Het ene terrorisme is het andere niet.

De Wereld Morgen

Lode Vanoost

2 augustus 1980: extreemrechts vermoordde in Bologna 85 mensen, de grootste terreuraanslag in Italië ooit

Een interessant verhaal en natuurlijk is de veertigste verjaardag van vorige zondag een goede aanleiding om het nog eens te vertellen. Toch bekroop me al snel een verontrustend gevoel: wat is eigenlijk de échte reden waarom Vanoost dit brengt ?

Nu heb ik al eerder artikels van Vanoost besproken en telkens moest ik vaststellen dat de man een verborgen agenda had. Het was dus wachten tot die aap uit zijn mouw kwam. Ik haat verborgen agenda’s.

De zaak werd duidelijk toen Vanoost de linkse aanslagen begon te vergelijken met de rechtse.

Extreem links terrorisme heeft, in tegenstelling met extreem rechts nooit banden gehad met de maffia. Extreem linkse aanslagen waren altijd gericht op bepaalde beperkte doelwitten. Die van rechts waren er op gericht om zoveel mogelijk (gewone) mensen te treffen. Extreem links heeft nooit banden gehad met een staatsveiligheid, politie, leger, justitie. Extreem rechts wel.

Natuurlijk heeft Vanoost dan ook een onbedwingbare drang om de extreem islamitische terreur te vermelden. En wat blijkt: die was eigenlijk niet zo erg, in ieder geval niet zo erg als de aanslagen van de jaren 70-80. En daarbij: de daders van die extreem islamitische aanslagen zijn gevat, in tegenstelling met die van extreem rechts.

Je krijgt hier dus een vergelijking van extreem linkse en extreem islamitische aanslagen met die van extreem rechts, en dan blijkt dat de extreem linkse en extreem islamitische aanslagen toch op een of andere manier “minder erg” waren.

Vanoost laat deze argumentatie volgen door: “… Dat praat uiteraard geen enkele terreurdaad nu goed: het is gewoon een statistische vaststelling.” Ik wil aannemen dat Vanoost echt wel tegen élk terrorisme is, maar toch is dit van een stuitende hypocrisie. Je kan niet tegelijkertijd zeggen dat je tegen extreem links – of islamitisch terrorisme bent, maar het toch minder erg vinden dan extreem rechts terrorisme. Terrorisme is terrorisme en een beetje eerlijke mens maakt geen lijstje van aanslagen in volgorde van slechtheid. Vanoost wel: het is allemaal slecht, maar het minst slechte is extreem links terrorisme, dan komt extreem islamitisch terrorisme en héél slecht is het extreem rechts terrorisme.

In feite wordt de volgorde in het lijstje bepaald door het doel van het terrorisme en de voorkeur van Vanoost in deze doelstellingen. Van Oost is zelf extreem links, en dus…

Natuurlijk gaan een aantal linkse idioten me nu verdenken van rechtse tot extreem rechtse sympathieën. Ze doen maar. Als het te erg wordt: ik heb nog wel ergens wat bommetjes liggen voor gerichte aanslagen met een zeer beperkt aantal slachtoffers. Ik beloof mijn toekomstige slachtoffers dat ik geen gebruik zal maken van de maffia, staatsveiligheid, politie, leger, politici. En ik verzeker dat ik niet ben gedreven door haat tegen een religie. Het enige element in mijn terrorisme dat overeenkomt met het extreem rechtse terrorisme zal er in bestaan dat ik me niet zal laten pakken ! Krijg ik dan een goede plaats in het lijstje van Vanoost ?

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *