Di Rupo en Trump, één pot nat.

Uitpers

Antoine Uytterhaeghe

Obama: 8 jaar hypocrisie

Bij het einde van Obama’s achtjarige ambtstijd als president van de VS zal het in de gevestigde media aan lofzangen over zijn beleid niet ontbreken. Uiteraard zijn er positieve zaken gerealiseerd in die tijd. Maar de acht jaar die Obama in het Witte Huis verbleef als president is vooral ook een periode van meer conflicten, spanningen en militaire interventies in de wereld. Hij heeft de lijn die was uitgetekend door zijn voorganger niet fundamenteel gewijzigd

Dit is een artikel uit 2017. Maar het heeft wel actualiteitswaarde zoals hier onder zal blijken.

Waarover gaat het eigenlijk ?

In eerdere blogs heb ik al aangegeven dat ik wantrouwig stond tegenover de verering voor Obama die onze media en dus ook onze intellectuele elite – of onze intellectuele elite en dus ook de media – teisterde. Ik had toen niet de informatie die dit artikel verschaft, maar mijn wantrouwen was ingegeven door de fundamentele idee dat in het kapitalisme de politiek per definitie in dienst staat van het kapitaal. (Voor niet zo trouwe of nieuwe lezers: in het kapitalisme ligt de macht bij het kapitaal (daarvoor heet het het kapitalisme), de politiek is uitvoering van die macht. De politiek staat dus in dienst van het kapitaal.) Als de politiek in dienst staat van het kapitaal, waarom zou Obama dan plots niet in dienst staan van het kapitaal ? 

Als je over het Amerikaanse kapitaal spreekt, spreek je over de wapenindustrie. De VS beheersen de wereld, niet omdat ze de beste soldaten hebben, zoals de films ons wijsmaken, maar omdat ze de sterkste wapenindustrie hebben. De VS hebben de tweede wereldoorlog gewonnen omdat hun wapenproductie sterker was dan die van de Duitsers. Het kon dus niet anders of ook Obama handelde in het belang van die wapenindustrie, en – raar maar waar ! – de wapenindustrie houdt van oorlogen. Dat Obama de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen toont enkel aan dat de opvolgers van Nobel even grote idioten en misdadigers zijn als Nobel zelf, uitvinder van het dynamiet en andere springstoffen, die hij vrolijk zelf produceerde en verkocht, vooral aan wapenproducenten waardoor hij schatrijk werd, zo rijk dat hij de Nobelprijs kon stichten, bedoeld om zijn naam van oorlogsmisdadiger te zuiveren.

Weet je wat raar is aan die Obama ? Tegenwoordig wordt een zekere Björn Soenens door de VRT weer constant op ons afgevuurd. De man brengt verslag uit vanuit de VS en hij krijgt geen drie zinnen gezegd zonder dat hij twee maal uithaalt naar Trump. Nu kan je natuurlijk niet genoeg uithalen naar Trump. Maar toen Obama aan de macht was, was Soenens grote fan van Obama. Nu krijgt Trump de volle lading omwille van het racistische politiegeweld. Maar Obama heeft twee ambtstermijnen gehad om daar iets aan te doen… Van een gekleurde president zou je verwachten dat hij spectaculaire inspanningen zou leveren om het lot van zijn gekleurde medemensen te verbeteren. Niet dus. Soenens is dus gewoon onbekwaam, of wat waarschijnlijker is: hij lijdt aan ideologische blindheid. Moet ik nu dus ook gaan twijfelen of Trump wel zo slechts is ? Als Soenens zich vergiste in de goedheid van Obama, zou hij zich dan ook niet kunnen vergissen in de slechtheid van Trump ?

Wat Trump betreft: ik denk dat hij niet slechter is dan Obama. Beiden voeren dezelfde smerige Amerikaanse imperialistische politiek. Maar Trump is dommer en vooral gevaarlijker. Hij is de geschikte persoon om de derde wereldoorlog te ontketenen.

Als de politiek in dienst staat van het kapitaal, komt er altijd het soort politiekers aan de macht die de specifieke belangen van het kapitaal in een bepaalde tijd behartigen. In deze tijd heeft het kapitaal een grote oorlog nodig om het kapitalisme te laten overleven, en dus komt er iemand zoals Trump aan de macht. Enthousiaste kritikasters (ik hou van die mensen) zullen nu tegenwerpen: en wat als Biden de verkiezingen wint ? Wel, dat zullen we dan wel zien, maar ik voorspel dat Biden kort na zijn aantreden een hartaanval zal krijgen en zal opgevolgd worden door een nieuwe Trumpfiguur, al zal  het moeilijk zijn om het clowneske-gehalte van Trump te evenaren. Nu doe ik dus aan zelfspot. Voor een blogschrijver is dat gevaarlijk, want hij kan nooit beletten dat ook serieuze mensen zijn blogs lezen.

Ok dan, voor de serieuze lezer: we moeten ons geen illusies maken over wie er president wordt van de VS. Altijd zal het iemand zijn die de belangen van de VS, en enkel die van de VS, verdedigt, en dus de belangen van de wapenindustrie. 

Maar voor wie de VS ver van zijn bed vindt: de wet dat de politiek in dienst staat van het kapitaal, geldt natuurlijk niet enkel voor de VS, maar ook voor bij ons. Wij hebben geluk dat we geen sterke wapenindustrie hebben, anders zouden ook wij bij de oorlogsstokers horen. Maar toch: eigenlijk is het bij ons -weliswaar dus op kleinere schaal – nog erger dan in de VS. Want in de VS zijn de wapenfabrieken privébezit. In Wallonië is de Waalse staat eigenaar van de grootste wapenproducent van belgië: Fabrique National de Herstal. Als ergens de politiek in dienst staat van de wapenindustrie is het in Wallonië, gedomineerd door de Partie Socialiste. Ik hou wel van wat cynisme, maar dit gaat zelfs voor mij te ver.

PS  Voor wie geïnteresseerd is in het mechanisme binnen het kapitalisme dat tot een grote oorlog leidt: lees mijn blog van 18 jun 2019. Ik behandel het thema ook in mijn boek “Eutopia” op blz. 379 e.v. onder de titel “Economische wetmatigheid”.  Eutopia kan je op www.maymarx.be vinden onder de rubriek “Publicaties” en daar gratis lezen en/of downloaden, ook in ebook formaat.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *