Tien tips om gelukkig te worden

Voor achtergrond gedachten voor deze tien tips verwijs ik je naar mijn blogs van zaterdag 1 en zondagen  2 en 9 februari.

Tien tips om gelukkig te worden.

  1. Wees blij met wat je kan, en aanvaardt wat je (nog) niet (meer) kan.
  2. Concentreer je op wat je (nog) kan en niet op wat je niet (meer) kunt.
  3. Vecht tegen je zondigheid. (Zonde is alles wat jou of anderen ongelukkig maakt.)
  4. Leer vergiffenis vragen aan anderen, en – geven aan jezelf, want het gevecht tegen je zondigheid kan je nooit helemaal winnen. 
  5. Zoek niet je eigen geluk, maar dat van anderen.
  6. Onderzoek je motivatie om goed te zijn voor anderen, en streef naar puurheid. Doe je het echt helemaal voor de andere of is er toch ook wat eigenbelang ? Misschien doe je het omdat je je er goed bij voelt. Hoe puurder, hoe groter het geluk. Volledige puurheid is zeldzaam. 
  7. Als je jezelf betrapt op streven naar zich goed voelen, of ander eigen belang, is dat geen reden om niet goed te zijn voor de andere. 
  8. Bij pijn of lijden, blijf denken aan het geluk van anderen. Dat is niet altijd mogelijk, maar in de mate dat het lukt, zal je bij pijn of lijden gelukkig blijven.

Besluit:

1. enkel wie zichzelf kan aanvaarden, kan anderen aanvaarden.

2. mensen kunnen enkel samen gelukkig zijn.

Ja, ik weet het dat zijn slechts 8 punten, maar denk daarbij aan punt 1.

Ja, ik weet, het ik schrijf mijn blogs ook vanuit een soort ijdelheid en om me interessant te maken. Maar denk daarbij aan punt 6.

Met mijn gevecht met mijn zondigheid heb je niets te maken. Maar daarbij toch dit: als je anderen ongelukkig hebt gemaakt, geraak je opgesloten in je zelf, want je maakt ze ongelukkig, juist omdat je met jezelf bezig bent. De enige manier om uit die beslotenheid te geraken is vergiffenis vragen, want daardoor creëer je openheid naar de andere. Of je vergiffenis krijgt is op zich niet het belangrijkste. Het is niet omdat je niet binnen geraakt bij de andere dat je opgesloten blijft in jezelf. Dat veronderstelt wel dat je de andere vergeeft dat hij jou geen vergiffenis geeft.

Tenslotte: gelukkig zijn hebben heeft niets vandoen met geluk hebben. Als een ongelukkige mens het geluk heeft dat hij door omstandigheden niet op het vliegtuig zat dat is neergestort, heeft hij geluk gehad, maar daardoor is hij niet plots een gelukkig mens geworden. En als een gelukkig mens de Lotto wint, heeft hij veel geld gewonnen, maar is de kans groot dat hij ongelukkig wordt, want  vrienden koop je niet, maar krijg je. Ze zijn een geschenk.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *