Nog over Hongkong

Ik breng je informatie die ik kreeg van iemand die China goed kent. Ik geef ze voor wat ze waard is, en daar kan je je vragen bij stellen want ze komt uit een Chinese krant die gecontroleerd is door de overheid. Maar ze is wel een bevestiging van mijn stelling van gisteren dat zo’n betogingen altijd zijn aangestuurd en beroep kunnen doen op belangrijke financiële inbreng. Ik ben een genie omdat ik het wist zonder het te weten.

De nieuwe informatie staat in het groen.

Er zijn ontmoetingen geweest tussen de top van de organisatoren van de betogingen en belangrijke figuren van de Amerikaanse extreem-rechterzijde, Mike Pompeo en John Bolton, vrienden van Trump. Die verklaren zelf dat die organisatoren al miljoenen dollars hebben gekregen om de betogingen te organiseren. In die betogingen worden dan ook massaal US vlaggen meegedragen. 

Ook de Falun Gong beweging speelt mee in dat spel. Falun Gong is een cultus, gesticht in China door Li Hongzhi. Hij beweert van zichzelf dat hij een hoger wezen is dat door muren kan lopen en onzichtbaar kan worden. Ook zou de aarde overspoeld zijn door aliens en hij is gekomen is om de aarde te redden van de ondergang. Zijn beweging is in China verboden, maar krijgt volop steun van rechts in de US. 

Ook superrijke (Chinese) Hongkongers zouden mee het protest steunen. Want zij hebben, zoals alle superrijken, hun rijkdom gevestigd op corruptie, zeg maar de maffia. Daarbij hebben ze ook corruptie gepleegd in China zelf. Laat juist nu China een actie voeren tegen de corruptie. Als China meer macht krijgt in Hongkong, is dat een bedreiging voor die superrijken die zelf oorzaak zijn van de armoede waartegen de betogers protesteren. 

Het wetsvoorstel waarom de hele heisa begonnen is, krijgt dan een wel heel andere context. Want dat voorstel ging er precies om dat Hongkongers ook in China zouden kunnen berecht worden.

Er is ook rabiaat racisme in het spel. De Britten hebben Hong Kong in 1850 van de Chinezen gestolen na één van de Opium Oorlogen: oorlogen bedoeld om het Britse opium in India geteeld vrij te kunnen verkopen in China. Pas 20 jaar geleden is Hong Kong teruggegeven aan China -al is het dan met een speciaal statuut. Tussen 1850 en de teruggave hebben de Britse kolonialisten een anti-Chinees racisme binnen gebracht dat nu manifest te zien en te horen is in de manifestaties. Het gaat om Kantonees sprekende Hongkongers die zich keren tegen de Mandarijns sprekenden die echte Chinezen zouden zijn, terwijl de Kantonees sprekenden dan echts Hongkongers zouden zijn. De rijken horen bij de Mandarijns sprekenden, maar nu wordt iedere Mandarijns sprekende verketterd door de Kantonees sprekende betogers. Dat is racisme.

Het verhaal wordt dan wel heel cynisch: arme Hongkongers vechten tegen armoede en voor vrijheid en democratie in dienst van extreem rijke, extreem rechtse, fascistoïde Amerikanen en in dienst van de Chinese maffia die hen in de armoede stort. En ja, het kan nog cynischer, want bij ons doen linksen daaraan mee. Kan het dommer ?

Pleit ik nu voor de Chinezen ? Het is gewoon onmogelijk om een kant te kiezen in de strijd om de wereldhegemonie tussen China en de VS, met de Russen die op een kar springen.Of ik het wil of niet, in de feiten sta ik aan de kant van de Amerikanen. Ik leef in een land dat zich na de tweede wereldoorlog onvoorwaardelijk aan de VS heeft overgeleverd.

En wil ik wel aan de kant van de Chinezen staan ?  Ze hanteren een andere staatsvorm. Wil ik daarin leven ? Waarschijnlijk zou ik het niet kunnen, zelfs al zou ik het willen. Zou een leven onder hun hegemonie beter zijn ? Er zijn ernstige redenen om daaraan te twijfelen.

Maar daar gaat het me in deze niet om: het gaat om de almacht van de manipulatiemiddelen, altijd in dienst van het kwaad, omdat manipulatie op zich kwaad is.

Einstein zei het al: “De kosmos en de menselijke domheid zijn grenzeloos. Maar van de kosmos ben ik niet zeker”. Domheid kan onschuldig zijn. Maar de domheid van links is stuitend.

Ik strijd voor een betere wereld met een alternatief voor het kapitalisme, of dat nu het Amerikaanse liberale – of het Chinese staatskapitalisme is. Maar op mijn weg zal ik nooit manipulatie kunnen gebruiken. Je kan geen vrijheid bereiken door onvrijheid te creëren. Maar ik mag wel proberen om mensen te overtuigen. Laat je overtuigen en lees Eutopia, op deze website gratis te lezen en/of te downladen !

2 Antwoorden op “Nog over Hongkong”

  1. En vandaar ook dat de Brexit hoognodig is. Het VK als belastings paradijs aan de deur van Europa, om het kapitaal uit Hong Kong te redden voordat het speciale statuut van Hong Kong vervalt. voor een deel kan dat ook naar Singapore, maar dat ligt in een potentieel onstabiele regio.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *