De VRT in Oost-Congo. Zo zit onze wereld nu eenmaal in mekaar.

VRT NWS

VRT NWS in de Congolese “driehoek des doods”: waarom er maar geen einde komt aan het bloedige conflict

VRT NWS is in het oosten van Congo om de (vergeten) crisis die daar op verschillende vlakken heerst in beeld te brengen. Het geweld neemt er toe door strijdende groepen en meer en meer mensen raken besmet met het gevaarlijke ebolavirus. Daarnaast is het deze week één jaar geleden dat president Felix Tshisekedi aan de macht kwam in Congo. Op de asfaltweg die van de grote handelsstad Beni naar het noorden leidt, rijden we langs huizen die al bijna helemaal overwoekerd zijn door onkruid en klimop. De dorpen zijn verlaten. In één van die half vernielde dorpjes gaan we beelden maken. Tot we toch twee vrouwenstemmen horen

Zo zit onze wereld nu eenmaal in mekaar.

Ik denk dat er één vraag is die we voor alle andere vragen moeten stellen: wie bewapent en stuurt die rebellengroepen, of ze nu van de IS zijn of niet ? Ik laat nu maar even buiten beschouwing dat zoals bijna altijd in de huidige oorlogen de islam betrokken partij is.

Ik citeer uit een krantenartikel van eind 2017: Speurders hebben dinsdagochtend in Elsene een huiszoeking gehouden in een onderzoek naar het Frans-Zwitserse betonbedrijf LafargeHolcim. De betonreus zou Islamitische Staat (ISIS) financieel hebben gesteund. De holding van de Belg Albert Frère is de op één na grootste aandeelhouder van het cementbedrijf.

IS is betrokken bij de oorlog in Oost-Congo.

Wat die Frère betreft: lees mijn blog van morgen. Voor vandaag al dit: Frère zit in het hart van het belgische grootkapitaal. Hij was lid van de regentenraad van de Nationale Bank, en werd daar later opgevolgd door zijn zonen. Het belgische grootkapitaal is sinds Leopold II betrokken bij de kolonisatie van Congo. Na de Congolese onafhankelijkheid is de uitbuiting van Congo gewoon verder gegaan. Daarvoor moest wel de extreem-linkse Lumumba worden vermoord. De heilige koning Boudewijn heeft daarvoor het bevel gegeven. Ja, natuurlijk: als het over zoveel geld gaat telt het leven van een neger niet, zeker als hij een communist is.

Oost-Congo is qua rijkdom aan ertsen waarschijnlijk de rijkste regio van de wereld. De belangen daar zijn dus aanzienlijk en het belgische grootkapitaal is daar door de kolonisatie sterk bij betrokken.  In die zaak speelt ook                                     Georges Forrest  zijn rol. Hij is geboren in 1940 in het toenmalige Elisabethville, Belgisch Congo (het huidige Lubumbashi in de Democratische Republiek Congo), is een Belgische ondernemer met Nieuw-Zeelandse achtergrond die eigenaar is van de Groupe Forrest S.A., een industriële holding die actief is in de mijnbouw, bouwnijverheid (wegenbouw), cementindustrie, voedingsindustrie en transport. Het bedrijf is aanwezig in de Democratische Republiek Congo, België, Zuid-Amerika en in Arabië. De hoofdzetel van de groep voor Europa, Arabië en Zuid-Amerika ligt in Waver, België. Wikipedia.

Merk op dat hier de cementindustrie terug komt. En ook Arabië ! 

Moet ik nu gaan denken dat de manier waarop de islam in ons land wordt gespaard te maken heeft met het feit dat het belgische grootkapitaal gelinkt is aan islamitische financiële kringen ? En vermits het grootkapitaal ook de media in handen heeft, heeft het ook de macht om de publieke opinie te manipuleren. Zijn ook op dat gebied de groenen weer nuttige idioten ? Ik ben er nog niet echt uit, en stel het dus in vraagvorm.

Senior vicepresident van de Forrestgroup en rechterhand van Forrest is Pierre Chevalier, een Brugse advocaat die persoonlijk bevriend was/is met Guy Verhofstadt. In het verhaal van Forrest spelen ook Louis Michel, vader van de vorige premier die nu president van Europa is, Karel de Gucht en de familie De Croo een rol. Het is bekend dat Forrest zéér goede contacten onderhoudt met zowat de hele top van de belgische liberalen, zowel Franstaligen als Vlamingen.

Eigenlijk moet je er niet lang over nadenken: er zijn mensen die geld verdienen aan de rotzooi in Oost-Congo. En die mensen zitten in belgië

Je kan natuurlijk ook dieper doordenken. Ja, zo zit de wereld nu eenmaal in mekaar.

De mensen die ik hierboven heb genoemd zijn mensen die beter begrepen hebben dan de domme massa hoe die wereld nu eenmaal in mekaar zit. Dat is uiteraard een grote verdienste. Ze hebben een talent dat de meesten niet hebben, en het is dan ook niet meer dan normaal dat ze daarvoor vergoed worden… Dat klinkt cynisch, en is het ook. Maar het is wel zo dat die mensen denken. Dat mag mensenlevens kosten, want zo zit de wereld nu eenmaal in mekaar. En je kan toch van een weldenkend mens niet verwachten dat hij zich het lot aantrekt van een “neger” als het over grote sommen gaat. Nu, het lot van een blanke kan misschien wat meer kosten, maar als de som groot genoeg is…

Je vindt die begenadigde mensen in de top van het bedrijfsleven. Maar als ze in de top bij de leiders van onze samenleving zitten, en eerste minister, minister of partijleider zijn, moeten we ons toch grote vragen stellen bij de samenleving die zij leiden. Ik kan het anders stellen: als de leiders van de samenleving gewetenloze schurken zijn, kàn het dan dat de samenleving als geheel niét gewetenloos is ?

Natuurlijk zijn niet alle belgen gewetenloze schurken omdat de leiders dat zijn. Maar de belgische samenleving als geheel profiteert zonder schuldgevoelens wel van de rotzooi elders in de wereld. Onze welstand en comfort is gebouwd op de uitbuiting van anderen.  Of het nu gaat om de negers in Congo, de naaisters in Bangladesh of de kinderen in de lithium mijnen in Bolivia, zonder hun miserie zou de overgrote meerderheid van de belgen zich gewoon het huidige levenspeil niet kunnen permitteren. Het probleem zal nog nijpender worden door de economische transitie die door de klimaatactivisten en groenen wordt opgedrongen zonder aandacht voor die uitbuiting. Het feit dat wij als samenleving ons comfort zo maar aanvaarden is inderdaad gewetenloos. Dat de meeste mensen het niet weten is  niet terzake. Het gaat over de samenleving als geheel.

Dus: wat doen we er aan ? Niets ! Want onze schurkenleiders houden het ons voor: er is geen alternatief voor het kapitalisme.

 

2 Antwoorden op “De VRT in Oost-Congo. Zo zit onze wereld nu eenmaal in mekaar.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *