Catalonië. Het schandelijke verraad van links.

Knack

Bart Maddens (KU Leuven)

‘Dit repressief optreden bewijst enkel dat de Catalaanse separatisten overschot van gelijk hebben’

De veroordeling van de twaalf Catalaanse separatisten komt neer op pure intimidatie door de Spaanse staat, zegt politicoloog Bart Maddens (KUL). ‘Spanje schept er een haast sadistisch genoegen in om de Catalanen de stuipen op het lijf te jagen.

Bart Maddens is een prof en zoals het een prof betaamt een beheerst man. Ik ben geen prof en nu wil ik ook even niet beheerst zijn. Zeker niet in een zaak als deze. Wie hierover niet verontwaardigd is, verdient het niet om nog over het even wat zijn mening te zeggen. Die verontwaardiging kan niet groot genoeg zijn. We leven in een tijd dat mensen nogal gemakkelijk verontwaardiging overboord gooien. “Maak je niet druk, je kan er toch niets aan doen !” Welnu, ik kan er niets aan doen, maar ik maak me er wel druk over. Want als je je enkel druk maakt over iets waar je wat kan aan doen, doe je nooit iets. De Duitsers hadden zich beter wat meer druk gemaakt over wat Hitler uitspookte, ook al konden ze er niets aan doen.

Zo is het onbegrijpelijk dat overal in Spanje de hele linkervleugel niet op straat komt om de Catalanen te steunen tegen de fascisten die, met heimwee naar Franco, de plak zwaaien. Je zou van linksen solidariteit verwachten met de linksen die de ruggengraat vormen van de Catalaanse beweging. Maar die lafaards zijn vergeten wat solidariteit is en laten hun linkse broeders in de steek. 

Hetzelfde geldt voor links bij ons. Hallo, socialisten en pvda ? Eigenlijk hebben jullie niet meer het recht om je links te noemen. Jullie zijn een bende hypocrieten die enkel nog begaan is met stemmen ronselen. Hedebouw, ooit veelbelovend, is een begenadigd populist geworden, gedreven door een gevoelen van macht als hij de partij enkele zetels laat winnen, en hij in het parlement zijn vuile bek mag opentrekken om de andere politici te schofferen. Je ziet hem er van genieten, net zoals je Philipe De Winter zag genieten. Niet dat hij die politici niet mag schofferen. Maar waarom schoffeert hij hen niet door ze met hun neus in hun stront te duwen als ze zich onverschillig tonen voor het Catalaanse drama ?

En het is een drama. Want het gaat over mensen. Zijn jullie menselijk genoeg om je in te beelden wat het betekent om 13 jaar onschuldig in een gevangenis te zitten ? Maar het gaat niet enkel om de veroordeelden. Want, zoals Maddens zegt: in Catalonië leven de mensen in angst. Als mensen omwille van angst hun land verlaten en hier asiel komen zoeken, staat links op de eerste rij om hun probleem te begrijpen en ze hier op te vangen. Niets op tegen. En inderdaad: aan de toestand in Syrië kan belgisch links niets doen. Maar Spanje is een land in de Europese unie, lid van het Europese parlement. Links voert in Vlaanderen een agressieve oppositie. Waarom doet links dat niet in het Europese parlement ?  

De reden voor het perverse zwijgen en het verraad van de solidariteit met linkse broeders ligt in de belgische context: een onafhankelijk Catalonië zou een katalysator zijn voor de Vlaamse onafhankelijkheid. Als ik het daarover heb met mijn linkse nu ex-vrienden, stellen ze dat een Vlaanderen zonder het PS-Wallonië rechtser zou zijn. Maar durven mijn verraderlijke ex-vrienden zeggen dat Wallonië ook maar iets heeft bijgedragen tot de strijd tegen het vlaams blok ? Heeft de belgische context Vlaanderen tegen gehouden om economisch een rechtsere koers te varen ? Wordt de sociale zekerheid minder afgebroken omdat we rekening houden met het PS-Wallonië ? De loonstop is er gekomen met Di Rupo als eerste minister. Het is allemaal kwatsch.

 Je kan het ook omdraaien: rechts Vlaanderen belet Wallonië om linkser te worden. Waarom kiest de pvda er niet voor om te ijveren voor een onafhankelijk Wallonië waarin ze wél een vinger in de pap zou hebben, en waar er wél een kans bestaat om een linksere samenleving te organiseren ?

Dàt is precies wat links doet in Catalonië: het ziet er een kans om een linkse, democratische koers te varen tegen de Francistische rest van Spanje in. En dat de rest van Spanje Francistisch is wordt bewezen door de rechterlijke aanfluiting van het recht. Dat is wat Maddens bedoelt als hij zegt de de rechterlijke uitspraak het gelijk van Catalonië bewijst. 

ik begrijp het niet en ik wil het ook niet meer begrijpen. Als ik niet oppas ga ik nog hopen dat links hier in Vlaanderen bij de volgende verkiezingen een geweldig pak slaag krijgt. Want ik kan toch geen succes wensen voor verraders ? 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *