Links Vlaanderen gerold

Knack

Vlinks

Vlinks streeft naar een sociaal, rechtvaardig en inclusief Vlaanderen met maximale autonomie.

‘Waarom moet Belgisch zo nodig anti-Vlaams zijn?’

Jan Wostyn, gastauteur voor Vlinks hoopt dat er bij de volgende verkiezingen de Vlaamse kiezer een nieuwe optie aangeboden krijgt. ‘Een nieuwe progressieve Vlaamse partij die wél consequent pleit voor een verdere regionalisering van België, zou een gat op de Vlaamse kiezersmarkt kunnen vullen.

Jan Wostyn heeft gelijk. 

Wie mijn blogs leest, zal gemerkt hebben dat voor mij drie thema’s belangrijk zijn: antikapitalisme, antibelgicisme en christendom. Ik laat christendom nu even buiten beschouwing omdat dit geloof op dit ogenblik politiek irrelevant is.

In de huidige Vlaamse politieke constellatie ben ik ontheemd. Er is geen enkele linkse partij waarop ik als antibelgicist kan stemmen. Als ik tegen belgië wil stemmen – wat voor mij belangrijk is – kan ik enkel terecht bij de n-va (het vlaams blok is uitgesloten) en als linkse wil ik daar niet voor stemmen. Als ik links wil stemmen – wat voor mij belangrijk is – moet ik stemmen voor partijen die la belgique verdedigen en dat wil ik niet.

En ik snap het niet; om verschillende redenen.

Ten eerste is mijn antibelgicisme even links als mijn antikapitalisme. Ik wil daar hier en nu niet dieper op ingaan, maar denkt links nu echt dat het van belgië een linkse staat of samenleving kan maken, en dat Vlaanderen in belgië zal verlinksen ? ik ben overtuigd van het tegendeel. belgië is geen staat  die het resultaat is van het naar mekaar toe groeien van regio’s, maar echt gesticht door pure kapitalisten, gefinancierd door de Rothschilds, en waarvan het koningshuis het uithangbord is. En de machthebbers van toen zijn nog altijd aan de macht. 

Een monarchie – zeker de belgische – is een puur kapitalistische instelling. Denk je nu echt dat de kapitalisten in en rond het koningshuis ooit zouden toestaan dat belgië een linkse staat zou worden ? De koning heeft misschien geen rechtstreekse politieke macht meer, maar de kapitalisten rond hem wel. Figuren als Etienne Davignon en Lippens blijven op de achtergrond, maar hebben wel zowat alle belgische toppolitiekers en -vakbondsmensen in hun zak. Zolang er een koning zal zijn, heeft echt links in belgië geen kans. De socialisten worden geduld en mogen hun rol spelen als zoethouders van het volk waaraan ze snoepjes mogen uitdelen zolang dat past in de kraam van het kapitaal. Als dat niet meer past mogen ze zoals zeer duidelijk is gebleken in Duitsland, (de totaal asociale Hartzhervorming door een regering van socialisten en groenen ! Lees het artikel van Peter Mertens

https://www.demorgen.be/nieuws/pijlsnel-verarmen-volg-het-duitse-model~be3d8d28/ 

dienstbaar zijn om het volk dat hen vertrouwt puur kapitalistische maatregelen te doen slikken. Als het in Duitsland zonder koningshuis niet mogelijk is om deze asociale toestanden te vermijden, dan zeker niet in belgië mét koningshuis.

Ja maar, zeggen de belgicisten dan: onze koning heeft toch niet zo veel macht. Neen, maar het koningshuis wel. En als het koningshuis toch niets betekent, schaf het dan af.

Natuurlijk gelden de kapitalistische krachten niet enkel in belgië, maar zouden ze dat ook doen in een onafhankelijk Vlaanderen. Dat onafhankelijk Vlaanderen zou uiteraard niet zo maar automatisch links zijn. Maar wil iemand nu beweren dat de Vlaming van aard uit meer recht is dan de Waal ? Ik ben benieuwd wat Unia zou vinden van dat racisme. Een links Vlaanderen is even goed mogelijk als een links Wallonië. Alleen hoop ik dat dit links Vlaanderen écht links zal zijn, in tegenstelling met het links van Wallonië dat het werkvolk degradeert tot mensen die  voor hun bestaan afhankelijk zijn van een politieke partij. Het links van de PS degradeert de werker in plaats van hem te emanciperen. Als écht linkse, haat ik dat.

Meer en meer wordt nu duidelijk uit de pleidooien van de linkse belgicisten dat ze de macht van het linkse Wallonië willen gebruiken om via de federale structuur ook Vlaanderen linkser te maken of in ieder geval de economische verrechtsing van Vlaanderen af te zwakken. Ik ben tegen die verrechtsing. Maar als in Vlaanderen de rechtsen een beduidende meerderheid halen, is er wel een probleem van democratie. Als Vlaanderen rechts stemt, waar haalt links dan de democratische legitimatie om het te verplichten om een linkse(re) koers te varen ? Dat geldt overigens ook voor de ethische thema’s (abortus, euthanasie). De belgicisten denken dat probleem op te lossen door terug te keren tot een unitaire democratie. Dan is er geen regionale verkiezingsuitslag meer en is het democratisch probleem opgelost. Alleen is dat enkel een formele oplossing die inhoudelijk niets betekent.

Maar er is meer: willen de belgicistische linksen dat de Waalse sociale politiek zo veel mogelijk ook in Vlaanderen doordringt ? Wel, ik wil dat niet, want als morgen in Vlaanderen dezelfde politiek wordt gevoerd als in Wallonië is overmorgen Vlaanderen even arm als Wallonië. Het is cynisch, maar wel de werkelijkheid: Wallonië kan zijn politiek enkel voeren door de miljarden uit het “rechtse” Vlaanderen.

Daarmee pleit ik niet voor die rechtse politiek. Ik geloof echt dat ook een linkse politiek tot welstand kan leiden. Maar niet de linkse politiek van Wallonië.

En daarbij: Vlaams links zit totaal op het verkeerde spoor als het denkt dat links Wallonië Vlaanderen kan verlinksen. De geschiedenis evolueert naar het omgekeerde: het economische overwicht van Vlaanderen in belgië maakt dat Wallonië in de belgische context méér gehinderd wordt door Vlaanderen dan Vlaanderen door Wallonië. Magnette heeft dat goed begrepen: hij is het beu om door Vlaanderen gehinderd te worden in zijn linkse politiek in Wallonië. Mentaal heeft hij het sociale lot van de Vlaming opgegeven. Als die Vlaming hem al ooit geïnteresseerd heeft, dan nu niet meer. De geschiedenis is de fase van een links(er) Vlaanderen dank zij een links Wallonië voorbij. Magnette zal het nooit toegeven, want dan verliest hij een troefkaart: maar hij is even fel voor een onafhankelijk Wallonië als De Wever voor een onafhankelijk Vlaanderen. Hij kan het  niet toegeven omwille van de Vlaamse miljarden waar Wallonië gewoon niet zonder kan.

Dàt is de kern van het huidige akkoord tussen Magnette en De Wever: Magnette krijgt zijn miljarden, en in ruil doet hij alsof hij toegevingen doet, terwijl hij die eigenlijk zelf wil. Ik bewonder het cynisme van De Wever, want die heeft dat natuurlijk door.

En daarmee wordt de linkse Vlaming mooi gerold. Want hij verliest de linkse kracht van Wallonië en blijft zitten in een Vlaanderen dat hij zelf heeft overgelaten aan rechts. Over een historische vergissing gesproken !

Maar ja, als je als linkse belgicist objectief bondgenoot wordt van het koningshuis en het belgische grootkapitaal, moet je niet komen janken als je in de zak wordt gezet.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *