Ik drink graag een pintje. Mag het ?

Doorbraak

Johan Sanctorum

Tournée Minérale? Oké, zolang het maar geen Tournée Halal wordt

Open brief aan Marijs Geirnaert Februari wordt elk jaar uitgeroepen tot alcoholvrije maand.

Eens duchtig ontgiften, wie kan daar tegen zijn? Tournée Minérale is een initiatief van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) samen met de Stichting tegen Kanker. Niet te verwarren met concurrent Vlaamse Liga tegen Kanker die Kom op tegen Kanker organiseert. Probeer het maar uit elkaar te houden. Woordvoerster van het VAD en de Tournée is Marijs Geirnaert, in wie ik de gedrevenheid bewonder waarmee ze Vlaanderen waarschuwt voor de onheilen van het glas, en dit ver voorbij het strikte gezondheidsargument

Gaia-isten, klimaathetzers, kikkerhabitat verdedigers, vegetariërs, veganisten, anti-alcoholisten… van mij mogen ze bestaan, want ik ben een verdraagzaam mens. Maar ze moeten mij gerust laten. Natuurlijk hebben ze allemaal wel ergens gelijk. Maar waar is ergens eigenlijk ? In ieder geval niet in mijn tuin-en keuken territorium. En zeker niet in mijn bed. Want ik mag natuurlijk de katholieken niet vergeten.

Ben ik wel verdraagzaam, maar toch ook asociaal ? 

Het is natuurlijk waar dat het allemaal gebeurt binnen een samenleving; dat alles met alles verbonden is; en dat mijn recht stopt waar dat van een ander begint, ook al is dat een onnozelaar.

Maar dat mijn recht ergens stopt, betekent nog niet dat het ook nergens begint. Of nog: ik weiger mee te draaien in een samenleving waarin mensen met goede bedoelingen het voor het zeggen hebben. Ik ben geen communist.

Dat alcohol gedoe hangt me de keel uit. Santorum klaagt het aan. Maar hij is een softie, en zatwaggelt niet ver genoeg. Ik ben een beschaafd mens en mijn nabije omgeving is bevolkt door beschaafde mensen. Al die beschaafde mensen zijn er rotsvast van overtuigd dat rijden en alcohol niet samengaan. De propaganda der idioten heeft het er ingeramd: alcohol is dé oorzaak van een massa verkeersdoden. En dus liggen er getrainde mensen met gesofisticeerde apparatuur op de loer om mij te betrappen als ik na mijn derde glas bier in de auto stap. Waarom ? Ik rij beter als ik een glas op heb ! Ja, ik weet het dat is dronkemanspraat en als een ander het zou zeggen, zou ik in een lach schieten, zeker als mijn vierde glas leeg staat te vragen om weer gevuld te worden. Maar het is écht waar: ik weet dat alcohol mijn reflexen vertraagt en dus rij ik trager als ik wat gedronken heb. Ik pas mijn rijstijl aan, niet enkel aan de weg- of weer-omstandigheden, maar ook aan mijn conditie. Eigenlijk ben ik een betere autorijder dan de nuchtere ideale toekomstige schoonzoon die na een avondje seks vermoeid het pand verlaat, begerig na gekeken door zijn toekomstige schoonmoeder.

Ik bedoel maar: je moet mensen niet bestraffen omdat ze alcohol gedronken hebben, maar wel omdat ze gevaarlijk rijden of de regels overtreden.

Nu krijg ik natuurlijk de hele correcte meute over me heen. Daarom voor alle zekerheid: ik rijd niet als ik gedronken heb.

Santorum haalt er de hallal onnozelheid bij. Hij heeft natuurlijk gelijk.

Het is natuurlijk zo dat in hete landen varkensvlees veel sneller bederft dan schapenvlees. En de negatieve gevolgen van alcohol zijn daar groter. Het ministerie van volksgezondheid in de regering Mohammed I heeft dus gedacht dat het goed was om de inname van varkensvlees en alcohol tegen te gaan. Als je daarbij kan zeggen dat je in naam van Allah spreekt, vergroot dat je gezag en invloed. Welke man wil er nu die 72 maagden missen die aan de poort van de islamitische hemel vol bereidwilligheid op hem staan te wachten. Je gaat de consumptie van 72 maagden toch niet op het spel zetten voor een paar pintjes. Pedofiele geneugten wegen zwaarder dan culinaire.

Maar natuurlijk is wat goed en waar is in warme landen, daarom niet meer goed en waar in onze kille samenleving. De uitvinding van de koelkast maakt dat zelfs in hete landen het menu verrijkt kan worden met varkensvlees. Ziehier het recept voor Varkenswangen met Rodenbach en frietjes   Moslimbroeders, jullie weten niet wat jullie missen ! 

Hallalisme kan dus zinvol zijn in landen waar ik niet wil komen omdat ik vrouwen te mooi vind om ze achter gordijnen weg te steken. Maar hier is het belachelijk.

Natuurlijk: iedereen heeft recht op zijn belachelijkheid. Dat geldt voor gaia-isten, klimaathetzers, kikkerhabitat verdedigers, vegetariërs, veganisten, anti-alcoholisten… katholieken en dus ook voor moslims. Op zich heb ik geen problemen met hallal, net zoals ik geen problemen heb met mensen die menen dat dieren rechten hebben of dat het klimaat om zeep gaat omdat koeien scheten laten. Voor mij hebben koeien het dierenrecht om scheten te laten.

Het probleem begint wanneer die mening een soort religie wordt. Religie is per definitie radikaal: over Gods geboden, valt niet te twisten. Ze zijn absoluut, altijd en overal geldig.

Een vegetariër mag van mij consequent alle vlees vermijden als hij thuis in zijn eigen potje roert. En op restaurant mag hij zich beperken tot een slaatje. Maar hij moet niet moeilijk doen als hij goesting heeft in iets hartelijkers en de kok het niet zit zitten om voor hem ter plekke een gerecht uit te vinden. Die éne steak zal de wereld niet naar de dinges helpen. Een rund is god niet.

En als moslimouders op school eisen dat er bij de middagmaaltijd geen vlees op tafel komt omdat daardoor de maagdelijke moslimkinderen in bekoring zouden kunnen komen, is er slechts één oplossing: een enkele reis naar de warme landen, waar god ook kok is. 

Overigens geldt dat ook als die ouders kabaal maken als er in de sportclub naakt gedoucht wordt. Het gaat dan enkel om jongens, want meisjes kunnen niet sporten wegens ongeschikte kledij. Zouden die moslimjongens massaal in bekoring komen als ze een maagdelijke piemel zien ? Wat gaan die in de hemel doen ? Zit de hemel dan vol werkloze maagden ?

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *