Democratie en volksverlakkerij

Dwarsliggers

Voorbeeldfunctie van de buurtsupermarkt

Ik ben net terug van de buurtsupemarkt. Mijn kassabon vermeldt dat ik sperziebonen (€1.96), tomaten (€1,89),4 croissants (€1,00), hagelslag ( 2,03), bak en braad (€1,14) en Engelse thee (€2,04) heb gekocht. Van elke uitgegeven cent is dus bekend wat ik er voor heb teruggekregen. In winkels dient de kassabon veelal als garantiebewijs en anders wordt dat er zomaar bij gegeven. Vraag daar maar eens naar bij de politici en de kopstukken uit bedrijfsleven en milieubeweging, die ons hebben verrast met een Energieakkoord (2013) en een Klimaatakkoord (2018). Verrast, omdat zij het gewone volk volledig buiten het smeden van hun snode plannen hebben gehouden. Daarom heeft U er waarschijnlijk niets van gemerkt. Maar dat gaat veranderen. Want weliswaar zijn die akkoorden zonder ons tot stand gekomen, wij zullen ze straks wel moeten betalen. De initiatiefnemers piekeren er namelijk niet over om die kosten zelf te dragen.

Veel commentaar moet hier niet bij. Toch twee vragen.

Kan iemand er iets op tegen hebben dat in een democratie de bevolking wordt betrokken bij beslissingen die, hoe je het ook draait of keert, een grote financiële impact zullen hebben. Om niet te spreken van de impact op de levensstijl ?

Hoe zijn de toppolitici gekomen tot hun opvattingen en de beleidsbeslissingen die daaraan verbonden zijn ? Wie heeft hen geadviseerd of beïnvloed ?

Tenslotte: dit artikel gaat over de toestand in Nederland. Maar het is duidelijk dat ook hier zich een gelijklopend scenario afspeelt, al moet ik toegeven dat hier door Anuna en consoorten een democratisch grondvlak wordt gecreëerd. Maar ook daarbij kan en moét je kritische vragen stellen over de achtergronden van de klimaathetze. En ook hier bij ons wordt, bijvoorbeeld door de groenen, de impact of financiën en levensstijl geminimaliseerd. Ken jij iemand die zich concreet bewust is van de veranderingen die de uitvoering van het groene programma zal meebrengen ? De groenen kunnen ons wel tot in detail vertellen wat de klimaatopwarming voor ons zal betekenen. Maar wat de actie tegen die opwarming zal betekenen, blijft zeer vaag. Waar zijn we mee bezig ?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *