Over de aanslag in Halle

Knack

Ludo Abicht

‘Aanslag in Halle is geen nieuw verschijnsel, en dat is net het verontrustende eraan’

Zijn verklaringen over ‘de leugen van de Holocaust’ konden zo uit een antisemitisch pamflet van de jaren 1930 of een toespraak van Hitler geplukt zijn’, schrijft Ludo Abicht over de neonazi die in het Duitse Halle een aanslag pleegde waarbij twee mensen om het leven kwamen.

Een goed artikel van Ludo Abicht. Hij omschrijft zichzelf als een positief atheïst en is actief in de Vlaamse beweging. Daar is hij lid van Vlinks, een beweging die ijvert voor een linkse Vlaamse beweging. 

En hij legt de vinger op de wonde: hoe is het mogelijk dat mensen nu opnieuw aanhangers van het nazisme kunnen zijn ? Let op het woordje “opnieuw”. Zijn antwoord is correct: de basis voor de groei van extreem rechts is te vinden in de socio-economische toestand.

Door het neokapitalisme zien mensen hun welstand dalen en verliezen de hoop dat het met de regerende politiek nog in orde komt. Daarom is de groei van extreem-rechts ook nieuw. Die mensen zijn niet van nature uit nazi’s. In de tijd na de oorlog met een sterke sociale zekerheid, waren ze dat niet. Maar nu gaan we stilaan naar een toestand die te vergelijken is met de jaren 30. We zijn nog niet zo ver, maar het aantal mensen dat zich net als toen in de steek gelaten voelt, groeit. 

Waar Abicht geen oog voor heeft, is het thema identiteit dat vast hangt aan de migratie. Door de misschien niet massale, maar toch grote toevloed van mensen met een andere cultuur, voelt de gewone man zich bedreigd in zijn identiteit. Als die cultuur – de islam – dan nog enigszins compatibel zou zijn, met de onze, zou het probleem zich niet zo scherp stellen. Je kan principieel voorstander zijn van een multiculturele samenleving, maar als het verschil tussen de culturen te groot is, wordt dat samenleven wel erg moeilijk. En het wordt helemaal onmogelijk als de nieuwe cultuur niet geïnteresseerd is in samen leven. Ik zeg nu niet dat er geen moslims zijn die hun best doen om met ons samen te leven. Maar de islam is gericht op het opleggen van de eigen cultuur. Daarbij is de tendens in de islamitische samenleving bij ons niet gericht op versoepeling van dat islamitische denken. integendeel: de evolutie gaat in de richting van groeiend fundamentalisme. Het is duidelijk, en wordt door de meeste waarnemers erkend, dat de multiculturele samenleving bij ons mislukt is. Hoe wil je dat mensen zich nog “thuis” voelen in een mislukte samenleving ?

Ik ben benieuwd of de n-va met haar identiteitspolitiek de zaak nog kan rechttrekken. In ieder geval laat links de mensen totaal in de steek.

Op het gebied van identiteit laat het de mensen in de steek door ideologische blindheid.

Op gebied van het sociale kàn het niet anders dan de mensen in de steek laten omdat het neokapitalisme een sterke sociale zekerheid gewoon niet meer toelaat, en integendeel die onafwendbaar verder af breekt. Ik heb het al gezegd: het neokapitalisme is geen keuze van onze politici, maar een fase in het kapitalisme waarop de politici geen vat hebben.

Nu is alles wat ik tot hiertoe gezegd heb nog geen verklaring voor het gedrag van mensen zoals de aanslagpleger in Halle. De overgrote meerderheid van de mensen zal niet tot zulke misdaden overgaan, zelfs als ze zich tot een extreem-rechtse (of -linkse) ideologie bekeren. Om terroristische aanslagen te plegen zijn bepaalde persoonlijkheidskenmerken nodig. Abicht heeft dus gelijk als hij verwijst naar de psychiatrie. Maar ik zie niet goed in hoe je aanslagen kan vermijden door systematisch mensen met een bepaalde persoonlijkheid op te sluiten in psychiatrische instellingen.

Tenslotte: de hypocrisie van Merkel is stuitend. Ze klaagt aan dat mensen Joden haten, maar heeft met haar “Wir schaffen das” duizenden Jodenhaters binnengehaald in Duitsland.

Neen, het gaat niet goed met onze wereld. 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *