Weer een jaar

Zelfs goedmenende mensen beschuldigen me er wel eens van dat ik een wereldverbeteraar ben. Dat is geen compliment.

Wereldverbeteraars hebben dikwijls iets narcistisch. Ze vinden zichzelf mooi omdat ze het goede betrachten. Als dat goede dan de hele wereld betreft wordt het ook nog pretentieus narcisme.

Ga nog een stapje verder en je vervalt in politieke correctheid. Die cultiveert onverdraagzaamheid en de neiging om je gelijk op te leggen. Een slechter mens kan je bijna niet zijn.

En toch schrijf ik iedere dag mijn blog. Niet altijd even doordacht. Misschien te dikwijls agressief. Iedere aap trekt de smoelen waarvoor zijn muil gemaakt is. 

Maar ik ben er wel van overtuigd dat onverschilligheid eigen is aan een dode geest. De mensheid heeft nood aan verontwaardiging.

Natuurlijk weet ook ik wel dat mijn bedenksels hier geen enkele kans hebben om in de buurt van verwezenlijking te komen. En toch is het belangrijk om ze te bedenken. Want wat voor mensen zijn we als we de rotzooi van deze wereld gewoon aanvaarden als onvermijdelijk ?

Ja, ik kan me terugtrekken in mijn hoogstpersoonlijk klein bubbeltje en verontwaardiging weggommen uit mijn emotie-dagboek. Het is zo gemakkelijk om te zeggen: daar is toch niets aan te doen.

Inderdaad: aan de armoede is niets te doen. Er lopen genoeg idealisten rond die het proberen. Maar ze geraken niet verder dan wat cosmetisch gesmeer. Je kan de armoede niet uit de wereld helpen als het systeem ze creëert.

Anuna en Greta mogen er op los zeilen zoveel ze willen: hun woorden flapperen in de wind. Er zal van alles gebeuren, want het kapitaal heeft winst geroken, maar de vernietigende impact van de mens op onze planeet, zal niet worden opgelost.

Europa kan zijn grenzen sluiten. Voor mij moet het dat ook doen. Maar het is natuurlijk geen oplossing voor het probleem. 

De VS zullen de ene oorlog beëindigen om aan de volgende te kunnen beginnen. 

Shell zal mensen blijven wegjagen van hun grond. 

En de Kabila’s zullen vrolijk doorgaan met rijker worden ten koste van hun volk en met goedkeuring van De Croo die daardoor, net zoals de koninklijke hark, vrij spel krijgt om kinderen in mijnen te drijven die de ertsen leveren voor onze foons.

De islam zal de geesten van mensen blijven vergiftigen en elke gezonde multiculturele samenleving onmogelijk maken.

VTM zal volgend jaar niet van de lichtbak worden weggejaagd en onnozelaars zullen zich er blijven aan vastzuigen gelijk baby’s aan hun fopspeen. 

En het koninklijke profitariaat zal de belgische bevolking nog een tijdje manipuleren om zijn kloterige vel en misdaadgeld te redden.

En dan ? Wie ben ik nog als ik me in die smeerlapperij installeer ? Ik wil toch geen varken zijn dat zich wentelt in modder en mest ?

Neen, ik kan de wereld niet veranderen. En ik heb geen andere wereld om in te leven. Maar hoe ik in die wereld sta bepaal ik zelf.

 
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *