weg is om een echte bank te worden. Ik ben er van overtuigd dat de oprichters idealisten zijn. Maar het zijn geen dromers, want ze houden het al acht jaar vol om keihard te werken aan hun doelstelling: een écht duurzame en ethische bank. Petje af.

Natuurlijk is dit artikel waarin de hypocrisie van de “gewone” banken wordt aangeklaagd propaganda voor de eigen zaak. Maar het is wél terecht. En het toont nog maar eens aan hoe onbeschaamd het krapuul dat het voor het zeggen heeft, liegt en bedriegt, de gewone burger een rad voor de ogen draait en het geld uit zijn zakken klopt. En die burger denkt dan dat hij een steentje bijdraagt voor een betere wereld.

Mag ik herinneren aan de bankencrisis ? Aan de gewetenloze manier waarop bankiers zichzelf hebben verrijkt, en toen de boel ontplofte de politiek voor hun kar hebben gespannen om de gewone man te laten betalen ? Het gaat dan niet om enkele miljoenen maar om miljarden. Is er één verantwoordelijke daarvoor écht gesanctioneerd ? Niemand heeft ook maar één cent van zijn schandalige vergoedingen moeten terugbetalen. Nochtans krijgen die gasten zoveel vergoeding omdat ze zoveel verantwoordelijkheid zouden hebben. Maar als ze dan verantwoordelijkheid moeten dragen, geldt dat plots niet meer.  Niemand heeft moeten meebetalen om de put te dempen die ze gegraven hadden. Ze zitten allemaal terug aan de geldkraan. Eén van de grote spelers en schuldige aan de bankencrisis was Goldman Sachs. Mario Draghi was daar ooit Europees adviseur. Nu is hij directeur van de Europese Bank.

Ik wil maar duidelijk maken hoezeer het kapitaal in handen is van de slechtste mensen die er op onze planeet rondlopen. En wij geloven die. Nu, dat het kapitaal in handen is van slechte mensen moet niet verwonderen: het kapitalisme is nu eenmaal een systeem dat bouwt op de slechtheid van de mens. Daarmee wil ik niet gezegd hebben dat iedere individuele kapitalist een slecht mens is. Een kleine ondernemer is ook een kapitalist, en kan toch een goed mens zijn. Daarom spreek ik over “het kapitaal” als factor in het denken over een systeem.

En nu zijn er dus goede mensen die proberen om met hun New B in te breken in die rotzooi. Ik gun hun dat het lukt. Maar als ik er op doordenk, kom ik telkens opnieuw tot het besluit dat je in een onmenselijk systeem als individu wel kan proberen om voor je zelf menselijk te zijn, maar als je dan rondom je kijkt, bots je overal weer op die onmenselijkheid en besef je plots dat ook jij, mét al je goede bedoelingen, toch ook, tegen wil en dank, meedoet aan  die onmenselijkheid, al is het maar door een T-shirt te dragen dat arbeidsters in onmenselijke omstandigheden tegen een hongerloon voor je hebben gestikt.  Of door wat geld te hebben staan bij een bank die de kernwapenindustrie steunt. En hoe kan iemand die zijn best doet om menselijk te zijn, dat soort zaken verdragen ? Als we van de onmenselijkheid af willen, moeten we af van het systeem.

En voor wie het nog niet eens is met mijn stelling dat het systeem onmenselijk is: kijk even verder dan de haag van je tuintje, en zie dan de miserie die overal in de wereld mensen in mensonwaardige omstandigheden doet leven. Als je een beetje verstand hebt, zie je in dat dit ingebakken zit in een systeem dat bouwt op concurrentie, dat de hebzucht cultiveert en macht in handen geeft van de slechtsten. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *