Capitol Hill, Amerika op zijn best

De Wereld Morgen

Lode Vanoost

Hier ging 350 jaar Amerikaanse geschiedenis aan vooraf

Tijdens de bestorming van het Capitool in Washington DC deed president-elect Joe Biden een oproep aan president Donald Trump om zich hier van de te distantiëren. Hij zei ook “This is not who we are”. Integendeel, dit is pure ‘Americana’. Het is al te gemakkelijk om dit alleen maar extreem-rechts fascisme/racisme te noemen. Dat is het zeker, maar er is veel meer aan de hand. Deze maatschappij is ziek (en in feite kan je dit ook van de onze zeggen)

Vooraan de jaren 80 zat ik met enkele reisgenoten aan de toog van de cafetaria van een motel ergens in de velden van Amerika. Wat verder zat daar ook een man die al een pintje meer op had dan wij. Hij komt naar ons toe met de altijd terugkerende vraag: “Where do you come from ? “ In die tijd antwoordde ik nog Belgium. Nu zou dat Flanders zijn. Op zich maakt het niet uit, want Belgium is al even onbekend als Flanders. Bleek die man van belgische afkomst te zijn, maar hij sprak geen “belgisch” meer. We slaan dus een praatje en dan nodigt hij ons uit om een pintje te komen drinken in “his place”. Hij zorgt voor het vervoer. We laten ons overhalen, stappen bij die man in zijn truck en hij rijdt 66 km naar his place een houten barak tussen autowrakken – het klassieke beeld. Wij drinken er ééntje uit blik en hij brengt ons terug naar het motel. Tussen zijn place en het motel lag de grote leegte. Heel ver, aan de horizon hebben we drie maal een woning gezien. Iedere dag reed die mens 120 km om zijn pintje te gaan drinken aan de enige toog in de buurt.

We hebben daar toen wat rondgezworven van dorpje naar dorpje, en opvallend waren het aantal mongooltjes en andersoortige gehandicapten. Die dorpjes werden geteisterd door inteelt, gevolg van de enorme afstanden.

Onze ervaring toen klopt met de beschrijving van het Amerikaanse binnenland die Lode Vanoost geeft.

Ik lees de laatste dagen veel neerbuigende en afkeurende commentaren op de Amerikaanse rechts-extremisten, racisten en primitieven die zich door Trump laten misleiden en tenslotte  het Capitool bestormen. Overal kom ik linksen tegen die niet kunnen zwijgen over Trump en de misdadige idioten die voor hem stemmen. Ze hebben het er dan over dat hij zijn aanhang zou verworven hebben door zijn leugen-tweets die aanslaan, precies omdat de bevolking zo dom en slecht ontwikkeld is. Maar ik lees nergens iets van zorg om miljoenen mensen die totaal in de steek gelaten proberen te overleven. Neen, die massa wordt afgeschreven, veroordeeld en uitgescholden.

Misschien ligt het succes van Trump wel dieper dan wat hij verkondigt. Ik denk dat die mensen in Trump iemand zien zoals zij. Niet al te slim, weinig ontwikkeld, primitief en hij zegt wat hij denkt zonder daarbij veel na te denken. En als hij het denkt, zal het wel waar zijn zeker ? Het verschil van Trump met die gewone Amerikaan ligt er in dat hij er in geslaagd is om rijk te worden. Dat willen al die mensen en dus kijken ze naar hem op. Hij is zoals zij en zij willen zijn zoals hij.

Voor de afgelikte rijken zoals Biden en Obama is een primitieve rijke zoals Trump een belediging. Hilary Clinton voelde zich persoonlijk beledigd toen zij, hoog opgeleid, het onderspit moest delven tegen die barbaar. 

De onmiskenbare hetze tegen Trump is aangestuurd door de beledigde rijke elite. En links heeft zich voor die kar laten spannen. Het erge daarbij is dat het daardoor vergeten is waarvoor het bestaat: de zorg om de gewone man. Het is de rijken gevolgd in minachting voor die gewone man en heeft vrolijk meegedaan aan de diabolisering van de aanhangers van Trump, mensen die je eigenlijk moet bewonderen omdat ze overleven.

Zijn het racisten ? Ja natuurlijk. Fascisme en nazisme zijn racistisch. Maar is racisme ook fascisme ? Zijn ze extreem-rechts ?

Ze zijn in ieder geval niet ideologisch racistisch, want ze zijn niet bekwaam tot ideologisch denken (net zoals Trump dat niet is). Hun racisme is ingegeven door een op zich natuurlijke angst voor alles wat vreemd is. Als je in je boerengat jarenlang enkel mensen van eigen volk (of zelfs familie) hebt gezien, en er komt dan plots een vreemde op je erf, vraag je je dan niet wantrouwig af: wat komt die hier doen ? Als je afgelegen woont en dus enkel op jezelf en je wapen kan vertrouwen als er een vreemde bij je binnenvalt, grijp je dan niet gemakkelijk naar dat wapen, en wil je in geen geval dat je het recht wordt ontzegd om er een in huis te hebben ?

Natuurlijk zijn er veel mensen die niet zo afgelegen wonen, en toch dat wapen willen. Maar de totaliteit van de leefomstandigheden creëert wel een cultuur waarin wapenbezit als een noodzaak wordt ervaren.

Amerikanen vertelden me dat de zwarten na de afschaffing van de slavernij ook niet altijd vriendelijk dank je wel hebben gezegd tegen hun vroegere eigenaars.

Praat ik nu iets goed ? Neen, maar oordelen en veroordelen lost niets op en laat in feite iedereen in de steek: op de eerste plaats de sukkelaars die we uitmaken voor extreem-rechtsen, maar ook de zwarten die slachtoffer zijn van racisme. Want door de sukkelaars te beschuldigen van racisme worden ze geen greintje minder racistisch.

Links moet de aanhangers van Trump niet beschuldigen. Het moet zich afvragen: wat kunnen we voor die mensen doen ? Hoe krijgen we hen uit die materiële en geestelijke miserie ? Laat links daarbij a.u.b. niet de klassieke fout maken om zich enkel te focussen op het materiële.

Links bij ons moet zich niet bezig houden met Trump, maar met steun aan het bijna onbestaande links in de VS. En net als in de VS moet het de gewone mensen die hier voor extreem-rechts stemmen, niet veroordelen, maar zich afvragen: wat kunnen we voor die mensen doen. Bij ons zal (op dit ogenblik nog) het geestelijke vlak belangrijker zijn dan het materiële.

En jaag die Björn Soenens weg. Hij verspreidt fake news.

 

 
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *